Stockholms Savile Row

Olof Enckell  |  Publicerad 2007-01-02 13:42  |  Lästid: 3 minuter
Bild 315687

Savile Row är i modesammanhang en magisk plats. Längst denna gata huserar anrika skräddare som syr världens främsta kostymer. I februari 2005 slogs portarna upp till Sveriges egen Savile Row på Linnégatan i Stockholm. Butiken som bär namnet efter denna anrika gata har nu flyttat till Sturegatan och strävar efter att bli en självklar plats för Stockholms alla anglofiler.

Bakom Savile Row ligger Tina Barnden och hennes sambo Marcus. De saknade tidigare erfarenhet av branschen och ville skapa en butik med tydligt fokus på det brittiska modet. Namnet kom till då de ville ha en gatuskylt liknande de i London. En sökning på Google efter gatuskyltar i London resulterade i en träff på just Savile Row som både Tina och Marcus tyckte var mycket passande för sin butik. Logon har dock inneburit en del extra förklaring:
– Varje vecka kommer det in kunder som klagar på vår skylt. De tycker det är pinsamt att vi inte fått till skylten rätt utan skrivit N1 istället för W1 som det står på originalet. N står för North och är kvar sedan vid låg på Linnégatan. Vi skrev det lite med glimten i ögat, berättar Tina och skrattar.

Kundgruppen är väldigt bred och består av allt från tonåringar till äldre gentlemän. Gemensamt är förkärleken till det brittiska modet. Ett problem kan dock vara de brittiska storlekarna.
– Britterna skrattar åt oss när vi köper in så mycket tröjor i x-small, men det är det vi säljer mest av. En kille i England kan ha storleken large, medan i Sverige skulle han ha haft x-small, berättar Tina.

Vid starten bestod utbudet främst av för oss svenskar hyfsat välkända märken som Fred Perry, Ben Sherman och Lyle & Scott. Senare har dock Savile Row tagit in bland annat Hackett, Aquascutum och Udeshi, vilka de varit tämligen ensamma om att kunna erbjuda. Det märke som Savile Row kanske haft störst framgång med är dock det argentinska hästpolomärket La Martina. Trots att hästpolo är ungefär lika utbrett i Sverige som bandy i Storbritannien har hästpolotröjorna blivit en vanlig syn på svenska män.
– Vi vill vara hyfsat ensamma om ett märke och blir det allt för många affärer som börjar sälja det så kommer vi nog antagligen att begränsa utbudet lite. Det är dock inte helt enkelt att hitta nya märken som inte är etablerade, säger Tina.

Savile Row arbetar ständigt med att hitta nya och för den svenska marknaden unika märken. Fokusen på det brittiska är avgörande även om det inte behöver innebära att alla märken som säljs kommer från just England. Bland hyllorna återfinns förutom de tidigare nämnda märkena även brittiska John Smedley och Nicole Farhi, amerikanska Woolrich, danska Bruuns Bazar och svenska Morris. Från och med i höstas saluförs även Pringle of Scotland, som vi på Manolo uppmärksammade i somras.

Till våren kommer lite mer dressade plagg, med bland annat kostymer och skjortor från Aquascutum och Hackett. De har även tittat lite på klassiska skjorttillverkare som Thomas Pink. Problemet är att denna typ av märken oftast bara tillåts säljas i märkets egna butiker. Kommer det något från riktiga Savile Row då?
– Det vore ju naturligtvis riktigt roligt! Det händer mycket på Savile Row i London och det är ju inte helt omöjligt at vi om ett tag kan sälja ett märke därifrån, avslutar Tina.

Bild 315688
Dela på Facebook
Tweeta