Reflektion – Så undviker du att bli besviken på Bespoke

Skräddarsytt eller bespoke som det benämns som i den engelsktalande världen är något som fått allt större uppmärksamhet här på Manolo de senaste åren. Orden i sig är väldigt värdeladdade och för många stilintresserade är en skräddarsydd kostym en personlig dröm att någon gång äga. Idag har vi satt samman en artikel med råd över hur man maximerar sin upplevelse och undviker besvikelse.

Först och främst är det omöjligt att ignorera den största utmaningen med skräddarsydda plagg: Priset. Att låta sy upp ett plagg efter konstens alla regler med avprovningar är något som tar både tid och därmed i regel är väldigt kostsamt. Beroende på landet skräddaren kommer från kan kostnaden för material, arbetstimmar osv variera men att hitta en skräddarsydd kostym av god kvalitet under 15 000 kronor är idag mer eller mindre omöjligt.
Dock ser vi helt klart en ökad efterfrågan och en växande konkurrens när det kommer till skrädderi som besöker Sverige. I takt med att sociala medier exploderat har man som konsument kunnat komma i kontakt med skräddare utanför Sveriges gränser och vårt avlånga land har blivit en intresssant marknad för så kallade ”resande skräddare”. I Sverige har vi annars bara ett officiellt skrädderi (även om det finns flera fristående skräddare) i form av Bauer på Brunnsgatan 4 i Stockholm med en historia som sträcker sig 150 år bakåt.
Då en skräddarsydd produkt som vi nämnt är en kostsam investering som förhoppningsvis skall fördelas över många års användande är det fullt förståeligt att man som kund vill få ut maximalt av upplevelsen och undvika en del misstag som lätt kan uppstå vid en första beställning.
Vi har i dagens artikel tänkt lista en rad tips och erfarenheter om hur vi tänker när det kommer till skräddarsytt.
1. Försök aldrig kopiera ett annat skrädderi.
När man skall sy upp sin första kostym är det fullt logiskt att ens referenspunkter ofta kommer från antingen kampanjbilder, lookbooks eller produkter från några av de mest erkända skrädderierna i världen.
Den naturliga tanken är ofta sen att försöka återskapa det snitt man inspirerats av från den billigaste möjliga aktören. Problemet här är att skrädderi fungerar till stor del precis som kostymvarumärken i allmänhet. Även om mönstret skärs ut efter dig som kund och dina önskemål kan tas i beaktande så kommer alla skrädderier ha en ”husstil” som definierar deras snitt. Försöker man exempelvis få Rubinacci att göra en klassisk brittisk kostym är risken ganska stor att resultatet kommer bli ett högst mediokert mellanting. Det beror helt enkelt på att det skrädderiet är bättre på en helt annan silhuett. Samma sak gäller såklart om man besöker Edward Sexton på Savile Row och ber om att få en klassisk neapolitansk kavaj. Det är inte så enkelt att man bara strippar en kavaj på mellanlägg och axeluppbyggnad, det handlar om en rad mindre detaljer som definierar skrädderiet från en region och som kan vara otroligt svåra att sätta fingret på som kund.

2. Gör din research innan köpet.
Så vad skall man istället göra då om man inte skall kopiera en stil från en annan skräddare? Börja med att bestämma ungefär vilken budget du har till ditt förfogande. Tänk på att instegspris inte nödvändigtvis inkluderar det tyg som man är ute efter så ta alltid lite marginal uppåt. Sök sedan efter skrädderier inom den budget man satt och som är tillgängliga för dig. Antingen via besök i Sverige eller om man själv vet med sig att man reser till skräddarens ort med jämna mellanrum. Det finns ganska många skräddare i prisklassen 20 000 – 25 000 kronor för en kostym så fundera snarare på vilken av dessa som ligger närmast det du söker än vem som erbjuder flest handstygn eller arbetstimmar. Hantverket är självklart en viktig del i en skräddarsydd produkt men om man inte är väldigt bekväm i plagget kommer det vara en klen tröst.
Googla skrädderiet, sök på de fantastiska trådarna på Styleforum eller varför inte här på Manolo. Det brukar gå tämligen enkelt att hitta representativa bilder av skrädderiets husstil och möjligheter. Fundera ut vad det är för plagg du är ute efter. Är det en klassisk mörkblå kostym kanske ett skrädderi är lämpligt medan en ledigare tweedkavaj passar bättre i en lite annorlunda stil.

