Vad är det i kaffet?

 |  Publicerad 2005-08-21 10:31  |  Lästid: 3 minuter

Bild 314810Sverige är världens näst mest kaffedrickande folk med sammanlagt omkring 35 miljoner koppar varje dag. Endast i Finland dricker man mer. Kaffe är mer eller mindre en nödvändighet för många män i farten. Förutom dess uppiggande effekter är det dessutom den ultimata sällskaps- och dejtdrycken. I takt med att nya kaffehus poppar upp runtom i Sverige blir det dock allt svårare att vara kund. För vem kan egentligen hålla koll på vad de olika italiensk-klingande namnen betyder? Allt som oftast blir det vad man känner till; en Latte eller på sin höjd en Espresso.

Läs det här så får du en grundläggande koll på vad det egentligen är i koppen eller glaset och kanske finner du dig en ny last.

Det finns i huvudsak två sorters bönor som används till kommersiell kaffeproduktion. Den ena är Coffea Arabica som har sitt ursprung i Mellanöstern. Detta är den finare av de två sorterna och är den som ger det bästa kaffet.
Den andra, Coffea Robusta kommer från Kongo och är en tåligare böna som kan växa under sämre förhållanden. Denna används i huvudsak i snabbkaffe, men även som inslag i finare kaffeblandningar.

När bönorna torkats rostas de. Kaffets smak beror på hur bönorna rostats och det är i denna process olika kaffesorter får sin särpräglade smak. I vissa fall tillsätter man andra ingredienser för att ytterligare alternera den slutliga smaken. Kaffe är en färskvara och för att kunna göra gott kaffe hemma är det att föredra att köpa ofta och i mindre kvantiteter framför att köpa storpack. Att köpa färdigrostade bönor och själv mala dem hemma ger en fylligare kaffesmak. Färskt kaffe bör förvaras kallt, helst i frysen.

Bild 314811Såhär kan det se ut om du ska beställa en kaffe i ett kaffehus.

Caffé AmericanoEspresso utspädd med hett vatten.

Caffé LatteEspresso med ångad mjölk. Serveras oftast i glas med vispad mjölk på toppen. Cirka en del kaffe till tre delar mjölk. Finns ibland även smaksatt med exempelvis kanel, vanilj eller hasselnöt.

Caffé MaracchinoEspresso och ångad mjölk i lika stora delar.

Caffé Misto / Café Au Lait – Kaffe med ångad mjölk. Serveras vanligtvis i kopp.

Capuccino – En tredjedel Espresso, en tredjedel ångad mjölk och en tredjedel vispad mjölk. Kan serveras med exempelvis kakao pudrat över.

Cappuccino Chiaro – Med större andel mjölk.

Cappuccino Scuro – Med mindre andel mjölk. Motsatsen till Chiaro.

Doppio – Dubbel Espresso

Espresso – Mycket starkt kaffe. Framställs genom ånga som pressas genom det finmalda kaffepulvret. Detta ger en högre koncentration av kaffesmak. Serveras i liten mängd i en liten kopp.

Espresso Con Panna / Espresso CremaEspresso med vispgrädde på toppen.

Espresso MacchiatoEspresso med ytterst lite ångad mjölk i.

Espresso RomanoEspresso med citron.

Frappé di caffè – Milkshake med Espresso som bas.

Frappucino – Varumärke registrerat av Starbucks. Kaffe, smaksättning och is, men givetvis med Starbucks magiska touch.

Freddo – Kyld kaffedrink. Finns exempelvis som Caffé Freddo (kyld Espresso), Latte Freddo (kyld Latte), osv.

Latte Macchiato – Ångad mjölk med ytterst lite Espresso i. Motsatsen till Espresso Macchiato.

Mocka – En tredjedel Espresso, en tredjedel varm choklad och en tredjedel ångad mjölk. Kan toppas med vispgrädde och kanel (i Sverige kan dock Mocka ibland vara detsamma som Espresso).

Ristretto / Corto – Koncentrerad Espresso. Starkt, med andra ord.

Wienerkaffe – Kaffe som serveras med vispad grädde och riven choklad.

Läs mer om kaffe här.

Några vanliga svenska kaffehus
Espressohouse
Wayne’s coffee

Dela på Facebook
Tweeta