Matthew McConaughey: ”Alla kan inte få den amerikanska drömmen”

Från blåst bimbo till kreddig karaktärsskådespelare. King drar till Staterna och träffar bioaktuelle Matthew McConaughey. Intervju: Tina Jöhnk Christensen Textbearbetning: Rasmus Blom
Matthew McConaughey dricker en svensk Snowball (extra vodka) på en hemmafest i Los Angeles. Sugröret försvinner in i det vildvuxna skägg som nuförtiden täcker halva ansiktet på den snart 48-årige filmstjärnan. The Weinstein Company, filmstudion, har fått låna den svenske spritmogulen Jonas Tåhlins femhundra kvadratmeter stora paradvilla för att fira filmen Gold, där McConaughey spelar huvudrollen. Michael Keaton står och pratar med Nicole Kidman under en neonskylt med texten: SKÅL. Matthew McConaughey står på altanen och blickar ut över den evigt 25-gradiga poolen och downtown Hollywood.
Texassonen vet förvisso vad ”skål” betyder, men han blir överraskad när jag frågar om han har svenskt ursprung. Tvärtemot vad hans Wikipedia-sida säger känner han inte till några blågula spår i släktträdet.
– Åh herregud, jag har inga svenska rötter. Inte som jag känner till i alla fall. Men om jag har det kan väl alla som läser din artikel höra av sig? Be dem skriva in till dig så låter du mig veta nästa gång vi ses.
Matthew McConaughey är nyss hemkommen från Sydafrika och inspelningarna av The Dark Tower, filmatiseringen av Stephen Kings episka romansvit med samma namn. Författaren har beskrivit bokserien som sitt magnum opus, sitt mästerverk. Sju böcker ska bli tre filmer, den första till allmän beskådan den 16 augusti.
– Jag får vara försiktig så att jag inte säger för mycket, säger Matthew McConaughey när vi ses för en ordentlig intervju på exklusiva Four Seasons Hotel i Beverly Hills några veckor senare.

Matthew spelar Mannen i svart, en bedragare och trollkarl utan ålder som tillsammans med Roland av Gilead, den siste revolvermannen, spelad av Idris Elba, ger sig ut på en Sagan om Ringen-osande resa mot Det mörka tornet – ett nav mellan olika världar. Handlingen kastas bland annat mellan ett nutida New York och Mittvärlden, en post-apokalyptisk värld full av muterade djur och övergiven, ödsligt gnisslande teknik som De gamla lämnat efter sig, de som en gång styrde världen och kunde bygga vad som helst.
– Det är flera universum som löper parallellt. Man kan resa från en värld till en annan bara genom att kliva in i en portal, vilket är en ganska spännande premiss. Nikolaj var noggrann med att karaktärerna inte skulle bli karikatyrer eller överdrivna. Vi porträtterar äkta människor som lever i en värld där flera universum samexisterar. Det är allt jag kan berätta i nuläget. Mer kan jag inte säga.
Det är inte första gången Matthew McConaughey suddar ut gränserna mellan tid och rum på vita duken. I Christopher Nolans prisbelönta mastodontfilm Interstellar (2014) färdades han mellan olika dimensioner genom ett maskhål i yttre rymden. Tematiken verkar ha satt sina spår. McConaughey har nämligen börjat leka med tanken även privat.
– Jag tror absolut att det är möjligt. Man ska aldrig säga aldrig. Varje dag ser vi saker som vi tror är tillfälligheter, men som mycket väl kan vara parallella universum som försöker interagera med oss. Tydligast blir det väl när någon nära anhörig till en dör. Jag tror, som de säger i Afrika, att man fortsätter att leva vidare i vinden, träden och jorden. De döda är överallt. Det är en intressant tanke i alla fall. Kanske är det vi som lever här och nu som är de onormala. Jag hoppas att det finns andra världar.
Förutom Nikolaj Arcel skrevs manus till The Dark Tower (som baserats på sammanlagt över 4 000 sidor) av Akiva Goldsman, Jeff Pinkner och en annan dansk – Anders Thomas Jensen. Matthew McConaughey ser nu fram emot resultatet och har bara lovord att sprida om sin danske regissör och numera vän.