3. Lyssna på skräddaren (men inte för mycket)
När man väl funnit en skräddare vars estetik man gillar i en prisklass man känner sig bekväm med så gör man i min mening bäst att låta skräddare styra så många av valen som möjligt. Självklart kan och skall man ha åsikter om fickor och detaljer om de är en viktig del av helheten man är ute efter men saker som fotvidd, kavajlängd osv gör man bäst att låta skräddaren bestämma. Anledningen till detta är att man just valt skrädderiet för att man gillar deras estetik och den estetiken riskerar ganska lätt att gå förlorad om man som kund börjar insistera på 18cm fotvidd eller en kavajlängd som inte ligger i deras smak. Då man har 3 avprovningar finns det gott om tid att komma med feedback under processen om man t ex känner att något verkligen borde korrigeras.
En annan anledning att skräddare kan vara värda att lyssna på är att deras filosofi ofta skiljer sig lite från hur konfektionföretag tänker. En skräddares uppgift är inte att vara trendig eller förmedla en känsla som genomsyrar en kollektion utan snarare att på bästa möjliga sätt framhäva bärarens kropp. Det är därför många ”regler” som hur lång eller kort kavajer, byxor osv skall vara har uppkommit då de ofta bidrar till en smickrande balans för den manliga kroppen.
Vad skräddare däremot kan sakna kompetensen som finns inom konfektion är när det kommer till personlig stil och smak. Bara för att man är en skicklig skräddare innebär det inte att man per definition har en känsla för färg och mönster eller delar din vision av vad som ser bra ut. Här ställer därför skräddarsytt stora krav på kunden att känna till vad man själv gillar och trivs i när det kommer till framför allt tyger. Med konfektion har hela designprocessen redan gjort och många tyger och färgkombinationer man själv skulle ha svårt att föreställa sig kan vara väldigt inspirerande.

4. Planera med hjärnan och köp med hjärtat
När man skall välja tyger för ett skräddarsytt plagg exponeras man ofta för hundratals alternativ med tyger för alla årets årstider. Här är det viktigt att rådfråga skräddaren angående respektive tygs egenskaper. Är det exempelvis en sommarkostym som skall inhandlas kanske fresco, linne eller bomull är att föredra framför flanell. Det är väldigt lätt att tänka att man skall ta ett så kallat four seasons-tyg pga mångsidigheten men ha dock i åtanke att dessa tyger i regel har en ganska formell prägel. De är inte heller de mest slitstarka och ofta strax under 300 gram/meter. Välj ett tyg som på bästa möjliga sätt fyller de krav du har på användningsområde, slitstyrka och inte minst estetik. När det sen kommer till färg är det självklart en bra idé att tänka bärbart men glöm inte att det är du som bärare som skall vara nöjd. Bara för att en midnattsblå eller grafitgrå kostym är väldigt bärbart i formella situationer betyder det inte att det tilltalar just dig. Försök hitta ett alternativ och en nyans som både känns användbar och intressant. Av egen erfarenhet har flera av de kavajer jag sytt upp och burit flitigast varit av en ganska iögonfallande sort. Stora rutor eller alternativa färger behöver inte vara detsamma som svårburet och är det ett tyg man direkt fastnar för kanske det t om är ett bättre alternativ än ett enfärgat alternativ.

