Rayner & Sturges – En av de sista brittiska skjortmakarna

Som ni säkert har uppmärksammat här på Manolo så har mycket av vårt material kommit från inspiration och möten vid en resa till London i september. Vi skrev då efter vårt fabriksbesök hos Drakes om att denna firma nyligen köpt upp den anrika skjorttillverkaren Rayner & Sturges som drabbats av finansiella problem. Vi fick även se prov på det hantverk som en skjorta från Rayner & Sturges faktiskt utgör. Efter detta har vi forskat lite mer i detta klassiska skjortmärke och tycker att det är så pass intressant att det förtjänar ett eget omnämnande.

Olof Nithenius  |  Publicerad 2013-12-05 14:11  |  Lästid: 3 minuter

Rayner & Sturges började sin verksamhet 1913 i Medway, Kent. Ursprungligen tillverkades endast lösa kragar åt skjortmakarna på Jermyn Street i London. 1935 startade företaget tillverkning av egna skjortor som fram till idag har kommit att bli synonyma med hög kvalitet och klassisk brittisk elegans. 2010 köpte företaget Cleeve Shirtmakers i Chard, Somerset. I och med detta hade de nu två fabriker, en för bespoke i Kent och en för ready-to-wear i Somerset.

Idag är Rayner & Sturges den sista fristående skjorttillverkaren med produktion i Storbritannien. Turnbull & Asser och Emma Willis har sin tillverkning i Gloucester och Hilditch & Key i Skottland men dessa gör inte skjortor åt andra. Företaget har förutom att tillverka i eget namn levererat skjortor åt  märken som Crombie, Ede & Ravenscroft, Dunhill och Paul Smith för att nämna några.

Sedan Drakes tog över i år har en nysatsning gjorts och inom kort kommer en nylansering av såväl Rayner & Sturges som Cleeve. Michael Hill på Drakes nämnde vid vårt besök hos honom att man redan har påbörjat en linje skjortor under namnet Cleeve for Drakes. När de köpte firman fick de 35 yrkeskunniga personer inom skjorttillverkning på köpet och potentialen är stor för en framtida satsning.

Sett till konstruktion och kvalitet så tillhör skjortorna från Rayner & Sturges det högre segmentet. Tygerna kommer inte sällan från de bästa italienska och schweiziska bomullsväverierna. Oket sys av fyra delar för hand på maskin och med singelnål. Sömmarna är täta och sys med 18 stygn per tum vilket är väldigt tätt. Kragarna har sydda mellanlägg till skillnad mot billigare limmade varianter. Knapparna som används kommer från den finaste australienska pärlemoren. Själva snittet är brittiskt och skjortorna i sitt normala format ganska rymliga och långa men detta utvecklas och smalare varianter finns även i utbudet.

 

Rayner & Sturges – En av de sista brittiska skjortmakarna
Skjortornas olika mönsterdelar sorterade och upphängda.
Rayner & Sturges – En av de sista brittiska skjortmakarna
En övergripande bild av Rayner & Sturges fabrik, en av Storbritanniens sista skjortmakare.
Rayner & Sturges – En av de sista brittiska skjortmakarna
Anthony Rose är en av företagets tillskärare med över 50 års erfarenhet i yrket. (spitalfieldslife.com)
Rayner & Sturges – En av de sista brittiska skjortmakarna
Rayner & Sturges – En av de sista brittiska skjortmakarna
Rayner & Sturges i härligt duvblått utförande med cutaway krage. (Countrysports.se)
Rayner & Sturges – En av de sista brittiska skjortmakarna
Klassisk brittisk styling med höstig tweed och mättade färger.

I Sverige säljs än så länge skjortorna endast hos Tweed Country Sports. Butiken har en rad varianter och har faktiskt modeller av lite smalare snitt och med något längre ärmar vilket brukar passa oss skandinaver bättre. Med tanke på Drakes övertag skulle vi gissa att detta anrika skjortmärke nu får ett uppsving och når samma ikonstatus som Drakes egna produkter. Vi ser mycket fram emot att följa utvecklingen fram över.

BilderSpitalfieldslife, Drake´s och Tweed Country Sports.

Dela på Facebook
Tweeta