Swedish-Italian
Reportage: För ett år sedan lanserades Italigente. Ett svenskt initiativ att producera italienska toppskor, som fick många att höja på ögonbrynen. Företagets grundare, Magnus Ericsson, berättar om året och sitt mål att förändra vår inställning till skor.
Magnus Ericsson tillhör femte generationen skomakarefamilj med rötter i Kumla. Som 16-åring inledde han sin internationella karriär i en skoaffär i Zürich för att senare studera skodesign och tillverkning i Frankrike. Efter att under åtskilliga år arbetat med massproducerade skor världen över ville Magnus tillbaka till skor med genuin känsla.
– Design och varumärke får alltid stort fokus. Vi vill även prata om kvalitet, ursprung och miljö, vilket är grunden för att göra snygga skor. Själva namnet förmedlar våra värderingar. Att vara Italigente och att välja Italigenta produkter, säger Magnus.
Målet har sedan starten varit att skapa ett internationellt varumärke med utgångspunkt från Milano. Tillverkningen sker i Montegranaro, en liten bergsby i Marche-regionen, söder om Bologna. Den lilla fabriken har sedan 1972 tillverkat åt en rad välkända varumärken.
– De lever med en enorm passion för skor. Vi svenskar är oerhört duktiga på att se saker ur ett kommersiellt perspektiv. Fabriken besitter ett fantastiskt hantverkskunnande och tillsammans skapar vi ett internationellt gångbart koncept, berättar Magnus.
Magnus beskriver Italigentes stil som en korsning mellan det anglosaxiska och italienska:
– Dels finns ju klassiker som Alden, Crockett & Jones och Church’s, vars form ofta är ganska formell. Sedan finns ju mer extravaganta italienska märken som Santoni, Cecare Paciotti och Silvano Lattanzi. Vi vill ligga mitt emellan. Seriösa skor med tydligt italienskt ursprung. Det är så man klär sig i Milano, seriöst och business, men gärna med en liten twist.
Hur står sig då italienska skor mot de brittiska?
– Det är svårt att jämföra. Det är farligt att stirra sig blind på konstruktion, och tro att de är en fråga om rätt eller fel. Det viktiga är ju faktiskt att skorna ger bäraren rätt känsla.
Italigente tillverkar de flesta av sina skor på dubbla lädersulor med en vertikal durksöm som går genom bindsulan och skons ovandel. Ytterligare en söm går sedan genom randen (sulkanten), bindsulan och yttersulan. Men det främsta kännetecknet för bra kvalité anser Magnus är val av material och hur länge skorna legat på läst.
– Våra skor får ligga på läst under en vecka. Massproducerade skor värms upp och kyls ner direkt. En sko som legat på läst i en vecka får en mycket rundare och följsammare form. De som provar handgjorda skor förstår direkt vad det handlar om. Det säger ”swosch” när skon suger tag i foten. Genom att jobba långsamt kan vi dessutom använda naturmaterial och vattenbaserade klister. Material som skapar bättre klimat inuti skon och ger skön helhetskänsla. Jämför det med att gå på en snygg ekparkett, mot ett golv av plast. Det handlar om känsla.
Sett till hela tillverkningen av ett par skor ur Italigentes Crown Collection innefattar den över 200 enskilda processer som är utformade efter en över 150 år gammal hantverkstradition. Det begränsar produktionen till cirka 250 par skor i veckan. Att det får ta tid är enligt Magnus en förutsättning, som speglar såväl märkets design som identitet. Lika mycket som detta är ett projekt att erbjuda snygga och bra skor hoppas Magnus kunna förändra vår inställning till skor. Ett arbete som även sträcker sig till svenska barnskomärket Kavat, där Magnus sedan 2007 är delägare.