5. Välj alltid tyg i ett naturligt ljus
Detta kan låta märkligt men faktum är att en av de största anledningarna att man blir missnöjd med en skräddarsydd produkt brukar vara att tyget man valt uppfattas extremt annorlunda i färdigt plagg. Att utgå från ett tygprov på 10x15cm och skapa sig en uppfattning hur det kommer te sig i kavaj eller kostym är väldigt svårt. Därför är det viktigt att först och främst alltid ta med tygbiten ut i solljus för att se hur tyget ser ut utan artificiell belysning. Tänk också på att nästan alla tyger kommer uppfattas som ljusare i färdigt plagg så står man mellan två blå nyanser där den ena är gränsfall till för ljus kommer den med stor sannolikhet bli just det. Ett annat alternativ kan vara att välja bland tyger skräddaren har i lager där man istället har en tygrulle på ex antal meter att utgå från. På så sätt är det lättare att illustrerar hur stor exempelvis en ruta är.
6. Stirra er inte blinda på värdeladdade ord
När man skall sy upp en kostym är det lätt att tänka att eftersom tillverkningen är så pass kostsam bör man även välja ett dyrt och exklusivt tyg. Ofta är det raka motsatsen. Om premiumkonfektion från exempelvis Attolini, Kiton och Isaia präglas av svindyra (och ofta känsliga tyger) beror det till stor del på att man behöver motivera de höga priserna trots att produkten ej är producerad för dig. Med skräddarsytt handlar det om helt andra saker. Här kan du med gott samvete välja en tjock brittisk flanell utan några imponerande s100-nummer till förmån för stilstyrka och inte minst överlägsen formbarhet. Väldigt tunna tyger (över s150) är lite som sportbilar, de har en underbar känsla men är långt ifrån praktiska. Dels att de är betydligt svårare att faktiskt arbeta med när man gör en handsydd konstruktion samt att de ofta saknar tyngden som behövs för att ge plagget ett optimalt fall. Kashmir är ett undantag som har mängder med väldigt bra egenskaper som exempelvis kavaj eller rocktyg men ha i åtanke att det är en väldigt känslig fiber med klart sämre slitstyrka.

7. Planera din tidsplan för plagget.
En av de största problemen men skräddarsytt utöver priset är att leveranstiderna i regel är relativt långa. Rent produktionsmässigt behöver inte en kostym ta mer än 40 timmar (vilket såklart är enormt mycket längre än serieproducerad konfektion) men pga avprovningar, ändringar och inte minst att många skräddare befinner sig utanför Sverige kan det ta mellan 6-12 månader för en beställning från start till färdigt resultat.
Är man ute efter en långsiktig investering och man är trygg i sin egen stil/smak behöver det inte vara ett stort problem. Skall man beställa något skräddarsytt är det förhoppningsvis något man kommer bära i väldigt många år. Samtidigt kan det vara väldigt frustrerande att behöva vänta upp till ett år på en kostym och det gör att man bör ha i åtanke vad för kvalitet och säsong man gör den för.
En av de största utmaningarna när åtminstone jag skräddarsytt plagg är att den egna vikten eller åtminstone fördelningen av kilo kan variera en hel del mellan början av året och mitten av sommaren. Här är det såklart optimalt att försöka hålla en vikt man är bekväm med året om men gör man inte det kan det vara värt att åtminstone ha i åtanke att måtten som tas i juli kanske inte är optimala för en vinterrock eller flanellbyxa som skall bäras i januari. Då man har tre fittings går det självklart att åtgärda under vägens gång men ju mindre variation som sker ju större är chansen till perfekt resultat.
8. Köp färre men bättre.
Det tål att upprepas. Skräddarsydda plagg kostar mycket pengar. Samtidigt är det i min mening den totala klädbudgeten på ett år som spelar roll snarare än kostnaden för respektive plagg. Många jag känner spenderar utan problem 50 000 kronor på kläder per år från kedjorna och konfektionstillverkare men fasar när de hör att man kan beställa en skräddarsydd kavaj för 18 000 kronor. Förutsatt att man har en basgarderob och inte är i akut behov av kläder kan man istället välja att lägga dessa 50 000 kronor på 2 kostymer eller kanske 2 kavajer och 2 uddabyxor. Visst tillfredställer det inte konsumtionsdjävulen i oss men genom att bygga en garderob över lång tid med plagg man VERKLIGEN vill ha och trivs i minskar också risken för felköp avsevärt. En kavaj för 5 000 kronor som förblir hängande i garderoben är för mig aldrig ett bättre köp än en för 15 000 kronor som bärs kontinueligt i många år. Man bör ibland ifrågasätta om man verkligen behöver kavajer i så många utföranden, färger och mönster eller om man egentligen ändå bär en handfull plagg 90% av tiden.
Filosofin anknyter inte bara till antal plagg utan också till punkt 1 & 2. Välj återigen en skräddare du verkligen gillar snarare än att försöka spara in några tusen och sen ångra att det inte är vad man verkligen ville ha. Har man redan bestämt sig för att investera så pass mycket pengar i en produkt gör man i min mening klart bättre i att lägga lite till (eller köpa några färre) från den skräddaren du verkligen vill ha.

