Savile Rows ansikten

Vi skrev förra veckan om Savile Rows historia. The Row är dock ingenting utan sina skräddare. Därför presenterar Manolo nu denna guide över Savile Rows mest kända ansikten.
Gieves & Hawkes (nr 1) – G&H är idag en hel industri med 22 butiker bara i Storbritannien. Lägg där till butiker ibland annat Kina, Japan och USA. Paradbutiken på Savile Row nr 1 finns dock kvar sedan 1912 då G&H tog över butiken av The Royal Geographical Society. Historien går dock ända tillbaka till 1771 då Hawkes startade och 1785 startade det som kom att bli kompanjonen Gieves. Historiskt är Gieves & Hawkes främst kända för att sy militäruniformer, men idag är det färdigsydd konfektion som är företagets största verksamhet.
Kilgour (nr 8 Savile Row) – Har sedan starten 1882 varit en ständig trendsättare på The Row och har dragit till sig oerhört kompetenta designers. På 70-talet var det Tommy Nutter som sydde kläder för Beatles och Rolling Stones. Idag är det Carlo Brandelli som syr kläder åt Jude Law, Daniel Craig, Hugh Grant och Noel Gallagher. Brandelli har också infört en mycket framgångsrik konfektionslinje till Kilgour. Läs gärna Manolos tidigare artikel om Kilgour.
Evisu (nr 9) – Att japanska denimhuset Evisu öppnat en butik på The Row visar verkligen gatans utveckling. Förfärligt anser vissa, men för de som vill ha ett par skräddarsydda jeans i kashmir är Evisus butik ett måste. Den berömda skräddaren Anthony J Hewitt har även anlitas för att tillfredställa den lite mer konservativa kundgruppen. Mycket charmig butik för övrigt!
Dege & Skinner (nr 10)– Hit går främst de som ägnar söndagen åt att jaga fasan och sladda runt med Land Rovern iklädd en ”Bird-shooting suit”. Även om jakt och ridsport är D&S signum så erbjuder de även, i linje med den gamla skolan, skräddarsydda kostymer.
H Huntsman & Sons (Nr 11) – Tillhör också det gamla gardet och hit bör framförallt den gå som söker en tweedkavaj i absolut världsklass. Fokus låg länge på jakt- och ridkläder, vilket märks tydligt på kläderna med en hög axel och en markerad midja. Huntsman designar själva fyra helt unika tweedtyger varje år som ger ullfetischism en helt ny innebörd. Kundregistret är en levande historiebok, och bland namnen märks bland annat Winston Churchill, Ronald Reagan, Peter Sellers och den italienska stilikonen Gianni Agnelli.
Richard Anderson (nr 13) – Richard och Brian Andersson hade hela sina liv varit verksamma på Savile Row, men valde att starta ett eget märke som mött stor framgång och Anderson har blivit uppmärksammad i bland annat Vouge. Trots den förhållandevis nyetablerade butiken från 2001 följer Richard Andersons kläder den gamla skolans och kläderna känns tidlöst eleganta.
http://www.richardandersonltd.com/
Hardy Amies (nr 14 Savile Row) – Sir Hardy Amies öppnade sin butik på Savile Row 1946. Han är främst känd för att ha sytt klänningar åt Drottning Elisabeth och även designat kläderna till filmer som 2001- A Space Odyssey. Hardy Amies excentriska formspråk lever kvar än idag vilket tydligt syns i dagens kollektioner.
Henry Poole & Co ( Nr 15) – Savile Rows äldsta och kanske mest välrenommerade skräddare. Här lät historiska personer som Charles Dickens, Napoleon III och Winston Churchill sy upp mycket av sina kläder. Den förstanämnda dog med en skuld till Henry Poole, då traditionen säger att en skräddare aldrig tar betalt förrän kunden hämtar ut sin kostym. I början av 1800-talet sysselsatte firman över 300 skräddare. Idag är det Angus Cundey och sonen Simon som för familjeföretaget Pooles anrika arv vidare. Angus är en av de verkliga försvararna av Savile Rows gamla stil och det sägs att han därför vägrar att installera en luftkonditioneringsanläggning i butiken. Angus har för övrigt också varit verksam hos franska Lanvin.
