Slagets återkomst II

Olof Enckell  |  Publicerad 2008-05-19 18:14  |  Lästid: 2 minuter
Bild 317001

Vi uppmärksammade tidigare i vår den breda kavajslagets återkomst. Nu syns samma trend på byxorna och i skuggen av de populära upprullade byxbenen börjar det något mer sofistikerade slaget på byxbenet bli allt vanligare.

Ursprunget till byxornas slag kom när Edward VII, farfar till stilbildare Edward VII mer känd som hertigen av Windsor, i mitten av 1800-talet vek upp sina byxor för att skydda sig mot leran på den brittiska landsbygden. Idag gör alltså hipsters samma sak för att komma in på creddiga uteställen. Även om slag är fullt acceptabelt till en kostymbyxa anses det fortfarande som en sportig detalj, och passar inte till formella tillfällen där smoking eller frack är klädkod.

Till byxor med sydda frontveck fyller slagen en viktig funktion genom att tynga ner änden vilket ger byxbenen ett snyggt fall. Till byxor av flat-frontmodell utan sydda frontveck är slag något ovanligare, men inte på något sätt felaktigt. GQs stilexpert Glenn O’Brien tar dock upp en viktig aspekt att tänka på vid valet av slag eller inte, nämligen byxbenets vidd. Slag av allt för smal vidd kommer inte att öppna sig ordentligt vilket gör att de bara skulle täcka skons absolut översta del. Till allt för smala byxor är slag därför inte att rekommendera.

Det skrivs ofta att något kortare män inte rekommenderas att bära byxor med slag, vilket är en något förenklad bild av sanningen. Det viktiga är snarare att anpassa slagets bredd till bärarens längd. En lång person kan genom ett brett slag ge intrycket av att vara något kortare och vice versa för en något kortare person. Det är också viktigt att tänka på byxornas längd. Många föredrar till slag en något kortare längd än den traditionella regeln som säger att byxbenen skall sluta vid skornas klack. Som alltid är detta en smaksak.

Bild 317002
Dela på Facebook
Tweeta