8 utomhusaktiviteter du måste testa i vinter

Lev ett aktivt liv i vinter med hjälp av Thule.

Outdooraktiviteter har aldrig varit så trendigt som nu. Svenskarna vandrar, åker skidor och hajkar som aldrig förr samtidigt som hajkingkängor, fleecetröjor och funktionsjackor syns på både catwalken och i världens hetaste modebutiker.

Och samtidigt som minusgraderna sveper in över landet så närmar vi oss också högtiden för all typ av skidsport och snowboardåkning. Men om du inte är ett fan av att dra på dig pjäxorna så finns det en mängd vinteraktiviteter som du kan göra i vinter – oavsett om det är för att träna, umgås med familjen eller bara få frisk luft.

För Thule är tanken att göra det så enkelt som möjligt att dra till fjällen, skogen eller utflykten. Tanken är att ta fram produkter som hjälper människor att leva ett aktivt liv. Man ska aldrig behöva fundera över hur man ska få med sig utrustning och packning. Företaget är känt för sina takboxar som kommer i en mängd olika storlekar, anpassade för olika livsstilar, men också för ryggsäckar, taktält och snowboardväskor.

Thule har med hjälp av sina ambassadörer tagit fram åtta förslag på utomhusaktiviteter som du kan testa under vintern. Oavsett vilken du väljer att prova på så möjliggör en takbox att du får med all din utrustning.

Thule

1. Vinter- eller igloocamping

Därför borde du testa:

Igloos har byggts av vissa inuit-samhällen i Kanada och på Grönland i århundraden – av goda skäl. Eftersom snö är effektiv isolering så kan det vara uppåt tjugo grader varmare inne i en igloo jämfört med ute i det fria. Om du älskar vandring och camping så ger vintercamping dig en chans att komma närmare djur och natur.

Vad du behöver för att göra det:

Snö. Mycket snö. Om du inte tror att du har det i dig att bygga en hel igloo, varför inte campa i ett vinteranpassat taktält? Tälten har gott om isolering och skydd mot vind, regn och snö. Taktält har till exempel året runt-skydd men har också extra isoleringselement som ger extra värme. Glöm inte att resten av din campingutrustning också bör vara gjord för kyliga temperaturer, oavsett om det är en vintersovsäck, liggunderlag eller spritkök. Du behöver också klä dig varmt, dricka vatten och få i dig mycket näring.

2. Snowskating

Därför borde du testa:

Skejtare, se hit. Snowskating är en hybrid mellan skateboard och snowboard där man använder en bräda som är en kombination av båda – ett slags skateboard som man kan åka med även på is och snö. På sätt och vis är det den ultimata vintersporten då det verkligen går att åka överallt. Snöiga gator, skateboardparker och till och med utför berg, som på en snowboard.

Vad du behöver för att göra det:

En snowskate och en hjälm.

3. Hundspann eller skijoring

Därför borde du testa det:

I den traditionella versionen åker du i flera dagar på en hundsläde som dras fram genom snön av ett gäng huskies. Men du kan också få upp farten genom skidåkning med hundar, eller skijoring som det kallas. Här tar du på dig en sele som är kopplad till en draglina som är fäst i hundspannselen runt din hund. Hunden springer medan du åker skidor bakom den.

Det kan kräva lite träning men i likhet när du cyklar med din hund är tricket att hitta en lagom hastighet som passar både dig och hunden. Det är bra träning för din hund (särskilt om du har en extra energisk ras). Den gör också att du kan täcka in långa avstånd och upptäcka nya platser.

Det här behöver du för att komma igång:

En hundsläde, skidor och en sele som är specifikt utformad för den här aktiviteten (den fördelar vikten och har extra vaddering som gör att din hund är bekväm under hela turen). En husky är den perfekta hunden för att dra en släde, men en chihuahua passar bättre bredvid dig på släden. Viktigt är att höra efter med din veterinär om din hund är redo för hundspann.

4. Speed riding/Snowkiting

Därför borde du testa:

Speed riding är en extremsport som kombinerar skidåkning och skärmflygning. Det bästa av två världar, alltså. Skidåkaren fäster en vindsurfingskärm till en sele runt midjan och använder vindens kraft för att få fart och hoppa. Speed riding ger möjlighet att röra sig både uppåt och nedåt. Det finns till och med särskilda parker för speed riding där du kan testa olika trick. Sök upp en lokal kurs där du kan få råd kring utrustning och komma igång på ett säkert sätt.

