Skräddaren Gissy

Olof Enckell  |  Publicerad 2007-04-21 15:09  |  Lästid: 4 minuter
Bild 316031

På Ingenjörsgatan, en tvärgata till Kungsgatan i Göteborg, huserar skräddaren Christoffer Gissy. En eldsjäl med en förkärlek till sitt yrke, men med en säregen och karismatisk stil. Ständigt befinnandes i gränslandet mellan skrädderi och modeskapande skapar Christoffer helt unika kläder för varje kund.

Ateljen, som Christoffer delar med en annan, är väldigt spartanskt inredd med dunkel belysning och helt vitmålade stenväggar. Hårdrocken som strömmar ur stereon skapar en skön kontrast som känns långt ifrån allt vad Savile Rows lyx heter. För även om Christoffer är oerhört stolt över sitt anrika yrke och talar varmt om sin knapphålsmaskin från 40-talet är Christoffer ingen traditionell skräddare.
– Det finns inte så mycket spännande inom herrskrädderi i Sverige. Med min verksamhet har jag försökt att skapa en slags bild av den moderna mannen. Klassisk, men på ett ledigt sätt. Det speglar väldigt mycket av mig själv.

Efter att ha bläddrat i tidningen hittade Christoffer en annons för en kvällskurs hos Tillskärarakademin vilket sedan ledde till ett års studier i mönsterkonstruktion. Det följdes av renodlade studier i herrskrädderi i Borås där Christoffer efter att sytt åtskilliga kostymer för hand och genomgått gesällprovet fick den åtråvärde titeln skräddare. De allra flesta som går skrädderiutbildningen hamnar på teatrar för att sy scenkkläder, men Christoffer valde att satsa på mode:
– Jag har alltid varit mer intresserad av herrmode och svag för känslan att få göra skräddarsydda kläder. Det många inte tänker på är att det är ett väldigt jobbigt och tålamodskrävande jobb, men jag gillar utmaningen. Varje grej blir helt unik.

Gissys designspråk är ganska klassiskt men med udda detaljer. För även om Christoffer till stor del arbetar efter skräddarhantverkets konst så följer kläderna inga slaviska regler. Kavajerna är precis som byxorna ganska korta och plaggen genomsyras av en lekfullhet med detaljer placerade på smått oväntade ställen. Det är mycket 50- och 60-tal, och samtidigt lite uppkäftigt. I jämförelse med klassikt herrkläder sitter knapparna ofta helt galet, vilket skapar en skön asymmetrisk känsla.

En stor del av Gissys kläder är inspirerade av den amerikanska jazzmusikern Albert Ayler. Efter åtskilliga timmar med avantgardisk frijazz skissar Christoffer ner sina idéer och ur dessa skisser växer en kollektion fram. Mode i sig är ingen större inspirationskälla för Christoffer:
– Jag är faktiskt ganska ointresserad av mode och hänger inte alls med. Kan inte säga att jag blir inspirerad av kläder som hänger ute i butikerna utan det är helt andra saker som inspirerar mig. Min nästa kollektion till exempel, den är inspirerad av skogen.

Bild 316032

För att hålla nere priset har Christoffer valt att sy kostymen mycket efter konstruktionen av en konfektionskostym. Detta innebär att Christoffer använder sig av limmade mellanlägg istället för helt lösa. Detaljnivån är dock hög med bland annat handsydda knapphål.
– Det är en hårfin skillnad och väldigt svårt att se någon skillnad. Passformen är dock precis likadan som för en skräddarsydd kostym.

Priset för en kostym varierar lite beroende på tygval. Själva kostnaden för att sy en kavaj är 5000 och ett par byxor 1800. Till det tillkommer sedan kostnad för tyget. Med det tyg som Christoffer tillhandahåller blir då det totala priset för en komplett kostym 7500-8000 kr. De skräddarsydda skjortorna kostar cirka 1300-1400 kr inklusive tyg.

Den sammanlagda tiden för att få en kostym brukar uppgå till en månad. Kunden får först komma med sina önskemål och sedan tas en kostym fram för en första provning. Efter denna provning justeras mindre detaljer som byxlängd och midjan. Krävs det större justeringar behövs en extra provning, men i regel kan kunden hämta ut sin kostym efter tredje besöket hos Gissy. Själva arbetstiden för att sy en kostym uppgår till fem arbetsdagar.

Att skapa kläder med perfekt passform för kunden är dock inte helt enkelt, utan kräver både tid och erfarenhet.
– Det handlar inte bara om att ta mått. Det handlar mer om att göra en korrekt bedömning. Jag försöker alltid titta på helheten och se vad, säger Christoffer och ger sedan en snabbanalys av min kroppsform.

Även om skräddarsydda kläder är ett ganska litet fenomen i Sverige så tror och hoppas Christoffer att det kommer att få ett starkare fäste i framtiden.
– Det finns en anledning till att någon som jag faktiskt dragit igång detta. Det är en väldigt speciell känsla med skräddarsytt. Det är inte bara att gå till affären och köpa det man vill ha.

Christoffer ser positivt på framtiden, även om han inser att skrädderi rent ekonomiskt sett är ganska tufft.
– Det är absolut inget man skall hålla på med om man vill tjäna stora pengar. Det är egentligen otroligt dumdristigt, men samtidigt vet jag inte riktigt vad det kommer att sluta i. Om jag har ett skrädderi och ett eget konfektionsmärke är det inte helt orealistiskt att detta blir en fungerande affärsverksamhet. Så helt ute och cyklar är jag nog inte.

Bild 316033
Dela på Facebook
Tweeta