Myten om selfien

Visste du att mer än hälften av alla svenskar aldrig har tagit en selfie? King tar del av en helt ny undersökning och går till botten med svenskarnas selfie-vanor.

Redaktionen  |  Publicerad 2014-08-04 12:50  |  Lästid: 2 minuter
Myten om selfien
Ellen DeGeneres kändistäta selfie på årets Oscarsgala är redan en modern klassiker. Bilden retweetades över 2 miljoner gånger och slog därmed president Obamas tidigare rekord.

”Selfie: självporträtt publicerat i sociala medier. Den bild som skapas när vi fotograferar oss själva med våra mobiltelefoner kallas just så – selfie. Det är en lek med engelskans ord för den egna identiteten.” Så lyder definitionen enligt Språkrådets nyordslista 2013.

En tiondel av svenskarna tar en selfie en gång i veckan och endast 1 procent av hela befolkningen fotar sig själva dagligen och mer än hälften av alla svenskar har aldrig ens tagit en selfie på sig själva. Det här visar en helt ny undersökning av 1002 personer i åldrarna 18-55+ utförd av YouGov på Samsungs initiativ.

Enligt undersökningen har selfie blivit ett välkänt fenomen oavsett ålder. 85 procent av alla personer över 18 år säger sig känna till fenomenet. Att ta en selfie är dock vanligast bland yngre (18-34 år) vilket pekar på att fenomenet troligen kommer att följa med framöver och ytterligare befästas som ett begrepp under de närmsta åren.

– Utöver användningen av sociala medier är en bidragande orsak till fenomenet selfie, är mobiltelefonernas makalösa tekniska utveckling de senaste åren, säger Andreas Bergqvist, nordisk produktchef för mobiler på Samsung. Idag kan vem som helst, var som helst, med hjälp av bara sin mobil ta, redigera och dela med sig av fantastiska bilder på alla former av sociala medier.

Myten om selfien
Chefredaktör Per Nilsson unnar sig gärna en selfie på kontoret. Här iförd de solbrillor som du får på köpet med King nr 8 med Björn Borg på omslaget.

Hur ser då den vanligaste selfie-posen ut? 
De som trodde att det är främst kvinnor som tar bilder på sig själva är fel ute. Selfies tas av lika många män som kvinnor. Den typiska selfie-posen domineras inte heller av den klassiska plutmunnen, eller ”duck face” som har kommit att känneteckna en selfie. Bara 4 procent plutar. De allra flesta (70%) har faktiskt ingen speciell min eller pose när de tar en selfie. Däremot spelar vinkeln på telefonen roll när man tar en selfie – lite snett ovanför huvudet är den vanligaste vinkeln, allt för att få den mest smickrande bilden på sig själv. Vanligast är det att ta selfies på fest, jobbet eller i skolan.

Dela på Facebook
Tweeta