Saman Amel hösten 2013

Modehusen har sedan länge presenterat sina höstkollektioner men idag skall vi titta på en kollektion av ett annat slag. Idag fokuserar vi på Sveriges främsta slipstillverkare; Saman Amel och bytte några ord med denne unge entreprenör som nyligen lanserade sin andra kollektion i form av en serie handsydda slipsar i finaste italienska tyger, tillverkade i hjärtat av Stockholm.

Andreas Weinås  |  Publicerad 2013-10-07 09:16  |  Lästid: 5 minuter

Vi fick möjlighet att titta närmare på höstens kollektion och ställa några frågor till Saman om hans tankar sen starten, hur höstkollektionen är utformad samt vad som faktiskt ligger bakom en slips från Saman Amel. 

Ni har ju varit igång i snart ett år, hur har utvecklingen och efterfrågan förändrats sen starten?

– Det här året har varit helt otroligt, vi har haft jätte mycket att göra, vilket är otroligt roligt. Att vi har fått fram vår vision och passion, i en produkt som folk faktiskt uppskattar. Sedan vi nämndes för första gången här på Manolo har mycket hänt inom företaget. Det största är väl att min ”nya” kollega och nära vän Dag Granath klivit in på fulltid för Saman Amel, med ansvar för PR och marknadsföring. Företaget börjar växa och våra beställningar ökar, så att Dag kommit in helt nu låter mig att fokusera mer på att göra jävligt bra slipsar. Nu blir det mer tid och kraft på design, produktutveckling och givetvis produktion.

Vi var ju även för första gången nere i Florens och besökte herrmodets mecka: Pitti Uomo. En resa som verkligen öppnade upp våra ögon. En trevlig vecka i Florens, stor dos med inspiration, massa nya vänner och kontakter, så åkte vi hem med miljoner nya idéer och tankar i huvudet. Florens är staden som fick mig att förstå, nu är det på riktigt. Att se hur alla dessa etablerade varumärken jobbade med detaljer, förpackningar och dylikt var otroligt inspirerande. Det var faktiskt det första vi gjorde när vi kom hem, att komma i kontakt med en svensk tillverkare av förpackningar. Från en idé, till ett antal prover så har vi sedan augusti med stolthet skickat alla våra slipsar i fina lådor som är designade och tillverkade för i Stockholm för hand, precis som våra egna produkter. 



Hur skulle du beskriva höstens kollektion från Saman Amel?

– Denna höst har vi försökt att lyssna på de efterfrågningar vi fått från kunder och tillsammans med vår egna vision så har vi utvecklat en kollektion som vi själva är väldigt nöjda med. Vi insåg att vår tidigare kollektion uppskattades väl, men det var mycket som saknades. Ett exempel är: en bra kashmirslips i nyanser av grå? Något som alltid uppskattas och framförallt används väl.Vi vill verkligen att våra kunder ska använda slipsarna, nöta in dem, och bli bekväma i dem. Så vårt andra mål var att skapa en ny kollektion med stadig grund av vackra slipsar i kvalitéer från toppleverantörer i England och Italien. Mjuka och skarpa toner med gamla favoriter som vi tolkat på vårt sätt. Denna höst så rör vi oss i nyanser av grå och grön. 



Ni använder uteslutande en så kallad six fold konstruktion på era slipsar, varför har ni valt just denna konstruktion?

– Vi använder oss av six folden är av en anledning egentligen; när jag började tillverka mina slipsar hade jag en idé, en vision om ett starta ett ”Italienskt slipsmärke” från Sverige. – Premiumslipsar som tillverkas i Sverige på samma nivå som slipsarna i Italien.

