Pringle – Made in Scotland

Olof Enckell  |  Publicerad 2006-07-27 11:33  |  Lästid: 2 minuter

Bild 315236Efter att ha slumrat under nästan hela 80- och 90-talet har nu ”the Rampant Lion” åter vaknat till liv. Lejonet som blivit en symbol för konfektion av ull i absolut världsklass, har burits av såväl kungligheter som filmstjärnor.
”- Wear your Pringle with pride”, säger de själva.

Allt började 1815 då Robert Pringle tillsammans med tre andra aktörer startade företaget ”Waldie, Pringle & Wilson Co-partnery” i den skotska staden Hawick. Till en början var produktionen främst inriktad på strumpor och underkläder. Det dröjde faktiskt ända fram till mars 1945 innan Pringle bestämde sig för att satsa fullt ut på vad i engelskan kallas för ”knitwear”.

Två månader senare stod Storbritannien som segrare i kriget mot Hitler och en helt ny marknad öppnade sig. I USA var efterfrågan på exklusivare tröjor enorm och Pringle hade svårt att tillfredställa marknaden fullt. Trots export- och inhemska försäljningskvoter lyckades Pringle att fördubbla sin omsättning på bara några år. Återförsäljare etablerades över hela världen och Pringle blev enormt eftertraktade främst för sina cashmereplagg. Framgången kröntes med den kungliga hedersutmärkelsen: ”By Appointment, Manufactures of Knitted Garments to H.M. Queen Elizabeth.”

Bild 315237Knitwear goes fancy
1953 dog Robert Pringle II, den tredje generationen av familjen Pringle inom företaget. Pringle spåddes en lysande framtid, men råvarubristen och den ökande konkurrensen begränsade företagets framgång. Pringle insåg snabbt att för att kunna slå sina konkurrenter var de tvungna att erbjuda mer modeinriktad konfektion. En utbildad designer anställdes och Pringle förvandlade snabbt tröjan från ett enkelt ytterplagg till ett måste för varje modelejon. Ledningen påpekade dock tydligt att kvalitén bara fick gå åt ett håll, åt det bättre.

Pringle hade tidigare främst inriktat sig på plagg för kvinnor, men insåg att det även fanns potential att skapa kläder åt män. 1955 skapade de en speciell kollektion för golfturneringen ”Ryder Cup” som snabbt blev en succé. Sedan dess har golfare världen över svurit i bunkrar och ute i ruffen klädda i plagg från Pringle.

Pringle says farewell to the fairway
När Hong Kong-företaget SC Fang & Sons tillsamans med Kim Winser, tidigare ansvarig för herrkläder på Mark & Spencer, år 2000 tog över Pringle befann sig företaget i en smärre kris. Varumärket förknippades mest golfstofiler och beskrevs som ett plagg för farfars garderob. Pringle lyckades precis som Burberry med att förnya varumärket och är idag en av de mest spännande modeskaparna. Höstkollektionen 06 och förhandsvisningar på vårens kollektion 07 ser riktigt lovande ut. Räkna med fler otyglade Lejon på gatorna i framtiden!

Är du intresserad av historien om Pringle finns boken ”Pringle of Scotland & the Hawick Knitwear Story” att köpa på www.pringlescotland.co.uk, där du även hittar bilder från de senaste kollektionerna.

Dela på Facebook
Tweeta