Ordning på osten
Här om dagen var jag ute och åt en fantastisk middag. Efter osttallriken kom kocken ut och frågade om allt hade varit till belåtenhet. Eftersom det hade varit en av de bästa måltiderna jag ätit, och eftersom det var en sådan restaurang (bara det att kocken kommer ut…), påpekade jag att den sista osten inte riktigt smakat så mycket som jag hoppats. Efter att ha frågat mig om vilken jag ätit sist, berättade han helt frankt att jag ätit osten i fel ordning.
Jag hade fått en rektangulär tallrik med tre olika ostar på med lite krafs till var och en. Ostarna låg på en rak linje från vänster till höger, och jag hade ätit ostarna som man läser. Från vänster till höger.
Han förklarade för mig att ost ska ätas som klockan och man ska börja klockan ett. Så på min tallrik skulle jag alltså ha börjat med den längst till höger (klockan ett), fortsatt med den till vänster (klockan elva) och slutat med den i mitten (klockan tolv). På en rund tallrik med fler ostar är det förstås enklare, men principen gäller alltid.
Detta bör du tänka på när du bjuder på ost. Arrangera osten medurs från klockan ett. Från mjuk till hård och från mild till stark, och ställ tallriken rätt på bordet. Glöm inte heller att ta ut ostarna ur kylen tre till fyra timmar innan den ska ätas för att den ska få rätt temperatur.