Öltips: Rökig bärs från Ostindiefararen Götheborg

Mariestad släpper Rökig Kustlager, limiterad bärs med doft av saltvatten och tjära. Ölen kom till efter en seglats med Ostindiefararen Götheborg.

Lanseringen av Mariestads Kustlager är en del av projektet Den Stora Smakresan, en inspirationsresa och webb-tv-serie som leds av Richard Bengtsson och stjärnkocken Björn Frantzén. Den här säsongen på Ostindiefararen Götheborg. Inspirerade av den saltstänkta svenska västkusten och Asiens exotiska smaker och dofter, är målet för Björn och Richard att ta fram nya brygder och rätter.



Till rökölen har Björn Frantzén tagit fram en speciell löjromstoast som Richard testar i avsnittet tillsammans med några av de inspiratörer han mött under resan. Här är receptet till löjromstoasten.
Ostindiefararen Götheborg byggdes på 1700-talet, då rikedomar seglades hem till Sverige från Kina; hon är byggd för hand och av trä, och för att skydda trä och tågvirke från det salta havet och den starka solen är allt täckt av tjära. Just den rökiga tjärdoften har inspirerat Richard Bengtsson till Mariestads Rökiga Kustlager som har en tydlig doft av tjära och rök, och en rökig, maltig smak med balanserad beska. För att få med rökigheten i ölen har Richard använt rejält med bokrökt malt tillsammans med en mindre mängd pilsnermalt och mörk karamellmalt. Humlen är tysk Magnum.
Mariestads Rökig Kustlager lanseras i Systembolagets beställningssortiment 1 december.