Emil Åreng mixar vinterns godaste cocktails med hjälp av Aarkes lyxiga kolsyremaskin

Med Aarkes drinkmixers gör du proffscocktails på nolltid.

Många har en gammal kolsyremaskin instängd i en kökslåda, förpassad till samma tynande tillvaro som en glassmaskin eller en gammal wokpanna. Aarkes Carbonator är något annat.

Designkollektivet Aarke startade redan 2013 men har tagit den tid som krävs för att göra något perfekt. Inspirationen kommer från gamla, vackra italienska espressomaskiner som tål att stå framme och användas varje dag utan att förlora sin glans. Konstruktionen i rostfritt stål är en snygg lösning som också garanterar en lång livslängd. Inte konstigt kanske att den har hyllats i Vogue och Esquire. Nu lanserar man också drinkmixers – smaker som ska revolutionera din nästa fredagscocktail. 

Du hittar både Aarkes kolsyremaskin och drinkmixers hos Bagaren och Kocken.

Aarke menar att om man gör saker ordentligt så gör man också något som håller över tid – som kan tas över av nästa generation. Förutom att vara snygg nog för att fungera som en inredningsdetalj så är Aarkes nya kolsyremaskin också en mångsidig pryl.

Förutom Aarkes Flavour Drops, som levererar smaksatt bubbelvatten utan socker eller artificiella sötningsmedel, så är det din bästa vän för fredagens drink eller till middagsbjudningen på lördagen. Med hjälp av Aarkes Drink Mixers gör du nämligen proffscocktails på nolltid. Smaksättningarna Yuzu Basil, Spicy Ginger, Bitter Orange och Spruce Tonic är inspirerade av Stockholms cocktailkrogar och görs på veganska ingredienser. 

För att sätta Aarkes drinkkunskaper på prov lät vi stjärnbartendern Emil Åreng blanda drinkar med hjälp av Aarkes kolsyremaskin – och göra två egna varianter.

Läs mer om Aarke på Bagarenochkocken.se

Recept: Spruce Tonic Mixer med Gin

1 del Spruce Tonic Mixer
6 delar Aarke kolsyrat vatten
1 del Gin
1 droppe Lemon Twist

Aarke Spruce Tonic.

Recept: Emil Årengs ”Spruce Spruce Spruce”

50 ml Gin

30 ml Sockerlag med smak av gran och tonic *

20 ml Citronjuice

Toppa med 100 ml Aarke kolsyrat vatten

Metod: Skaka alla ingredienser utom vattnet. Sila upp till ett passande glas och fyll på med is, toppa med kolsyrat vatten från Aarke Carbonator.

”En lemonad med smak av Norden. Gin och gran är en klassisk kombo. Tillsätt citron för att få en härlig balans mellan gin och sockerlaget. Toppa sedan upp med Aarkes kolsyrade vatten som ger en spritsighet på hela härligheten, funkar lika bra på vintern som till sommaren. Ta bort ginen om du vill ha alkoholfri och dubbla mängden alkoholfritt.”

* Koka upp 33 cl tonic som ni tycker passar, sänk värmen och tillsätt strösocker. När det har smällt, lägg ner två nävar gran och rör ihop. Låt stå i en timme. Sila bort granen, håller i kylskåp i minst tre månader.

Recept: Spicy Ginger Mixer med Gin

1 del Spicy Ginger Mix
6 delar Aarke kolsyrat vatten
1 del Gin
1 del Cucumber

Emil Årengs ”Ginger Finger”.

Recept: Emil Årengs ”Ginger Finger”

30 ml Gin

20 ml Ingefära och gurka **

20 ml Lime

20 ml Äggvita

50 ml Aarke kolsyrat vatten

Metod: Skaka alla ingredienser, först utan is och sedan med is, och sila sedan upp till ett kylt cocktailglas, toppa med kolsyrat vatten från Aarke Carbonator.

”När restaurangen Grill i Stockholm hade sin absoluta topp gjorde Markus Lundström en klassiker som fortfarande beställs i tid och otid, Gin och Yang. För att hylla den eran gör vi en version med gurka och ingefära. Gurkan lugnar ingefäran något och ger den ännu mer fräschör. Lime ger syra och passar med både gurka och ingefära. Äggvita ger textur. Ginen ligger i bakgrunden och hänger bara med resterande ingredienser så när Aarke kolsyrade vatten slås på kickas allt igång. Njut!”

** Koka upp ett sockerlag, 200 g strösocker och 100 ml vatten och 100 ml gurkvatten (lägg ner en gurka och banka skiten ur den i en skål, använd gurkan till något vettigt efter och sila vatten i kastrullen.) Skiva ner ett fullstort finger med ingefära. Skala det först och riv ner det, värm upp det så sockret smälter, rör om hela tiden. Sila bort när du känner att ingefäran börjar ta smak.

Dela på Facebook
Tweeta