Nätshoppa utomlands

King guidar dig i den snåriga närhandeln.

Joel Ågren  |  Publicerad 2012-07-02 11:58  |  Lästid: 2 minuter
Nätshoppa utomlands
Om du vill undvika oönskade kostnader är det smartast att beställa från EU-länder. Det räknas oftast som inrikes­handel och du slipper tull och moms.

Nätshoppa utanför EU

Tull
Om din nätbeställning fastnar i tullen är det full tullavgift som gäller. Tullsatsen räknas på varans pris inklusive frakt och eventuell fraktförsäkring och varierar beroende på vad det är för typ av vara och vilket land du köper ifrån. För kläder och elektronik ligger tullsatsen på kring 10–15 procent. 

Moms
Den största avgiften vid internetköp utanför EU är momsen. Momsen för de flesta varor ligger på 25 procent och beräknas på inköpspris, fraktkostnad och tullavgift. Om varan skickas som postförsändelse tillkommer även postens importdeklarationsavgift på en hundring. 

Undantag
Om beställningens sammanlagda värde är högst 1 400 kr och inte innehåller alkohol, tobak eller parfym så slipper du tullavgiften. Däremot slipper du inte undan moms och speditionsavgift. Avgifterna tas ut i samband med att du hämtar ut beställningen. 

Nätshoppa inom EU

Varor som du beställer från ett annat EU-land räknas, i de flesta fall, som inrikeshandel. Du slipper tullavgift och momsen betalas i avsändarlandet. 

Undantag
Ta reda på var din vara kommer ifrån innan du beställer. Skickar företaget din beställning direkt till Sverige från ett land utanför EU ska den förtullas, vilket medför en hel del merkostnader.

Rättigheter
Du har alltid en ångerperiod på minst sju arbetsdagar när du köper varor från ett annat EU-land. Tiden räknas från den dagen du mottar varan. Kom ihåg: Om du ångrar ditt köp är det allt som oftast du själv som får stå för fraktkostnaden. Ett ogenomtänkt impulsköp kan därför bli en dyr historia i slutändan.

Tips

Beställ tillsammans
Lägg en gemensam order och splitta på fraktkostnaden så sparar du några hundralappar. 

Betala säkert
Kreditkort är det säkraste betalningssättet på nätet. Om du inte får det du betalat för finns möjligheten att reklamera och hålla inne betalningen. Undvik förskottsbetalning.

Plugga avgiftsguiden
Oväntade avgifter är inte kul. Tullverkets webbtjänst Avgiftsguiden är ett bra hjälpmedel för att se vad slutnotan landar på. Jämför med vad du skulle betala för varan i Sverige och besluta om det är värt besväret att importera.

Jämför priser
Använd prisjämförande sajter som Pricerunner eller Pricegrabber innan du beställer. Men se upp för avsevärt avvikande priser hos enskilda handlare. Låter det för bra för att vara sant är det oftast det. 

Googla ordentligt
Handla bara från etablerade och välkända butiker som du litar på. Om du är förstagångsköpare, googla företaget du planerat att handla från och läs på vad andra konsumenter skrivit om dem i recensioner och diskussionsforum. Att skicka ett mejl eller ringa till företagets kundtjänst är ett bra sätt att testa vad de går för. 

Gåvomärk försändelsen
Vill du undvika att tullen avkräver dig svensk moms på ditt inköp kan du be avsändaren att märka paketet med gåva. Det här är dock lite av en juridisk gråzon, så därför säger vi inte på något sätt att du ska göra det, men du kan… 

Hyr en brevlåda
Levererar inte favoritwebbshoppen till Sverige? Sajter som myus.com och borderlinx.com hjälper dig att  skapa en amerikansk ”brevlåda” som du kan beställa dina varor till. Företagen skeppar sedan vidare dina varor över Atlanten, många gånger till ett lägre pris än vad klädföretagen själva tar ut.

Dela på Facebook
Tweeta