– Jag tyckte verkligen om att arbeta med honom. För det första kan han sitt material. Han är kompetent på ett tystlåtet och återhållet sätt. Han överdriver ingenting. Säger han att något är bra så menar han just det. Han menar inte att det var fantastiskt eller bara okej, utan just att han gillar det. Han använder precis det ord han menar. För det andra var han öppen för mina egna tankar och idéer om karaktären. Vi bollade idéer i månader innan vi började filma. Han bjöd in oss andra till den kreativa processen. Det hjälpte verkligen oss skådespelare att göra ett bra jobb. Och var det något han inte gillade var han väldigt, väldigt tydlig med att förklara hur han menade. Det har jag stor respekt för.

1993 lämnade McConaughey University of Texas i Austin med en kandidatexamen i radio, tv och film. Men i höstas återvände han till sin gamla skola – den här gången som lärare. Tillsammans med Hunger Games-regissören Gary Ross anordnade han kursen ”Advanced Producing: Script to Screen” där 30 studenter fick en unik inblick i hur det är att göra film på riktigt – från manusarbete till biopremiär.
”Genom att studera källor, referenser, manus, inspelnings-planer, specialeffekter, klippning och exklusivt bakom-kulis-serna-material ska eleverna få en djupare insikt i produktionen av en stor Hollywoodfilm”, gick det att läsa i kursbeskrivningen.
Under inspelningen av The Black Tower och de långa dagarna med danskar fick McConaughey tillfälle att lära sig om den skandinaviska filmskapartraditionen.
– Det verkar så praktiskt i Norden. Man går till en statligt finansierad skola som med största sannolikhet avslutas med att man gör en egen långfilm. Det är inget flum, utan verkar snarare som att gå till ett kontor där regissörer arbetar och bollar sina manus med varandra. Det verkar som om man hjälper varandra på ett annat sätt hos er, även från statens sida. Den gemenskapen imponerade på mig.
Långt ifrån den prisbelönta, tekniskt skickliga karaktärsskådespelare vi ser i dag bestod Matthew McConaugheys 00-tal av medelmåttiga, romantiska komedier. Med filmer som Bröllopsfixaren (2001), Hur man blir av med en kille på tio dagar (2003), Hemma bäst (2006), Fool’s Gold (2008) och Flickvänner från förr (2009) såg karriären ut att sluta till fyndpris längst ner i dvd-lådan på Ica Maxi.
Men 2011 vände det med rollen som försvarsadvokat i The Lincoln Lawyer. Därefter rullade det på med The Wolf of Wall Street (2013), Dallas Buyers Club (2013), Interstellar (2014) och inte minst HBO:s succéserie True Detective (2014) som vi -associerar honom med i dag.
Prishyllan fylls ständigt på, hittills har han en Oscar, en Golden Globe, en Screen Actors Guild Award och en Critics’ Choice Award. Den finaste utmärkelse han fick under åren som romcom-hunk var när han 2005 blev utsedd till Världens sexigaste man. I dag skrattar han åt det, men erkänner att han dras med en släng av fåfänga samt ett hyfsat intresse för mode.
– Jag gillar mode när det är dags att gå på premiärer eller fina tillställningar med min fru. Det är underbart att hänga på sig en smoking eller en schyst kostym. Till vardags är jag mycket mer praktisk, rent stilmässigt. Jag har tre barn, är alltid på språng och vet inte om jag ska vara inomhus eller utomhus, klättra upp för ett berg, springa en löprunda eller åka in till stan. Så jag väljer kläder som funkar till allt som kan tänkas dyka upp. Och så försöker jag hålla mig i form så att jag kan sköta jobbet bra. Jag är nog ganska stilmedveten, men inte överdrivet.
Inför rollen som den aidssjuke cowboyen Ron Woodroof i Dallas Buyers Club gick Matthew McConaughey ner 23 kg. I våras gick han upp lika mycket inför rollen som den nedsupne Kenny Wells i filmen Gold.
– Jag gjorde research bland min pappas gamla vänner. De var skojare hela bunten som gjorde skumma affärer för småpengar. De flesta såg väldigt härdade ut och tog inte hand om sig själva. Alla hade enorma magar. De gick aldrig till tandläkaren och såg inte ut att bry sig om att hårfästet hade börjat krypa. De försökte bara överleva. Och medan jag gick allt längre in i rollen som Kenny Wells såg jag mig själv i spegeln och tänkte: ”Herregud McConaughey, du börjar bli fet!” Men så tänkte jag: ”Det är ju fantastiskt, här har vi Kenny Wells.”
