Bäste kocken

Adam Dahlberg är det svenska hoppet när Bocuse d'Or, kock-VM, går av stapeln i franska Lyon om två veckor. King besökte tidsträningen för att smaka av menyn – och ifrågasätta de smått perversa inslagen i tävlingsmatlagning.

Hemlighetsmakeriet och de perfektionistiska inslagen runt tävlingsmatlagning är – och ska vara – extrema. Tack vare ett silver i kock-EM i Bryssel förra året 2012 kvalade 35-årige Adam Dahlberg in till årets Bocuse d’Or, världens mest prestigefyllda matlagningstävling. Adam med entourage befinner sig i skrivande stund i slutfasen och har tränat på heltid sedan i november. Ett måste när en rad disciplinerade länder finns bland de 24 deltagarna i startfältet.

King: Vad är svårast i kock-VM?
AD: ”Tiden! Det är på håret att vi får ihop det, nu håller vi på och finjusterar för att spara sekunder – som blir minuter. Varje lag har har 5 timmar och 35 minuter på sig att förbereda en fisk- och en kötträtt.”
King: Varför kommer ni att vinna?
AD: ”För att vi serverar mat som vi vet att juryn kommer att tycka om – mat som fungerar över hela världen men som ändå har svenskhet som röd tråd. En av regelförändringarna för i år är just att den nationella anknytningen bedöms.”

King: Off the record, är det inte lätt att överarbeta och konstla till maten för mycket?
AD: ”Absolut, det har tidigare varit mycket mousser och färser som gjort det väldigt rörigt i munnen. Men jag ser det som ett mål att INTE processa maten för mycket. Maten ska smaka vad den är!”

Så hur smakade då menyn? Maltbrässerat, ättikssyrat, tryffelmaxat och … Undertecknad som levt i bedrövliga och spartanska Västafrika under hösten föll handlöst bland alla läckerheter. Jag respekterade motvilligt fotoförbudet för att inte rasera Adams vinstchanser och bjuder istället på en kort summering från avsmakningen under tidsträningen.
”Den grillade rulladen av oxfilé smälte i munnen medan den nötiga smaken av oxtalg kittlade i näsborrarna. Och geléanrättningen på bl a Karl Johan-svamp med karamell- och fänkålsfrö placerade sig farligt nära mer primitiva njutningsformer. De pyttesmå potatisarna kändes dock, hur välkokta de än var, synnerligen ordinära i sammanhanget.”

I kommande nummer av King bjuder Adam Dahlberg på handfasta tips till det mer standardmässiga köket. Typ ditt och mitt.
Hungriga och matnördiga läsare besöker i väntan Gastronomi Sverige och Bocuse d’Or för mer info.