Tema måttsytt – Drakes London

Nästa produkt att lyfta fram i vår genomgång av unika måttbeställda produkter blir en slips från Drakes. Genom deras Drakes bespoke erbjuds möjligheten att få en unik slips helt efter individuella önskemål.

Olof Nithenius  |  Publicerad 2013-02-21 08:26  |  Lästid: 3 minuter

Vi valde att prova detta för att utvärdera resultatet. Valet föll på en marinblå enfärgad slips i 100% kashmir. Just denna slips är vad undertecknad och en rad stilintresserade vänner gemensamt kom fram till är en av de mest ultimata och användbara slipsarna en garderob kan ha, förutsatt att det finns någon mer formell i siden också.

En fördel med Drakes bespoke är att tjänsten tillhandahålls på deras hemsida vilket gör att kunden, till skillnad från hos många andra märken, slipper besöka butiken. I detta fall eftersom de endast finns i London.

Det första kunden erbjuds är att välja ut material. Det finns en rad olika kvaliteter och varianter att välja på. Allt från printad eller vävd siden till ull, kashmir och grenadine. I nästa steg bestäms längden. Här har Drakes en kortare guide för hur ni bör tänka vid valet av längd samt tipsar om att vissa material stretchas ut lite med tiden och blir längre. För optimal längd bör alltså detta tas i beaktan vid jämförelse med favoritslipsen hemma om ni mäter av den. Sedan är det dags att bestämma vidden. Här erbjuds även halvcentimeters val. I vårt fall valdes 8.5 cm som bredd då det får bedöms som en klassisk och tidlös bredd.

Nästa steg är intressant för här får kunden välja på foder och dess tjocklek. Detta är ganska ovanligt att få välja och är förutom längden den sak vi menar är det största mervärdet med denna tjänst. Här tycker vi att valet av material också spelar in. En ull-, kashmir- eller grenadineslips blir väl tjock vid knuten om det fylligaste fodret väljs. Det lämpar sig kanske bättre för en sidenslips. I vårt fall föll valet på medium foder.

Innan slipsen är helt anpassad erbjuds kunden också hur den så kallade tippingen, eller avslitet ska se ut. De möjligheter som erbjuds är self-tipped, dvs att den avslutas på baksidan i samma material som resten av slipsen. Motsatsen är untipped vilket betyder att den inte har något material alls på baksidan vid slutet. Detta är en metod som ofta syns hos många bättre italienska tillverkare och sprezz-anhängare. Ni erbjuds även möjligheten att få tippingen i marinblå eller vit siden.

Det sista valet som ska göras är om slipsen ska ha någon så kallad loop eller keeper på baksidan att kunna fästa kortändan av slipsen i.

När alla val är gjorda så sätter processen igång. Det tar ca 2-6 veckor beroende på trycket i deras egen slipsverkstad i Clerkenwell som ligger i östra London. Här tillverkas sedan slipsen för hand och ett mönster tas fram unikt för den beställda slipsen. Varje moment i tillverkningen från mönstret, via klippningen, att lägga i foder, trockla ihop den samt att sy detaljerna för hand sker av olika specialister. En sak som faktiskt visas för när slipsen slutligen anländer finns ett litet kort med i boxen där varje person som lagt sin hand vid slipsen har skrivit under med sin namnteckning under deras moment. En annan liten rolig detalj för Drakesnörden är att på slipsarna från deras bespokeprogram är etiketten i svart till skillnad från den vanliga vita. Visst är det sådana detaljer som vi älskar?

    

Tyget läggs upp på skärbordet.
Slipsen skärs ut efter mallar.
Mellanlägget läggs ut över slipsen.

Slipsen nålas innan sömnad.

Dela på Facebook
Tweeta