Gold bygger på en skandal kring ett kanadensiskt gruvbolag på 90-talet. Historien är förlagd till Reno i Nevada där Kenny Wells har lyckats sjabbla bort det prospekterings-bolag som hans farfar grundade. Konkursen närmar sig, Kenny är desperat, och efter en fylledröm om en guldåder byter han flickvännens klocka mot en flygbiljett till Indonesien, där han vet att den mytomspunne men ifrågasatte geologen Mike Acosta befinner sig.
– För mig handlade filmen om tillit. Hemligheter tar man med sig i graven. Lojalitet är något outtalat, man ska inte behöva dubbelkolla det med någon, det bara finns där naturligt. Det var det jag gick i gång på med filmen, lojalitet är det viktigaste som finns.
Filmen skildrade också den amerikanska drömmen, allas möjlighet att lyckas med hjälp av hårt arbete. Något som McConaughey inte tror existerar i dagens samhälle.
– Alla kan inte få den så kallade amerikanska drömmen. Vi är alldeles för många för att klättra upp för den stegen. Precis som min pappas vänner måste man slita som ett djur för att nå någonstans över huvud taget. Jag tror att den amerikanska drömmen dog någonstans i slutet av 1970-talet/början av 80-talet. Den där drömmen är inte sann längre.
Matthew McConaughey blev därför inte förvånad när Donald Trump valdes till USA:s 45:e president förra året. Han förstod tidigt att Trump besatt många av de egenskaper som går hem i de amerikanska stugorna.
– Jag insåg ganska tidigt under valkampanjen att han kunde gå långt. Donald Trump är en känd tv-stjärna med extremt mycket pengar, redan där har han två saker som värdesätts högt av amerikaner. Dessutom spelade han på människors rädsla och lyckades på så sätt skapa känslan av en revolution som var tvungen att ske. Jag tror inte att vänstern och Demokraterna trodde att 60 miljoner amerikaner kunde känna på det sättet. Men det gjorde de. Så jag var inte alls lika förvånad som många av mina vänner.
Till skillnad från den övriga Hollywoodeliten har Matthew McConaughey gjort försiktigt positiva uttalanden kring president Trump även tidigare.
– Han är vår president nu. Det har varit en mer splittrad och konfliktfylld installationsceremoni än någonsin. Men han är vald, och det är dags att omfamna honom och acceptera detta faktum. Vi bör arbeta konstruktivt tillsammans de närmsta fyra åren, sa han i en uppmärksammad intervju med brittiska The Independent.
Under pratstunden med King på Four Seasons i Beverly Hills är han inte lika säker på presidenten. Men han ser ljust på framtiden, både yrkesmässigt och rent privat.
– Jag vill bara göra saker som överraskar mig och som får min karriär att fortsätta kännas som ett äventyr. Nu när jag har familj är det viktigaste att ha tre friska barn som respekterar sig själva och andra. Jag vill också fortsätta att växa i relationen med min fru. Vi har varit tillsammans i över tio år och det blir bara bättre för varje dag som går.
Matthew McConaughey träffade sin fru Camilla Alves sommaren 2006 på en nattklubb på Sunset Boulevard i Los Angeles. Han var aldrig på jakt efter någon flickvän, men när han såg den brasilianska fotomodellen korsa dansgolvet i grön klänning föll han pladask. De blev snart ett par, men han väntade till juldagen 2011 innan han friade. De gifte sig i juni följande år i McConaugheys gamla hemtrakter i Austin, Texas och paret har i dag tre små avkommor: åttaårige sonen Levi, sjuåriga dottern Vida och fyraårige sonen Livingston.
– Jag kan uppfostra och guida dem. Men ju mer jag umgås med dem, desto mer inser jag att de redan är färdiga personer. Generna är så starka. De är kompletta individer, så jag försöker inte göra dem till något de inte är. Det viktigaste är återigen att de respekterar sig själva och därigenom andra. Den tanken har jag fått från mina föräldrar, de var också noggranna på den punkten: Om du respekterar dig själv kommer du att respektera andra.