Köksprylarna du inte klarar dig utan

Danska uppstickarna Gastrotools erbjuder högkvalitativa, stilrena och prisvärda köksprylar som håller livet ut (om du spelar dina kort rätt). Vi listar våra favoriter.
Att danskarna kan sin matlagning är sen gammalt. Av världens tio bästa restauranger ligger de två bästa – Noma och Geranium – i Köpenhamn. Med danska köksmärket Gastrotools bevisar grannarna över sunden att de även är världsbäst på köksredskap. Nu har det populära köksmärket, grundat 2016, kommit till Sverige. Bakom verksamheten står tre vänner – Julius Schiller, Anton Danielsen och Magnus Neble – med en tydlig ambition: att utveckla köksprylar som håller livet ut. Till ett vettigt pris dessutom. Och med en tidlös och stram designfilosofi som lämnar lite att önska. Utbudet av Gastrotools köksredskap är smalt och noga kurerat och kvaliteten genomgående hög. Genom att ta bort onödiga mellanhänder kan företaget erbjuda imponerande kvalitet till konkurrenskraftiga priser.
”Vi förespråkar färre verktyg i bättre material- och hantverkskvalitet. Man behöver inte mycket mer än en bra kniv och en gjutjärnspanna”, konstaterar en av grundarna, Julius Schiller.

Det är framförallt köksknivarna i 67 lager stål som har satt Gastrotools på kartan, men för den pryltokige hobbykocken finns det gott om redskap att fylla kökslådorna med. Eller ge bort i present till någon som verkligen förtjänar det. Tar du inte oss på orden? Varför inte rådfråga en Michelinkock. En lång rad professionella kockar och matentusiaster har utrustat sina kök med Gastrotools knivar. Inte minst Michelinrestaurangen Søllerød Kro i Danmark.
Kings fem favoriter ur Gastrotools utbud
1. Kockkniv

Storsäljande kockkniv med kärna i japansk VG10-stål, som gör kniven betydligt hårdare och vassare än andra knivar. Den speciella mineralkompositen i stålet gör att kniven har en hårdhet på 61 HRC på Rockwellskalan, medan andra knivar normalt har en hårdhet på 55 HRC. Resultatet: en skärpa som håller betydligt längre än vad du är van vid.
2. Stekpanna

Trött på teflonpannor som börjar tappa beläggning efter bara några månader i köket? Investera i en rejäl gjutjärnspanna istället. Gastrotools variant på 26 cm fördelar värme perfekt och ger en frasig stekyta. Snygg är den också, med en mattsvart emalj som håller en evighet och som med tiden skapar en naturlig non stick-effekt helt fri från kemikalier.
3. Läderförkläde

Mjukt läderförkläde i 100 procent full grain-koskinn, behandlat med en smutsavvisande beläggning som ger fullgott skydd i köket. Ett kvalitetsförkläde som bara blir snyggare ju mer du använder det.
4. Kryddkvarn

Den ultimata kryddkvarnen, med välrenommerade CrushGrinds patenterade keramiska kvarn. Kryddkvarnen går även utmärkt att använda för torkade kryddor. 25 års garanti på de keramiska delarna hintar om den höga kvaliteten.
5. 3 x köksknivar

Kökets viktigaste knivar i ett smakfullt presentpaket. Kärnan i knivbladet skyddas av 66 lager rostfritt stål, som under framställningen har värmts upp, hamrats och blivit nedkylt otaliga gånger. Denna process ger knivarna sitt karakteristiska vågiga utseende och optimal härdning.