Ölets historia

King skärskådar ölets resa – från det forna mesopotamien via sunkiga birahak till de fina salongerna.

Jonny Söderström  |  Publicerad 2012-07-02 12:25  |  Lästid: 3 minuter
Ölets historia

Så här gör man öl

1. Ett sädesslag, vanligen korn, läggs i vatten för att börja gro. I groningsprocessen frigörs enzymer som senare förvandlar kornets stärkelse till socker. Groningen avbryts efter några dagar genom torkning. Nu har man malt. Beroende på hur man torkar och rostar malten kan man forma det framtida ölets karaktär.

2. Det mältade kornet krossas och löses i varmt vatten. I den så kallade mäskningen bryter enzymerna från malten ner stärkelsen till socker.

3. Maltresterna silas bort, resultatet är en söt vätska – kallad vört. Denna kokas därefter tillsammans med humle som ger ölet beska, arom och hållbarhet. Vörten är nu en stamvört. Den kyls och pumpas sedan över till en jästank

4. Jästen tillsätts och förvandlar sockret i vörten till alkohol, kolsyra och smakämnen. Efter att man tagit bort jästen återstår att lagra, filtrera, pastörisera och tappa upp det färdiga ölet – allt beroende på vilken öltyp det handlar om.

Öl är med all sannolikhet världens äldsta alkoholprodukt, förmodligen utvecklades den parallellt med spannmålsodlingen – vilken uppstod när våra förfäder tyckte det blev för jobbigt att kuta runt och jaga mammutar och samla nötter hela tiden och i stället blev bofasta. Man har hittat så kallad ölsten i en cirka 6 000 år gammal krukskärva från den sumeriska civilisationen i nuvarande Iran där bryggerikonsten troligen uppstod. Och på gamla babyloniska stentavlor kan man läsa bestämmel- ser om hur tillverkning och försäljning av öl ska regleras.

Konsten att tillverka öl spred sig sedan västerut, från tvåflodslandet till Europa, och fick ett starkt fäste i de gamla germanska och keltiska kulturerna. För att göra ölet någorlunda drickbart använde man både kryddor och andra smaksättare, men det var först på 600-talet efter Kristus som hampväxten humle introducerades som tillsats. Den hade både antiseptiska egenskaper och förbättrade smaken med sin beska.

Under den mörka medeltiden var öl mycket populärt, alkoholhalten låg kring tre procent och brygden var lika grumlig som en grekisk politikers samvete. Eftersom merparten av all mat var rejält saltad så dracks ölet i stora mängder.

På 1800-talet fick lagerölet sitt stora genomslag och började produceras i industriell skala.

1842 i den böhmiska staden Plzen såg pilsnern dagens ljus för första gången – och sedan dess har den blivit mer eller mindre standard för hur öl tillverkas, smakar och ser ut.

Nu dricker vi mer öl än någonsin, den globala konsumtionen uppgick 2008 till cirka 146 miljarder liter, en ökning med drygt tre procent från 2007. 

Ölets historia
Ölets historia
Krušovices bryggmästare Tomas Kosmak.

Vad vill du veta om öl? Skicka in din fråga genom att klicka på knappen nedan så besvarar Krušovices bryggmästare din fråga. 

Om Krušovices bryggeri:

Krušovicebryggeriet har funnits på samma plats, i centrala Böhmen, sedan 1581. Bryggeriet ligger i hjärtat av Tjeckiens bryggeriregion, känd för sin historia och stora kompetens. Detta är också det enda stället i världen där Krušovice bryggs. Krušovices öl bryggs av den bästa humlen (enligt många är det Saaz humle), källvatten från Krivoklatregionen och äkta tjeckisk malt. 

 

 

 

 

 

Ställ en fråga till vår bryggmästare
Dela på Facebook
Tweeta