Svenskt Herrmode: Filippa K
Modesverige ångar på. Nya varumärken tar plats medan de redan etablerade fortsätter att definiera hur den svenska mannen klär sig. Men hur har egentligen utvecklingen sett ut och vart är vi på väg? I en ny artikelserie tar Manolo pulsen på våra svenska varumärken. Först ut Filippa K.
Filippa K har närmast blivit synonym med stilsäkra basplagg. Modevärldens motsvarighet till ett avskalat nordiskt designkök i betong och massiv ek. Hit går mannen som vill vara välklädd utan att trampa någon på tårna. Företagets chefdesigner Rasmus Wingårdh utgör knappast sinnebilden. Med en blekt ljusblå trenchcoat, dödskalle-ring, grå chinos och vita sneakers framstår Rasmus snarare som en modernt sofistikerad dandy än designern med kirurgisk precision. Något solodansen på Röhsska Musuem senare på kvällen, i samband med NKs visning av kollektion begränsad upplaga 2008, också skall befästa.
Rasmus började på Filippa K 2002 efter en period av frilansjobb sedan examen vid Borås textilhögskola 1998. Filippa Ks första herrkollektion presenterades just 1998, fem år efter det att företaget grundats. För Rasmus var det uppenbart att herrkollektionen då behövde ett tydligare formspråk.
– Det kändes som att herrkollektion bestod av lösa bitar som gjorts om från damsidan för att passa herr. För mig var det viktigt att ge den en egen och tydlig identitet. Jag är oerhört glad att jag fick det förtroende och den frihet som behövdes för att faktiskt ge herrkollektion en helhetskänsla.
Hur var det att som designer komma till Filippa K med ett redan så väletablerat namn och framträdande formspråk?
– Det är alltid unikt med en varumärke som är så starkt länkat till en enskild person, och speciellt en person som fortfarande är starkt engagerad inom varumärket. Det ställer helt klart högre krav. Men som designer kan man inte bara komma in i ett märke och göra sin grej. Det gäller att hålla sig inom företagets ramar.
– Samtidigt är det också en utmaning för man måste hela tiden vara öppen för förändring. Det är lätt att hamna i beprövade spår.
Hur undviker en designer det?
– Personligen försöker jag hela tiden att aktivera mig i andra projekt. Framförallt handlar det om en fundamental syn på att hela tiden vilja förändra sig och vara lyhörd för unga designers. Det går egentligen inte att skydda sig mot utan det behövs hela tiden nytt blod i verksamheten.
Samtidigt menar Rasmus att situationen är något komplex. Risken att hela tiden göra något nytt kan leda till förlorat fokus, något enligt Rasmus inte minst Filippa K drabbats av. Efter några mindre utsvävningar har dock märket återigen hittat sitt formspråk.
– Det är alltid lätt att gör precis det omvända mot tidigare kollektioner. Det känns som att vi i tidigare kollektioner försökt väl mycket att förnya. För vår senaste kollektion som visades under Stockholms modevecka i somras och når butik våren 2009 känns det dock som om vi hittat rätt.
Rasmus beskriver stilenkelhet och kvalité som Filippa Ks ledord. Tanken är att skapa tidlösa, men ändå moderiktiga kläder som attraherar en bred kundgrupp.
– Det är hela tiden min ambition skapa tidlösa plagg. Samtidigt tror jag att allt har ett bäst före-datum. I bästa fall är det tillfälligt och att man går tillbaka till plagget senare. För mig är dock det viktigaste att ambition att skapa tidlösa plagg tydligt speglar designen.
Hur väl tycker du denna inställning avspeglar den svenska modescenen generellt?
– Det finns en tydlig ängslighet att hela tiden vara trendriktig och rätt i tiden. Även om det är en såpass liten bransch att de flesta känner varandra finns den en enorm tävlingsinstinkt att alltid vara först Ofta hade det nog varit bättre att lägga den energin på att utvecklas istället, något som alltid varit centralt för mig. Jag gillar att skapa en t-shirt och sedan förbättra den inför varje kollektion istället för att alltid göra något helt nytt.
Vad är då typiskt för svenskt mode?
– Allt är väldigt avskalat och enkelt. Se till svenska byggnader, det är väldigt sällan de har några ornament utan allt är väldigt betonat på funktion. Det har självklart även färgat svenskt mode. I Sverige råder det en väldigt hög standard överlag. Det finns väldigt få extremer. Svenskt mode är också väldigt praktiskt med en hyfsat jämn prisnivå.
Som en av Modesveriges mest tongivande aktörer har Rasmus onekligen varit starkt delaktig och sett hur modet förändrats över åren.
– När jag växte upp var allt extremt fokuserat kring ett fåtal märken som Replay, Diesel och Aqua Limone. Idag finns det en helt annan bredd, och framförallt betydligt fler intressanta märken för herr. Idag känns allt betydligt intelligentare och framförallt inte så extremt styrt av olika märken.
Hur mycket har Filippa K påverkat utvecklingen?
– Det är omöjligt för mig att svåra på. Jag vill tro att vi har spelat en viktig roll.
Slutligen, hur upplever du att mäns inställning till mode förändrats?
– Jag tror det blivit betydligt mer accepterat som kille att vara modemedvetenhet. En tydlig tecken på detta är att killar är betydligt öppnare för att bära färgstarka plagg idag. Till vårkollektion 07 som är en personlig favorit med mycket dekadens var smutsrosa ett viktigt inslag. Jag var övertygad att det skulle bli riktigt svårt att sälja, men jäklar vad vi sålde rosa byxor den säsongen. För att inte tala om hur mycket lila byxor vi sålt i år för herr. Jag gillar det. Ingen är gladare än jag om man kunnat vara med påverka lekfullheten hos folk.