Twice the saffran and all the sugar you ever wanted in a lussebulle

 |  Publicerad 2006-12-03 12:12  |  Lästid: 2 minuter

Bild 315600Jaha, nu är det alltså juletid. Även om 9 grader, sol och ljumma vindar inte skvallrar om det precis. För att hjälpa julstämningen på traven när allt annat säger emot är det läge att ta doftsinnet till hjälp. Nu blir det glögg och saffransbullar.

Jag blir alltid besviken på saffransbullarna. De är alltid torra, smakar för lite saffran och inte tillräckligt söta. Jag har därför skapat ett eget recept som kan vara saffransbullens motsvarighet till Jolt Cola.

Var inte rädda för att förändra eller utveckla receptet själva.
Till 32 bullar behöver du:

    200 g smör (inte margarin)
    3,5 dl mjölk (riktig ska det vara, inte lätt eller mellan)
    4 kuvert (2 g) saffran
    250 g (en burk) kesella (eller annan kvarg)
    1 paket jäst
    1 kryddmått salt
    2 1/2 dl socker
    1 sockerbit
    3 msk ljummet vatten
    2 ägg
    1 ägg att pensla med
    15 – 16 dl vetemjöl
    1 dl mjöl till utbakningen
    typ 64 russin

Smält smöret i en kastull, häll i mjölken och värm till kroppstemperatur.
Stöt saffranet med sockerbiten i en mortel och häll sedan i mjölkblandningen.
Smula jästen i en bunke. Strö över salt och häll över det ljumna vatten så att jästen löser sig.
Häll över mjölkblandningen, knäck i 2 ägg och rör ner kesellan och sockret.
Arbeta ner mjölet i blandningen med en trägaffel eller nått liknande.

Täck över och låt jäsa i drygt en timme. Jästen äter socker så låt inte degen jäsa mer än en och en halv timme.
Värm ugnen till 260 grader och förbered två plåtar med bakplåtspapper.

Tippa ut degen på ett mjölat bord och knåda den lite försiktigt.

Dela degen i 32 bitar (du kan säkert räkna ut hur) och rulla ut varje bit till en S-form. (eller till en tjusig Manolofluga)
Garnera med russin som du trycker ner ordentligt i bullen, annars blåser russinen upp sig och blir sedan hårda och äckliga.

Jäs bullarna i ytterligare 10 minuter under en handduk.
Pensla sedan med ett lättvispat ägg (så att bullarna blir blanka)
Grädda sedan i 8 minuter ganska högt upp i ugnen.

När du tagit ut dem ska du låta bullarna svalna under en handduk för att de inte ska bli torra.

Sådär. Nu är det bara att värma glöggen.
En riktigt bra glögg kan man göra själv med en flaska vin och en färdig påse med glöggkryddor. Det tänker jag göra.

Trevlig första advent!

Dela på Facebook
Tweeta