Dyk ner i djupet med Longines HydroConquest

Dykarklockornas arketyp hittar du hos Longines, som nu har gjort sin moderna dykkollektion om möjligt ännu bättre. Vi pratar keramisk repfri krans, uppgraderat mekaniskt urverk och ännu fler färger att välja bland.

När den franska djuphavs-pionjären Jacques Piccard och hans amerikanska kollega Don Walsh gjorde världens första bemannade expedition till botten av Challenger-djupet i januari 1960, åkte de i ubåten ”Trieste.” Resan gick 11 km ner i Marianergravens mörka djup och med på den farliga resan hade de två Longines-kronografer för att kunna aktivera ballasttankarna. Det var viktigt för att kunna nå botten av Stilla havet – men också för att komma upp igen.

Piccard och Walsh lyckades med sitt uppdrag, och tack vare det fick vi mer kunskap om det marina livet på den tidigare helt obekanta platsen. De observerade bland annat skaldjur nere på havsbotten, vilket var något av ett vetenskapligt scoop eftersom man trott att det inte kunde finnas liv så pass långt ner i havets djup.

Longines Legend Diver (t.v.) från 1960
Longines Skin Diver (t.h.) från 1959

Longines långa tradition av dykklockor

Det var ingen tillfällighet att Longines, som tillverkat klockor sedan 1832, fick vara en del av resan ner i djupet. Det schweiziska klockmärket har länge varit kända för sina pilotklockor som används av några av flygvärldens största hjältar, däribland Amelia Earhart som var den första kvinnan att ensam flyga över Atlanten. Men Longines ville även skapa klockor som kunde användas i vatten och lanserade därför sin första vattentäta kronograf redan 1937. Några år senare, 1959, kom deras dykklocka Longines Skin Diver som tillsammans med Longines Legend Diver från 1960 är det en av de mest ikoniska dykklockorna, och kan fortfarande köpas som nyutgåva i Longines Heritage Collection.

Ett dykarur i tiden

Kort sagt; Longines HydroConquest dykar-DNA kommer inte från intet. Det är en modern dykarklocka med klassisk design som är vattentät ned till 300 meter. Den är utrustad med en sportig roterbar bezel med keramisk insats, skruvkrona och ett mekaniskt ETA-verk. Det är speciellt utvecklat för Longines med en spiralfjäder i kisel som både ger hög precision och har en garanti på fem år. Du kan välja mellan fyra färger på kronan, och armband i klassiskt stål eller gummi. Klockan har även typiska funktioner för dykarklockor som till exempel den självlysande Super-LumiNova som gör att du kan läsa tiden även i mörkret – även på ett djup av 11 kilometer. I slutet av månaden lanseras dessutom klockans två nya TwoTone-versioner i Norden.

HydroConquest L3.781.4.96.6 med stållänk, 16 250 SEK
HydroConquest L3.781.4.76.6 med stållänk, 16 250 SEK
HydroConquest L3.781.4.06.9 grön med gummiband, 16 250 SEK
HydroConquest L3.782.4.96.9 svart med gummiband, 16 250 SEK

52-årigt rekord

Det tog Jacques Piccard och Don Walsh nio timmar att nå botten av Marianergraven. Väl nere stannade de i 20 minuter – bara precis tillräckligt länge för att kunde mäta djupet till 10 916 meter. Farligt? Ja, men allt står i betraktarens öga. Som Walsh sa efteråt: ”När vi väl igång var det djupaste dyket i människans historia faktiskt lite tråkigt”.

Idag är rekordet med Trieste fortfarande en viktig historisk milstolpe. Det kan man se i det faktum att det tog hela 52 år innan en ny bemannad ubåt tog sig ner i djupet igen.

Dyk ner i hela Longines HydroConquest-collection här!

Text: Advertorial / Christian Martinez

Dela på Facebook
Tweeta