Efter många timmars research om olika konstruktioner och tillverkningar av slipsar så kom jag in på seven fold och six fold, som för övrigt oftast blandas ihop. Skillnaden är att seven fold har ett extra veck på antigen höger eller vänster sida av slipsens insida. Efter att provat båda konstruktionerna på olika material och tjocklekar så tyckte jag att seven folden ibland kunde få tendensen att bli obalanserad i fallet, dvs att den vred sig lite. Anledningen till detta är att ena sidan har en extra vikning och därmed så blir den sidan tjockare. Six folden har sin skönhet i att den får ett harmoniskt fall i och med att vecken är lika många på båda sidor av slipsens insida. En konstruktion som fortfarande ger en gedigen känsla och tyngd i slipsen. Genom att inte använda någon typ av ull/bomulls väv som mellanlägg så går det åt nästan 1 meter av tyg till varje slips för att skapa denna six fold-konstruktionen och detta är en av anledningarna till vår prissättning.



Många tycker kanske att 1 000 kronor är dyrt för en slips, Hur mycket tid ligger det bakom produktionen av era slipsar?

– Det kan vara förståeligt, 1 000 kronor är mycket pengar, men i relation till den produkt vi skapar är det inte mycket. Bortsett från all passion och kärlek som jag liksom företaget lägger ner i varje slips, genom varje moment, från val av tyg till färdig produkt. Tyger som är importerade från några av världens mest uppskattade tygleverantörer är en självklarhet för oss, att erbjuda en produkt vars kvalité på materialet är lika beundransvärd som produktens tillverkning. Däremot är det även många moment som oftast inte kommer fram. Saman Amel erbjuder enligt alla regler helt handsydda slipsar som är tillverkade här i Sverige i vår kära huvudstad Stockholm.

Efter timmar av handrullning av alla kanter på slipsen så kommer vi till den avancerade så kallade six fold-konstruktionen på slipsen. Här ska slipsens konstruktion ta form, då man skapar, en efter en, vikningarna på slipsens insida. Detta gör att slipsen får ett fint fall, en bra tyngd och viktigast av allt, en fin och välformad slipsknut. Med företagets utveckling så har även mina färdigheter och kunskaper utvecklats och det är många moment som jag blivit betydligt mycket bättre och snabbare på. Tiden på mina slipsar är alltid olika, mycket hänger på kvaliteten på tyget, tjocklek och dylikt. Men genomsnitt ligger det på ca 3 timmar, från tillskärning av tyg, till färdig paketerad slips. 




Om du fick lyfta fram en slips från höstens kollektion, vilken skulle det vara och hur skulle du kombinera den?

– Väldigt svårt val måste jag säga. Just nu är jag väldigt mycket för nyanser av grönt så det skulle nog bli slipsen ”Greendow” som är en mörkgrön slips med en windowpane i nyans av brun/röd. Lätt matchat till vardags som till lite festligare tillställningar. Själv skulle jag kombinera den med brun/beige kavaj, en ljusblå bd skjorta, ALLTID uppknäppta snibbar, mörkblå cardigan, ”nonchalant” knäppt. Till detta skulle jag nog ha ett par rådenim byxor i mörkblå och ett par brogues i brun mocka.

Saman Amel hösten 2013
Handgjorda boxar som tillverkas på vid hornstull i södra Stockholm.
Saman Amel hösten 2013
Samans favorit för säsongen är slipsen ”Greendow” i en ull/kashmirblandning med mossgrön bas och en rödbrun windowpaneruta.
Saman Amel hösten 2013
Här syns tydligt six fold-konstruktionen på slipsens insida.
Saman Amel hösten 2013
En ljusgrå slips kan vara svårmatchad men helt fantastisk till en vit skjorta och ger en sober känsla till helheten.
Saman Amel hösten 2013
En grafitgrå slips i ull är en av slipsgarderobens hörnstenar och gör sig extremt bra till mörkblå och grå kostymer för en sober och avslappnad höst.
Saman Amel hösten 2013
Saman Amels höstkollektion består av en rad flanelltyger i ull/kashmir.

 

För mer information och bilder från kollektionen rekommenderar vi ett besök på företagets Hemsida.

Dela på Facebook
Tweeta