Skomakaren svarar
För tre veckor sedan bad vi er läsare att ställa frågor kring skor och skovård till skomakare Marcus Davidson. Intresset visade sig vara stort och frågorna haglade in. Här kommer nu Marcus svar på era frågor och funderingar.
Det känns nästan patetiskt att bara svara på en fråga, vänta och svara på nästa. Istället kommer jag att försöka sammanställa svaren i artikelform. Den första artikeln kommer att behandla ämnet skovård. Nämnas bör kanske för de som inte känner till mig att jag är skomakarmästare och har en butik i Uppsala där jag även säljer skor från Crockett & Jones och R.M. Williams. Därför kan jag anses vara partisk i vissa frågor gällande skomärken eller skovårdsprodukter. Ni får därför ha detta i åtanke när jag rekommenderar något. Det kan mycket väl finnas andra produkter som är lika bra, men jag tänker bara rekommendera det jag känner till och kan stå för.
En av de vanligaste frågorna gällde mocka och hur man tar hand om detta material på bästa sätt? Mocka behandlas med impregneringsspray, gärna pigmenterad om sådan finns. Är det blött ute är det viktigt att göra denna typ av behandling relativt ofta. Hur ofta är svårt att säga, för det beror på hur mycket skorna används, men låt mig säga varannan gång de används. När skorna blir smutsiga, vilket de alltid blir i längden, räcker det ofta att borsta dem med en bra mockaborste. Använd inte en billig skitborste i plast, utan köp en riktig med mässingsborst. Syftet är att borsta bort damm och fläckar för att samtidigt lyfta upp fibrerna i mockan. Efteråt impregnerar man med spray.
Har skorna fått fläckar som inte går bort med borste måste du tvätta dem med en bra mockatvål. Gärna en som är vårdande i sig. Jag har provat runt tio olika sorters tvål, och tycker att Shoeboys Combischaum är den bästa. Den använder jag själv både till privat bruk och när jag tvättar kunders skor. Tvätta hela skon med ljummet vatten och mockatvål. Borsta med en nagelborste. Jobba ner tvålen på djupet och ta gärna mer tvål flera gånger då mockan suger upp tvålen. Borsta hela skon med nagelborsten och skölj sen snabbt rent skon från skummet. Tvålen är i sig vårdande så skölj inte för mycket. Ta bara bort skummet. Låt skon torka i rumstemperatur med riktiga skoblock. När den torkat borstar du upp ytan igen och impregnerar skon. Detta brukar fungera riktigt bra på många fläckar oavsett hur ljusa skorna är.
Samma metod funkar även på blankt skinn, men då använder man inte nagelborste utan en mild svamp. Man gör så här både för att tvätta rent fläckar och ta bort gammal skokräm, så en Shoeboystvål bör anses som en självklarhet i skovårdslådan.
När det gäller skinnskor kom det mycket frågor om polish och fett. Så här ligger det till. Polish är mestadels vax och ofta spritbaserat. Detta gör att vården inte blir den bästa, men man får lättare en snygg glans. Fett, såsom minkolja eller fiskarsmorning är ENBART för grova vandringskängor i vildmarken, inte för gentlemannens sko i stan. Fett vårdar bra, men ger en kletig yta som suger åt sig damm och ser matt och tråkig ut, alltså tvärtemot gentlemannens önskemål att skorna ska vara snygga. Använder man istället en bra skokräm som är vattenbaserad får man en fullgod vård av skinnet, välbehövlig återpigmentering, impregnering och snygg glans. Jag kan inte alla märken på marknaden men jobbar med vad vi kallar Hammarkrämen. Det är en skokrämsburk med hammare på locket som du hittar hos alla skomakare som säljer Crockett & Jones. Jag kan inte svara för några andra märken och deras kvalité, men kan som regel säga att undvik polish om du vill ha en god vård. Vill man ha extra stark impregnering skulle jag kunna tänka mig att lägga ett lager vaxdominerad polish utanpå. Någon frågade om skorna förstörs av polish. Tja, det är svårt att säga eftersom det oftast tar uppemot tio, tjugo år innan en välskött sko börjar spricka och då har man nog blandat skokrämer och polish ganska mycket. Mina första C&J har jag bara putsat med Crocketts egen vaxpolish som jag inte tror är lika vårdande som Hammarkrämen men har inga sprickor alls än efter drygt 5 år och flitig användning. Och dåliga skor spricker ofta snabbt oavsett vilken kräm du använder.
En annan vanlig fråga gäller behandling av lädersulor. Jag har provat massor av metoder för att behandla lädersulor men aldrig sett någon märkbar skillnad på slitstyrka. Lädersulor ska inte gå utomhus om det är blött. Så enkelt är det. Om man ändå gör det, försök hålla promenaden kort, låt skorna torka ordentligt efteråt, pilla bort alla småstenar som fastnat och gjort fula märken, slipa rent ytan med ett fint sandpapper och smörj in den med en mild fin skokräm. Då ser den fin ut igen. Det räcker. Planerar man att fortsätta gå utomhus i blötväder för man sätta slitsulor i gummi på dem eller börja bära galoscher.
Nästa fråga gällde Tod’s bilskor. Dessa loaferliknande mockasiner med små gummipluppar under sulan gjordes ursprungligen för att köra bil i. De görs fortfarande på samma sätt, men säljs för att de är trendiga, inte praktiska eller bra. Detta är vad jag kallar för en ”engångssko”. Man lagar inte en sådan sko, därför att man inte ska gå i den över huvud taget. Gör man det gör man FEL. Man ska bara sitta med en sådan sko. Allra helst köra bil. Väljer du att gå utomhus med den bör du vara medveten om att den lätt tar slut på en sommar. Allt detta till trots, vill folk ändå laga sina Tod’s, och det är inte omöjligt. Man kan lägga en ny sula på dem men det blir inget som liknar originalet. En sula under hela skon i lagom tjockt gummi är väl det som kan anses vara det bästa alternativet, men det blir inte snyggt. Slitage på mockan kan i princip lagas med fula laglappar om man vill det. Behöver jag säga att man då får gå till någon annan skomakare än mig. Har man köpt ett par bilskor och mot all sans och förnuft går utomhus med den får man stå sitt kast och köpa ett par nya istället.
Bli dock inte förskräckta av min hårda ton. Jag försöker bara förmedla det idiotiska i att köpa svindyra skor och förstöra dem på en sommar. Men jag kan meddela att jag själv äger några par bilskor och planerar att gå utomhus med dem nästa sommar. Så länge jag är medveten om det dumma i det, och tycker att det är värt det så kan det väl ändå anses OK. Det är ju ändå – trots alla hårda förmaningar om perfekt skovård – så att vi inte bara vill ha bra och sköna skor. Vi vill ju även ibland faktiskt bara se snygga ut. Och ibland gör man dumma saker i fåfängans tecken. Errare humanum est. Med denna tanke i bakhuvudet vill jag avsluta denna inledande artikel om stenhårda förhållningsregler gällande korrekt skovårdsbeteende, med ett tänkvärt citat av Mr Robin Guinnes, exportchef på Crockett & Jones, yttrat när en kund var lite upprörd över en några dagar försenad leverans.
– ”Calm down. It’s just a pair of shoes, not a kidney.”