Randsytt according to skomakaren

 |  Publicerad 2008-10-08 16:50  |  Lästid: 6 minuter
Bild 317431

Skomakare Marcus Davidson fortsätter att svara på era frågor. Denna vecka om vad som karaktäriserar en randsydd sko, skillnaden mellan bespoke och konfektion, historien om John Lobb, skomärket Church’s samt varför Marcus älskar sina Crockett & Jones.

Många vet nog redan vad en randsydd sko är, men för att ytterligare förtydliga följer här en liten förklaring. På en vanlig sko limmas ovanlädret fast mot bindsulan efter den vikts runt lästen. På en randsydd sko sys ovanläder och foder fast i bindsulan, med en horisontell söm, vilket ger den en oöverträffad hållbarhet. Samtidigt sys ”randen” eller ”the welt” – d.v.s fogen – fast runt skon, i samma söm. Denna viks sedan ut för att sulan ska kunna sys fast. Fulländningen av skokonstruktion har alltså i detta fall kommit till från fel håll.

Limmen var förr i tiden dåliga och opålitliga, och i sökandet efter en metod att fästa sula mot ovanläder utan lim kom man på att med hjälp av en fog (randen) kunna sy ihop tre delar av skon med två sömmar. Följden blev att man fick ett hålrum mellan bindsulan och slitsulan, vilket numera fylls upp med kork. Lädret – med alla sina fördelar, såsom förmåga att andas, formas och ta upp stötar, i kombinationen med korken, gör att sulan ”gjuter” sig efter den enskilde bärarens fotform. Detta ger en överlägsen komfort. Det faktum att alla detaljer på skon är sydda gör hållbarheten, stabiliteten och följsamheten oöverträffad.

Bild 317432

En vanlig fråga gäller hur man kan känna igen en randsydd sko i butiken vilket kan vara mycket svårt ibland. Det går inte att lära ut i en artikel för det kan ta åratal att lära sig, men jag ska berätta ett knep som funkar väldigt ofta. Misstänker du att en sko är randsydd, men inte säker, ska du titta inuti den. Finns det en söm i bindsulan är den INTE randsydd utan durksydd, vilket är något helt annat. Det kan hända att det ligger en hel innersula i skon som döljer en eventuell söm och då måste du lyfta den lite så långt fram i skon du kommer åt att se. Lyft den inte bak vid hälen för där finns sömmen ändå inte. Notera dock att om skon saknar söm i bindsulan är det ändå inte helt säkert att den är randsydd, men om allt annat talar för att den är randsydd är det ett bra sätt att åtminstone utesluta randsöm.

Bild 317433
Genomskärning randsydd sko

Bild 317434

Bespoke vs konfektion.
Alltid när man talar om randsydda skor kommer ämnet bespoke upp. Bespoke betyder handgjord efter mått, d.v.s. man tar mått på din fot, tillverkar en läst på de måtten och sedan en sko på den lästen. Det finns två skolor gällande bespoke. Ena talar för att det tveklöst är det bästa eftersom en masstillverkad sko aldrig kan passa DIN fot perfekt, och en sann gentleman har bara bespoke i sin skogarderob o.s.v. Andra skolan anser att eftersom fötterna under dagen svullnar och ändrar form, kan man ändå aldrig få en sko som passar helt perfekt. Själv får jag erkänna att, trots min genuina utbildning och varmt intresse för skor, föredrar den senare inställningen till bespoke. Detta framför allt därför att du ofta får minst 4 par konfektionsskor till priset av ett par bespoke. Så i slutändan handlar det mest om personlig ekonomi. Har du råd att bara köpa bespoke ser jag ingen anledning att låta bli. Men vill du spara cirka 150.000 kr på din startgarderob med 12 par, föreslår jag att du håller dig till randsydda märken av toppklass, och låter suget efter bespoke hemsöka dig i drömmarna.

Att jämföra bespokeskomakare är inte möjligt och dessutom ganska ointressant. Har du råd med dem har du även råd med att gå till en annan och låta göra ett par nya om du inte är nöjd.

Som de flesta kanske vet säljer jag Crockett & Jones i min butik och jag kan därför verka partisk när det gäller att jämföra märken. Det är viktigt att ha i åtanke när ni läser nedanstående.

Jag vill dock börja med att nämna att jag inte säljer Crockett & Jones under tvång. Jag säljer dem därför att jag personligen tycker att de är bäst. Tyckte jag inte det kunde jag byta märke. Jag får inga pengar av Crockett & Jones eller av den svenske agenten för C&J. Eller från Manolo heller för den delen. Jag gör det här för att jag älskar skor, och vill öka kunskapen och allmänbildningen om skor – framför allt randsydda.