9. Skräddarsytt blir inte alltid som man tänkt sig.
Precis som att kvalitetsskillnaden mellan måttsytt från Brothers och måttsytt från Cesare Attolini skiljer sig åt ganska avsevärt kan skillnaden mellan skräddarsytt från olika skrädderier göra det. Bara för att något är handsytt betyder det inte att det håller samma nivå hos alla skrädderier och tyvärr finns det en ganska stor missuppfattning att en skräddarsytt plagg ALLTID kommer uppfylla alla ens önskningar till 100%.
Skräddarsydda plagg har en otrolig stor potential då produkten från grunden produceras efter dig som bärare. Särskilt om du har en väldigt ”svår” kropp med ojämna axlar och höfter etc. Samtidigt är det ingen som helst garanti att du alltid blir mer nöjd med ett skräddarsytt plagg än ett måttsytt alternativ. Personligen håller jag premiumtillverkare av måttsytt så som Cesare Attolini och Orazio Luciano högst i min nuvarande garderob trots att den innehåller flera skräddarsydda plagg. Det beror enligt mig framför allt på att hantverksnivån är på motsvarande nivå och snitt/estetik hos dessa tillverkare föll mig extremt väl i smaken. Jag har också en relativt tacksam kropp även för konfektionplagg så fördelarna med skräddarsytt blir ur ett passformsperspektiv något mindre.
Det kan också handla om att man som kund är van vid en mer modern eller t om trendig silhuett och finner den mer traditionella passformen på skräddade produkter som ovan och t om obekväm. Därför är det otroligt viktigt att man har rimliga förväntningar på vad man skall få ut av plagget man syr upp. Är det en kostym från Brunello Cucinelli man inspireras av så gör man i min mening bättre i att köpa den från just Brunello Cucinelli även om hantverket inte är på samma nivå. Fördelen med skräddarsytt över lag är att den silhuett och passform som skräddare försöker uppnå kanske aldrig är mest rätt ur ett trendperspektiv men sällan helt fel oavsett decennium.
Ha också i åtanke att även de bästa skräddarna kan göra misstag. Även om man har 3 avprovningar så finns det många fall där det tagit 2-3 beställningar innan kunden och skräddaren verkligen hittat 100% rätt. Det gör att det kan vara värt att fortsätta med samma skräddare framför att testa någon ny då man riskerar att stå inför samma problematik.

10. Less is (often) more.
När möjligheterna för vad man kan göra är närmast ändlösa är det lätt att man skall ha allt på en gång. Prickstickning längs slag, dubbla plisséringar på byxorna, skjortaxel och högt midjeband. Det är självklart en fråga om personlig smak men risken är ganska överhängande att man kommer tröttna på ett plagg som har för många iögonfallande detaljer. Det är inget fel med respektive för sig själva, det kan t om vara en naturlig del som rimmar med det regionala skrädderiet. Devisen att verka utan att synas är ofta något som rimmar väl med skräddarsytt där plagget sällan behöver vara speciellt iögonfallande utan kan låta passform, konstruktion och tillskärning tala.
