På besök hos Amanda Christensen

”Jag säljer inte ett pris, jag säljer kvalitet” - Det var mottot när en ung Amanda Christensen startade sin verksamhet för snart 130 år sedan i Stockholm och som företaget än idag arbetar efter. Manolo hade vägarna förbi Ulricehamn och passade på att besöka Amanda Christensen, Sveriges idag kanske största accessoartillverkare av högre kvalitet. Vi fick en genomgång av märkets intressanta historia samt möjligheten att klämma lite extra på de kommande höstprodukterna.
Företagets historia börjar egentligen med att en ung Amanda flyttade till Stockholm i början av 1880-talet för att studera till lärare och på så sätt lämna fattigdomen på landsbygden bakom sig. När hon först kom till Stockholm bodde hon hos sin bror och svägerska. Hon började tillsammans med svägerskan att jobba extra som sömmerska och tillverkade flugor och kravatter som då var på modet i Stockholm. Hon blev snabbt mycket skicklig på att sy flugor och ville starta eget. Då det fanns en mycket stor burgen klass i Stockholm där männen bar flugor och kravatt så såg hon en potential. Sagt och gjort, en första egen ateljé öppnades på Stora Nygatan 23 i Gamla Stan. Företaget gick bra då ryktet om den höga kvaliteten hos Amandas produkter spred sig och hon anställde löpande fler sömmerskor. Hon var en mycket populär arbetsgivare och hade löneavtal med det anställde vilket var ovanligt vid denna tid. Hon tillät även fackanslutning.
Trots att företaget blomstrade kände sig Amanda orättvist behandlad av den mansdominerade tygbranschen i Stockholm och sökte sig därför tidigt utomlands för inköp av tyg. Detta ledde till att hon fick en ny typ av inspiration och var tidig med att ta ett kontinentalt europeiskt mode till Stockholm. På sikt ledde detta till att Stockholms bästa herrekiperingar började att köpa in hennes produkter och företaget växte och kunde vid sekelskiftet flytta till nya moderna lokaler med den senaste tekniken beträffande symaskiner.
Ett viktigt år är 1949 när Amanda Christensen blev kunglig hovleverantör, ett sorts kvitto på den kvalitet företaget kunde erbjuda.
På 1990-talet valde den fjärde generationen Christensen att sälja företaget och det togs då över av Jens Engvall som kom att flytta det till Ulricehamn där det finns än idag.
Företaget har idag 15 anställda och säljer över hela världen även om det är Norden som är den primära marknaden idag.
Deras fokus är i första hand accessoarer och främst slipsar, flugor, näsdukar och halsdukar. Dock utökas företagets sortiment hela tiden och de har i sen tid även adderat skjortor, mössor, bälten och tweedvästar och kepsar.
Vi valde vid besöket att fokusera på deras slipsar och skjortor. Man kan dela upp deras slips- och flugsortiment i två delar, en del som heter Never out of Stock och som alltså finns konstant i deras sortiment samt en säsongsbetonad mer modeorienterad del som följer trender och årstider på ett annat sätt. Vi blev lite extra imponerade av de slipsar som företaget säljer under den så kallade Black Collection. Det är en större variation när det kommer till material och utseende här. De har alltifrån stickad ullslipsar till ofodrade i rådsiden samt diverse kashmir och siden/ull blandningar. Själva slipsarna görs i italienska Como norr om Milano och håller en hög kvalitetsnivå och rent utseendemässigt måste vi säga att företaget blir bättre och bättre. Några av de slipsar vi fick se från höstkollektionen skulle mycket väl kunna platsa hos en rad namnkunniga italienska premiumtillverkare.
Amanda Christensen är även nu inne på sin tredje säsong utav skjortor. De ligger i prisläget runt 1000 kr och tillverkas i Turkiet. Det är en hög detaljnivå på skjortorna med tyger från kända tillverkare som Albini, Monti och Thomas Mason. De sys med singelsöm med minst 8 stygn per centimeter samt har knappar av pärlemor.
Nedan följer ett axplock ur höstkollektionen fotograferade av oss på plats.