Jonas Cramby lagar den officiella fotbollspizzan

Det råder EM-feber i Sverige. Nu har spelarna och Coca-Cola tagit fram den officiella fotbollspizzan. Herrlandslaget har röstat om ingredienserna. Sedan har landslagskockarna Mats Broström och Gustaf Sandfridsson skruvat till det. Cafés matprofil Jonas Cramby har bakat pizzan.

”Jag gillar verkligen att herrlandslagets val av ingredienser har landat nära svenneklassikern kebabpizza, men lite tilltwistat. Det finns ungefär 3 500 pizzerior i Sverige, långt fler än det finns hamburgerrestauranger. Och den absolut vanligaste beställningen är just kebabpizzan. Den är inte bara Sveriges absolut mest populära snabbmatsrätt utan också, med alla sina olika ursprung i samma rätt, ett övertygande argument för det hopplösa i att ens försöka motsätta sig kulturblandning. En äkta nationalrätt alltså!”, säger Jonas Cramby.

”Sedan är det ett bra recept också. Klassiskt men med många roliga detaljer. Som att pizzasalladen läggs ovanpå pizzan tillsammans med färska champinjoner. Därtill inlagd chili och örter för att förhöja smakupplevelsen. Myntan och koriandern funkar mycket bra. Sedan älskar jag den vita såsen”, säger han.

Fotbollspizzan är alltså en variant på en kebabpizza som är framtagen av landslaget. Receptet består av: Tunn botten med tomatsås, kebabkött, mozzarella, champinjoner, lök, inlagd chili och vitlökssås. Toppa gärna med örter.

Såsen gör skillnaden.

”Kanske är det för att vi förknippar det med födelsedagskalas, tv-kvällar och det där ögonblicket när vardagen förhöjs ett snäpp och blir till fest som vi vurmar så starkt för pizza. Pizza är nybakat bröd, smält ost och jublet som uppstår när Sverige gör mål eller när någon inte orkar laga mat utan beställer hämtpizza istället.”

Vad är ditt bästa tips när det kommer till att göra en god pizza?
”Det är viktigt med riktigt hög värme, inte minst under pizzan. Använd gärna pizzasten/järn och förvärm ugnen länge. Gärna upp till en timme. Toppa heller inte för mycket – det riskerar att bli soggigt. Lägg ner möda på pizzadegen.”

Degen kan bli svår att få till. Behöver det vara svårt?
”Att få till en bra deg kräver tid och omsorg. Jag tycker alltid att det är värt att sätta pizzadegen en eller till och med två dagar innan. Ju mer man stressar på degen, desto mer riskerar botten på pizzan att smaka som pinnbröd.”

Lägg ned möda på degen.

Vilka tillbehör funkar bäst till den här pizzan?
”Ett gäng vänner och några väl kylda Coca-Cola.”

Varför är fotboll och pizza en så stark kombo?
”Båda väcker lika starka känslor. Plus att man kan äta pizza utan att släppa blicken från tv:n.”

Fotbollspizzan avnjuts så klart bäst med en iskall Coca-Cola eller Coca-Cola Zero Sugar.

Vill du skippa egen deg, sväng då förbi närmsta pizzeria och be om att få köpa loss lite deg.

Ingredienser

Topping
Kebabkött eller kebabkryddad ostronskivling
Champinjoner eller skogschampinjoner
Riven mozzarella
Tärnade färska tomater
Skivad gul lök samt inlagd chili eller jalapenos
Valfritt: Ruccola, koriander eller mynta

Pizzadeg
1 kg vetemjöl special, Tipo 00-mjöl eller vanligt vetemjöl
8 dl ljummet vatten (kroppstemperatur)
28 gram havssalt
1 msk olivolja
2 gram jäst

Tomatsås
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 msk spiskummin
1 msk torkad oregano
1 msk torkad basilika
1 burk hela konserverade tomater
Olivolja
Salt och peppar
Vatten

1. Skär lök och vitlök i mindre bitar. Svetta i olivolja tills löken börjar bli mjuk utan att den tar färg. Tillsätt spiskummin. Låt gå på medelvärme i ca 1 minut.
2. Tillsätt tomater och 1/2 dl vatten. Låt puttra, lägg på lock, låt stå på låg värme i ca 30 minuter.
3. Tillsätt oregano, basilika, salt och peppar.
4. Mixa lätt med stavmixer, smaka av med olivolja och eventuellt mer kryddor.

Vitlökssås
3 dl Cremé Fraiche, gräddfil eller Turkisk yoghurt
2 vitlöksklyftor
Salt och peppar

1. Riv vitlök och blanda i.
2. Smaka av med salt och peppar.

Inlagd chili
5 röda chilis (eller fler eftersom det här håller i kylen länge och är gott att ha på mycket annat)
1/2 dl vatten
1/2 dl socker
1/2 dl ättika

1. Värm upp socker, vatten och ättika tills sockret löst sig. Låt lagen svalna i 30 minuter. Skiva chilin tunt och lägg i en burk med tättslutande lock. Slå på lagen och förslut. Håller i flera månader i kylen om man använder rena bestick i den varje gång man använder den.

Vitkålssallad (pizzasallad)
1/3 vitkålshuvud
Äppelcidervinäger
Torkad oregano
Salt
Socker

1. Strimla vitkålen tunt, för hand eller på en mandolin. Lägg i en bunke och salta ordentligt. Låt vitkålen ligga och rinna av i ett durkslag.
2. Krama ur vätskan ur vitkålen och blanda i med lite äppelcidervinäger/vitvinsvinäger, en nypa socker och den torkade oreganon.

Gör så här

Baka ut pizzadegen, dra på tomatsåsen, svampar, gul lök och den riven mozzarella. In i ugnen ett par minuter på hög värme. ta ut när pizzan ser gyllenbrun ut i kanterna och är krispig. Toppa med kebabkött som är tillagat samt skuren svamp och pizzasallad. Toppa med inlagd chili och örter.

Pizzan serveras bäst med en väl kyld Coca-Cola, helst 3 grader, med is och en citronskiva.

Så togs pizzan fram

Spelarna hade 74 olika ingredienser att välja på. Enkäten gick ut till alla spelare i herrlandslaget. Utifrån valen skruvade landslagskockarna till det och tog det i mål.

Läs mer om Coca-Colas fotbollspizza här!

Dela på Facebook
Tweeta