Den stora frågan kring randsydda skor gäller någon form av rangordning mellan märkena. Jag började skriva en artikel om det men kom efter två A4-sidor fram till att jag inte kan rangordna skomärken. Det är omöjligt. Här är varför. Alla märken har olika linjer inom sin kollektion och de varierar i kvalitet lika mycket som märken gör mellan varandra. Dessutom: Hur mycket jag än vet och har sett av olika märken har jag aldrig sett ett märkes hela kollektion.

Ändå är Crockett & Jones enligt min klara uppfattning det bästa märket i Sverige. Varför? Tio års erfarenhet av att plocka isär ca trettio av de vanligaste randsydda märken man hittar i Sverige har lett mig till den åsikten. De dominerande faktorerna är:
– Jämnheten och standarden på kvalitén är enbart överträffad av John Lobb (Paris) och Edward Green.
– Priset i förhållande till kvaliteten.
– Bredden på sortimentet och den oöverträffade tillgången som finns i Sverige.

Även om några av de övriga toppmärkenas topplinjer närmar sig Crocketts standardlinje, når de övriga kollektionerna många gånger inte ens upp till godkänd klass. Dessutom har Crockett sin Handgrade Collection att drämma till med, som kommer bra nära JL och EG. Till halva priset. Så för att summera: Enskilda modeller inom de olika märkena kan vara av helt OK kvalité och ibland ganska prisvärda, men som märke betraktat har jag hittills inte stött på något lika bra som Crockett & Jones.
(Notera att det inte är lönt att i kommentarerna nedan be mig rangordna märken och modeller. Jag tänker inte svara på sådana frågor. Nöj er med ovan nämnda ord.)

Historien om John Lobb förvirrar många. Som jag förstått det ligger det till så här: John Lobb på St. James Street är en bespokeaffär där de mäter dina fötter och gör ett par skor åt dig för ca 30.000 kr. John Lobb startade en filial i Paris, men han som drev den köpte loss verksamheten och behöll namnet. Han började sedan göra en konfektionslinje för att sälja i butik. Det gick uppenbarligen bra, för han öppnade en filial i London på Jermyn Street (granngata till St. James Street), och nu finns två John Lobb-butiker inom 500 meter. Därför skiljer jag på John Lobb (Paris) och original-John Lobb. Bespoke är, som nämnt tidigare, inte intressant att jämföra, så när jag nämner JL är det John Lobb (Paris) på Jermyn street med deras konfektionssko som omnämns. De gjorde tidigare sina skor hos Crockett & Jones, sedan på Edward Green och nu har de egen fabrik. EG och/eller JL ägs nu av Hermes, men här vet nog andra bättre än jag och jag är säker på att ni gärna vill dela med er av dessa livsviktiga kunskaper.

Det finns ett rykte att Church’s har livstidsgaranti på sina skor och skulle göra gratis renoveringar i all evighet. Tja, vad ska jag säga om det. Jag vet inte och kan inte svara på det, men betänk följande. Skor slits. Varför skulle ett vinstdrivande företag bjuda på en sådan service? Är det en legitim reklamation tror jag att de flesta bättre märken erbjuder mycket god service. Jag vet att C&J gör det. Kalla det ”livstidsgaranti” om du vill. Men jag betvivlar att Church’s byter sulor och klackar på dina skor gratis i upp emot tjugo års tid.

Har Church’s blivit sämre sedan de köptes av Prada? Jag har inte haft möjligheten att jämföra dem ”före och efter”, så jag vet inte, men jag läste nyss en artikel om Church’s, där de bestämt dementerar ryktet. Samtidigt har jag hört många innehavare av Church’s säga att de har blivit sämre. Det senaste jag hörde var att de höjt sina priser avsevärt för att försöka ta igen det försprång C&J tagit de senaste åren. Det behöver visserligen inte bero på att Church’s blivit sämre, utan kanske snarare för att Crockett blivit bättre. Vem vet?

Jag har i denna artikel framfört min åsikt om kvalitet kontra pris och sortiment, inte lagt några värderingar på skornas utseende eller personlig passform i ett eller annat märke. Olika märken, olika läster, olika skinn passar olika män på olika sätt. Inom Manolos läsarkrets finns det säkert en enorm mängd märken och modeller av randsydda skor. En del älskar sina Allen Edmonds, en del älskar sina Church’s och en del älskar till och med sina Loake’s…
…och jag älskar mina Crockett & Jones.
/Marcus Davidson

Youtube-klipp från originalet John Lobb i London

Dela på Facebook
Tweeta