– Tyvärr har många vant sig vid att hela tiden köpa nya billiga skor. Man accepterar att de håller i ett halvår, för att sedan slängas. Jag tror och hoppas att konsumtionen kommer att förändras. Att fler konsumenter kommer att söka nya alternativ där högre kvalitet och en längre produktlivscykel blir allt viktigare. Barn växer ju ur skor, och jag blir glad när ett syskon kan ta över en älskad sko, eller när de säljs på Tradera.
Magnus Ericsson, grundare Italigente
Det är omöjligt att gå miste om Magnus uppenbara passion för material och kvalité. I något av ett sidospår berättar Magnus hur en svensk lag, som trädde i kraft år 1919, reglerade halten av sälta som skulle säkerställa lädersulans kvalité. Överlag handlar intervjun lika mycket om Magnus affärsidé som om varför bark från mimosa, kastanj och ek är det bästa materialet för att garva läder.
– Den främsta anledningen till att jag ville samla all produktion i Italien var för att de har en helt unik kunskap kring material och inte minst finish. Allt från att helt ekologiskt framställa sulläder som har närmast helt vattentäta egenskaper till själva produktionen. Detta är kunskaper som riskerar att gå förlorade. Trender har ersatt hantverkstradition utan någon riktigt vet varför. Det kanske blir så när image blir viktigare än kvalitet, spekulerar Magnus.
– Egentligen skall det vara tvärtom. Men när kunskaper försvinner så finns inte argumenten kvar. Vi visste lika mycket om skor i Sverige för 50 år sedan. Bara i Kumla och Örebro fanns det 250 skofabriker. Och i på Göta Garveri i Alingsås gjorde man Cordovanläder till herrskor, men idag finns det arvet inte kvar.
Är det då inte lätt att skapa en romantiserad bild kring själva hantverket?
– I grund och botten handlar det om hur viktigt det är med bra skor. Det finns ingen produkt som ökar vårt välbefinnande så som ett par sköna skor. Många är tyvärr vana vid att ständigt använda varma och stötdämpande sport- eller fritidsskor som masstillverkas i Asien. Jag minns när vi firade att Reebok skeppade 4 miljoner par skor på en månad 1988 från Korea. Det är svårt att greppa hur mycket skor det egentligen är. Det hade aldrig fungerat utan stenhård marknadsföring, ett hårt målat ovanläder för att dölja defekter, mycket klister och syntetiska material.
– Det finns uppenbara fördelar om intresset för miljö och ursprung växer hos konsumenterna. Det är viktigt att nå ut med kunskapen om vilka material som är de bästa för att väcka en större medvetenheten. Tyvärr saknar många av dagens skobutiker denna kunskap, menar Magnus som med anledningen av detta arrangerat en kurs i skokonstruktion för Kavats återförsäljare.
Flera tycks dela Magnus passion för skor. Intresset för Italigente har varit stort, framförallt internationellt. Idag säljs märket i bland annat Tyskland, Holland, Belgien, Schweiz och Japan. Idén är att fortsätta etablera sig långsamt för att kunna hitta de bästa butikerna. Under våren står New York och Los Angeles på tur. Magnus ser positivt på framtiden och hoppas att Italigente skall fortsätta att inspirera till en både stiligare och mer genomtänkt konsumtion.
– I framtiden kommer det att ligga prestige i vem som tillverkat skorna. Var, när och hur. Jag tror absolut att ett ökat intresse för stil löper parallellt med en ansvarsfull konsumtion. Medvetna konsumenter vill handla bättre grejer som håller och är värda att vårda framför billigt slit och släng. Med sämre tider som tvingar fler detaljister att se om sitt utbud skapar det självklart goda förutsättningar för oss, avslutar Magnus.
Venezia, One-piece-shoe.
Stoccolma i mocka med sula av naturgummi
Soprano
Sverige finns Italigente hos NK i Stockholm, Olséns i Malmö, Nordlunds i Växjö, Jedviks i Göteborg och Skosalongen i Alingsås. Skorna kostar från cirka 2900kr och uppåt.
Foto: Olof Enckell