Paraplykultur

Midsommar är avklarad och den svenska högsommaren lyser med sin frånvaro. Eftersom vädret så här års och de närmaste månaderna har en tendens att vara minst sagt osäkert föreslår vi att man utrustar sig med ett paraply. Varför då inte göra det på ett elegant sätt och se detta nödvändiga ont som en stilfull accessoar? Manolo har valt ut tre stycken firmor som alla är specialister på att på ett smakfullt sätt skydda oss från nederbörd.
Det är inte för inte som två av de tre paraplytillverkare vi presenterar kommer från England. Egentligen är det nog en myt att det regnar mer i England än någon annanstans. Alla som besökt Sveriges textilmecka Borås kan intyga att det även där finns risk för stadig nederbörd. Hur som helst har paraplyet kommit att bli synonymt med en urbrittisk klädsel. För de riktigt konservativa ingår ett svart hårt ihoprullat paraply med handtag i trä till uniformen diskreta svarta oxfordskor och en klassiskt skuren kostym från Savile Row. När Hackett skapade en spjutspetslinje var det därför inte konstigt att dessa logga består av två korslagda paraplyer med ett plommonstop ovanför.
London Undercover
Denna firma är en ny uppstickare i en annars traditionell bransch. Tänk mer Shoreditch eller Greenwhich Village snarare än än Savile Row. Det var designern Jamie Milesone som 2008 grundade firman i London. Hans ambition var att göra paraplyet till en modeaccessoar och inte något nödvändigt ont som man greppar i all hast på vägen ut så fort det finns risk för regn.
Paraplyerna tillverkas enligt gammal hantverkstradition och håller en hög kvalitet. En sak som gör denna firma extra intressant är deras uttalade miljömedvetenhet. De strävar efter att så många delar som möjligt skall kunna sättas ihop av återvunna material. Allt för en långsiktigt hållbar utveckling. Detta är något som framförallt tilltalar den urbana generationen som tröttnat på slit och slängmentaliteten. London Undercover säljs runt om i världen i genomtänkta butiker med fokus på mode bland annat: J Crew, Present London, Oi Polloi, Liberty London, Selfridges, Le Bon Marché Paris samt i några av Club Monacos butiker.
Fox Umbrellas
Det är nästan omöjligt att skriva om kvalitetsparaplyer utan att nämna Fox Umbrellas. Detta urbrittiska märke har hållit gentlemän och anglofiler torra sedan 1868. Historiken från de första åren är lite osäker men det spekuleras i att grundaren Thomas Fox var en spelare som var skyldig en Samuel Dixon så mycket pengar att han fick ge bort sitt paraplymakeri till den senare. Alla paraplyer tillverkas i en egen fabrik i Shirley, en liten by nära Croydon i Surrey. Firman använder sig av den genuina hantverkstradition man skapat under årens lopp och är idag mycket stolta över att många moment fortfarande sker för hand. Allt för en hög kvalitet och längre hållbarhet.
Idag säljer de sina paraplyer under eget varumärke men är nästan ännu större vad gäller tillverkning på kommission åt några av modevärldens giganter. I och med att man håller så pass hög kvalitet kan märken som Dunhill, Ralph Lauren, Turnbull & Asser och Hackett, för att nämna några, fortsätta att sälja paraplyer i eget namn vilka alla kommer från Fox Umbrellas lilla fabrik i Shirley.
Ombrelli Maglia
Bara namnet är poesi och rättfärdigar att lyftas fram när man talar om paraplyer. Om Paraplyer från Fox är att jämföras med en klassisk Savile Row-kostym så är ett paraply från Ombrelli Maglia att jämföras med en svid från Kiton eller Brioni. Kvalitetsmässigt är det inte enorm skillnad men Maglia är elegantare, extravagantare och lite lekfullare. Francsesco Maglia, som för övrigt är en av världens stiligaste män, driver idag som 5:e generationen paraplymakare firman vidare i familjens namn och axlar ett ansvar som tog sin början 1854 i Pavia och senare Milano. Firman tillverkar enligt gammal tradition och använder sig bara av de bästa materialen. När man väljer trä så kommer det exempelvis från noga utvalt äppelträ ifrån Bad Sooden-Allendorf i Tyskland. Sammansättningen sker för hand i Milano. Man erbjuder handtag i trä, läder, sköldpaddskal etc, och menar att kundens önskemål sätter gränserna.
En sak som kännetecknar paraplyerna är att man ofta väljer ett mönster i tyget istället för endast enfärgat, vilket de givetvis också för, så som prickigt, klanrutigt eller kritstrecksrandigt. Alla tygerna tillverkas runt Como efter egna mönster. Firman arbetar även de till stor del med att tillverka på kommission åt några av världens modehus så som Gucci, Loewe, Paul Stuart och tidigare även Zegna. Om ni någonsin köper ett paraply som hävdar att det är tillverkat till 100% för hand så är chansen stor att Francsesco Maglia har gjort det eftersom de är i stort sett ensamma om kunskapen idag som krävs för att kalla det 100% hantverk för hand vad gäller paraplyer.