Vad du behöver för att göra det:

Pjäxor, skidor, sele och en skärm, hjälm, glasögon och naturligtvis varma kläder. Om du behöver ett sätt att transportera skidorna och skärmen med din bil kan du också behöva en takbox.

5. Kajakpaddling

Därför borde du testa:

Vinterkajakpaddling är ett bra sätt att glida genom det isiga landskapet och lugnt observera djurlivet. En del platser erbjuder vinterkajakresor – ett utmärkt sätt att se nya platser intäckta i frost och snö.

Vad du behöver för att göra det:

Du behöver kläder som klarar både kyla och väta. Klä dig smart i lager med varma och ventilerade material. Vid kajakpaddling är en torrdräkt bäst för att hålla vattnet ute. Detta då våtdräkter är utformade för att hålla dig varm i vattnet och – förhoppningsvis! – kommer du inte att tippa över under den här kajaktrippen. Professionella torrdräkter stänger också ut vattnet helt även om du skulle trilla i vattnet. För mer information om hur du ska klä dig för kajakpaddling kan du kolla in Thules guide. Om du har en egen kajak måste du kunna transportera den. En kajakhållare gör att du kan transportera din kajak överallt, även mitt i vintern.

6. Skidåkning i skymning

Därför borde du testa det:

Okej, ja, det här skulle vara en lista över utomhusaktiviteter på vintern förutom skidåkning. Men lita på oss! Skidåkning tidigt på morgonen eller sent på kvällen är ett nytt sätt att uppleva sporten.

Det här behöver du för att komma igång:

Använd den skidutrustning du redan har. Ha bara koll på solens upp- och nedgång och ha en väckarklocka redo så att du vaknar i tid.

7. Mountainbikeåkning

Därför borde du testa:

För mountainbike- och fat bike-entusiasten ger fat bike i snö en helt ny upplevelse. En av de bästa sakerna med fat biking i snö är att det får en att ompröva allt man trodde sig veta om fat biking. Allt från hur du fördelar tyngden, bromsar i svängarna och hur däcken beter sig.

Det här behöver du för att komma igång:

För cykeln gäller att ju bredare hjulbasen är desto bättre. Du kan också skaffa särskilda däck som är lämpade för snö. Om du är ute efter ett bra ställe för vinteråkning så är de flesta nordiska spår för skidåkare också tillräckliga för din fat bike. Dock skapar allt fler regioner spår som är särskilt avsedda för vintercyklister. Du behöver också ett sätt att transportera cykeln. Bakmonterade cykelhållare är kraftiga cykelhållare som klarar påfrestningar. Dessa cykelhållare möjliggör transport av cyklar med stora hjulbaser, som fat bikes.

8. Snöskovandring

Därför borde du testa:

Många är det som har fallit för vandring de senaste åren. Men har du testat vintervarianten? Snöskovandring är i grunden vandring i djupsnö i snöskor – märkliga saker som du fäster på dina vinterkängor. De fördelar din vikt jämnt och gör att du kan gå på snön utan att sjunka ner eller fastna. Det finns olika tekniker för att göra det lättare att gå uppför eller nedför med snöskor. Om du bor i ett område som vanligtvis har massor av snö gör snöskorna att du kan göra långa utflykter året runt.

Det här behöver du för att komma igång:

Snöskor, snöskostavar och varma vinterkängor. Om du vill testa att gå med snöskor kan du hålla utkik efter en lokal tur som tillhandahåller snöskor. Om du får smak för det kan du investera i ett par snöskor som passar din vikt, den lokala terrängen och snöförhållandena.

Vad du än väljer att göra i vinter har Thule lastlösningar för alla bilar, säsonger och familjer så att du får med all packning du behöver.

Thule Vector – Perfekt kombination av stil och aerodynamik

Thule Motion XT – En prisbelönt, användarvänlig och rymlig takbox

Thule Force XT – Mångsidig takmonterad takbox för daglig användning

Dela på Facebook
Tweeta