Norton & Sons (nr 16) – Hör till Savile Rows äldsta skräddare och startade redan 1821. Norton & Sons står för det klassiska Savile Row-snittet med en markerad midja och ett kraftigare bröstparti. En kostym tar cirka 60 timmar att sy och allt sys då för hand enligt 200 år gamla metoder. Använder sig uteslutande av tyger från väverier vid den engelsk-skotska gränsen.
Chester Barrie (nr 18-19) – Enda sedan Myron Ackermann från New York 1937 slog upp portarna till butiken har konfektionstillverkaren Chester Barrie setts med stor skepsis bland skräddare på Savile Row. Kläderna sys till största del för hand i den lilla staden Crewe i norra England. De sys helt efter det skräddarsydda hantverket, men då utan kundernas personliga mått. Ett bevis på Chester Barries höga kvalité är att Savile Rows kanske dyraste skräddare, Huntsman, valt att sy sina konfektionskostymer i just Crewe.
Welsh & Jefferies (nr 20)– En av Savile Rows mindre skräddare som bland annat rekommenderas av Thomas Mahon på English Cut.
Richard James ( Nr 29 ) – Startade sin verksamhet 1992 och är en av de absolut främsta frontmännen för det nya Savile Row. Signumet är enkla och eleganta kostymer blandat med lite färggladare accessoarer. Bland kunderna märks bland annat Bambyshambles Pete Doherty.
Gary Anderson (nr 34-35 Savile Row) –Gary Anderson följde sin fars fotspår och startade sin butik på Savile Row 2001. Erbjuder vid sidan skräddarsydda kostymer även av färdigsydd konfektion och made-to-measure. Mycket av fokus ligger på högtidskläder. Hyfsat modesta priser, med en kostym mellan 550-899 pund.
Spencer Hart ( nr 36)– Grundaren Nick Hart har blivit kallad för ”The naughty boy of Savile Row”. Tidigare arbetade han på Chester Barrie, men valde att starta ett märke i egen regi med målet att sy moderiktiga kostymer med Savile Rows fina hantverk. Och Hart har lyckats at göra The row lite mer rock’n roll med kunder som David Bowie och Robbie Williams.
Alexandre (nr 38) – Mindre skräddarfirma som startade sin verksamhet redan 1876. Klassiskt och snyggt utan att få brittiska stofiler att tappa hakan.
Davies & Son (Nr 38 Savile Row) – Grundades 1803, men då inte på Savile Row. Har nu 25 skräddare anställda som syr kostymerna i London West End. Har också en webshop där det förutom kostymer även går att beställa slipsar, manschettknappar, slipsar och skor. En av de tidigare kunderna var Hertigen av Windsor, en av vår tids största stilikoner.
Anderson & Sheppard (32 Old Burlington Street) – Är en av de mest berömda och omtalade skräddarna på The Row. Här arbetade tidigare bloggaren Thomas Mahon (English Cut) och designern Alexander Mcqueen. A&S huserade tidigare på Savile Row nr 30, men tvingades för två år sedan flytta runt hörnet till Burlington Street nr 32. De sydde tidigare Prins Charles sina kostymer innan han gick över till Turnbull & Assers ”made to measure”. En annan berömd kund var Fred Astaire. I den gamla butiken hade A&S låtit rulla upp en bit av mattan så att Astaire kunde testa sin kostyms passform genom att dansa loss på parkettgolvet.
Ozwald Boateng (9 Vigo Street) – Boateng föddes I Ghana och flyttade i slutet av 60-talet till London. I början av 90-talet började han sy skräddarsydda kostymer för en helt ny generation av kunder. Med stor lekfullhet och en förkärlek för starka färger har Boateng gjort ett tydligt intryck på Savile Row. Kända kunder är Mick Jagger, Jamie Foxx och Will Smith. Boetang har tidigare huserat på Vigo Street, men planerar nu att flytta till Savile Row.
Timothy Everest (35 Bruton Place, Mayfair) – Är ett av Englands mest spännande skräddare. Det är den tidigare nämnda Tommy Nutter som varit Everests mentor. Everest har blivit kallad för dagens främsta skräddare och mött stor framgång med kunder som David Beckham. Dessutom har han samarbetat med bland annat Kim Jones och Louis Vuitton. Och när det är så här snyggt så är det inte konstigt. Timothy Everest ger verkligen svar på varför det anglofila modet dominerar!