Pilotklockor del II

Hittills i den här serien har vi tittat på vad som hände bland klockor avsedda för flygning fram till slutet av femtiotalet. I dagens artikel fortsätter vi historien med att kika på några höjdpunkter från sextiotalet och framåt.
1961 tog piloten Helmut Sinn tillfället i akt att bredda sig och starta klockföretag. Inställningen var enkel och rak; funktionella klockor för honom och hans kollegor, stringent till nivån att enbart certifierade flygare fick köpa klockorna till en början. Med tiden har detta stränga krav lyckligtvis luckrats upp och Sinn har i dryga femtio år försett marknaden med underdrivna, diskreta och funktionella klockor i en oftast matt och monokrom förpackning skapade för och med krävande yrkesgrupper, framförallt inom blåljus- och uniformsyrkena. Superklassikern i sortimentet är flygkronografen 103, som finns i en mängd olika varianter med olika komplikationer och kombinationer av boett, glas och band.
Nära Sinns tidiga klockor i formspråket ligger två ikoner som blivit kult och samlarobjekt – nämligen två av det kalla krigets klockor som tilldelades attackpiloter. Bakom spakarna på svenska Viggen hade piloterna den för svenska försvaret unika kronograf från Lemania som helt enkelt kallas för ”Lemania Viggen” samt Luftwaffes motsvarighet F104 Starfighter. Den sistnämnda, som visade sig vara ett sällsynt dåligt val med mängder av tillbud och dödsfall, bar piloter med en flybackkronograf från Heuer som egentligen har modellnumret 1550SG men som är känd som ”Bund” tack vare baksidans BUNDESWEHR-märkning.
Såväl i svenska Flygvapnet som hos många andra skedde under åttiotalet ett skifte till ett märke som skulle komma att bli helt dominant inom både civil och militär flygning – Breitling. Efter att ha gått under i quartzkrisen köptes märket av den entusiastiske flygaren och klockföretagaren Ernest Schneider som startade om med nytt fokus och nya idéer. Bland annat tog firman det vågade steget att satsa på mekanik i en tid då den var helt utdömd, vilket tillsammans med unik formgivning och god marknadsföring gjorde det sena åttiotalets ”it-klocka” Chronomat. Innan det hade Breitling under det tidigare åttiotalet experimenterat med och utvecklat ett antal modeller med en kombination av digital och analog visning som utmynnade i klassikern Aerospace och som innebar att man 1995 efter tio års utveckling och tester kunde butikslansera den världsunika Emergency, en klocka som inte bara kombinerade analog och digital visning med en mängd funktioner, utan även det som gjort modellen till en kändis; en nödsändare.
Breilting har sedan en kort tid tillbaka ersatts i Sverige bland all flygande personal i Försvarsmakten med ett inhemskt alternativ; Sjöö Sandström UTC Skydiver, som vann en upphandling om 1000 stycken klockor och som även finns att tillgå i handels med såväl gummiband som stållänk.
Man måste naturligtvis inte per automatik ha flyghistoria för att inspireras av stilen och göra klockor som doftar cockpit och flygfotogen. Det kanske tydligaste exemplet är Bell & Ross som såg dagens ljus 1992 och som faktiskt till en början tillverkades just av ovan nämnda Sinn i Frankfurt. Märket har ett tydligt flyg-, instrument- och retrotema och är nog allra mest känd för sina fyrkantiga klockor vars formspråk tagits från klassiska instrumentur i cockpit som exempelvis Wakmann eller Breitling. Vid sidan av dessa har Bell & Ross även en stor ”Vintage”-linje med klockor som inspirerats av militär- och flygarur ur olika tidsåldrar.
Hittills har vi nästan uteslutande koncentrerat oss på klockor för människor som arbetar eller tjänstgör i luften – men det finns en stor marknad även för den som transporteras. Rolex insåg detta på femtiotalet och lanserade GMT-Master i guld (det var inga fattiga stackare som flög…) men de senaste åren har klockor med GMT- eller världstidsfunktion som marknadsförs med en glammig globetrotterimage fått fart. Förra året släppte Patek Phillippe sin lyxsportiga Aquanaut i Travel Time-utförande som kombinerades med eleganta kostym och Zero Halliburton-portfölj i reklamen och i år kom både den diskreta Rolex Sky-Dweller (som kombinerar årskalender och GMT-funktion) och inte minst bjässen Glashütte Original Grande Cosmopolite.