Svensk kan bli världens bästa kock

För tredje året i rad ska kocktävlingen San Pellegrino Young Chef utse världens bästa kock, under 30 år. Tävlingen har kommit att bli en plantskola för framtida stjärnkockar. I årets upplaga återfinns inte mindre än två svenska representanter.

Med två år i bagaget är San Pellegrino Young Chef en relativt ny tävling, men den har trots det lyckats ta plats som en av de viktigare tävlingarna inom gastronomi världen över. 
Totalt sett är 210 kockar med och slåss om en finalplats i Milano i juni 2018. Innan dess ska tio semifinalister från vår egen region, i det här sammanhanget Skandinavien-Baltikum, göra upp om vem som är den bästa representanten. 

Regionsfinalen i San Pellegrino Young Chef hålls på matmekkat Aveqia i Stockholm och dit har Ina Niiniketo från populära Mister French i Stockholm och Anton Husa från trendiga Upper House Dining i Göteborg kvalificerat sig i stenhård konkurrens. 

Att bli uttagen till regionfinalen av San Pellegrino Young Chef är början på en resa mot en karriär som stjärnkock. Men det innebär inte bara ära och berömmelse. San Pellegrino Young Chef handlar lika mycket om att möta andra unga duktiga kockar, utbyta erfarenheter och dela med sig av tips och trix.

Ambition och nyfikenhet är därför a och o. Detta är även egenskaper som utgör en stor del av kockyrket och också något som krävs för ingå i världseliten. Inom ramen för själva tävlingen finns också fem tydliga kriterier att förhålla sig till; råvaror, tekniskt kunnande, estetik, budskap och hur rätten är komponerad. 

Svensk kan bli världens bästa kock
Tom Sjöstedt sitter i juryn för den Skandinaviska-Baltiska regionen. Foto: Privat

Rutinerad jury

I den regionala finalen är det en mycket namnkunnig jury med kända kockar från Sverige, Danmark, Finland, Estland, Lettland och Litauen som avgör vem som ska få representera Skandinavien-Baltikum. För Sveriges del är det stjärnkocken Tom Sjöstedt, tidigare medlem i det Svenska kocklandslaget, som sitter i juryn. Sjöstedt driver också restaurang Lilla Ego med inriktning mot svensk husmanskost, så han vet vad som krävs för att på bästa sätt bemästra vår regions mattradition. 
– Det känns väldigt spännande att få vara med att bidra till att få ut nordisk gastronomi i världen, säger Tom Sjöstedt.

Den 24 oktober är det dags. 
Här kan du följa hur det går för våra svenska representanter.

San Pellegrino gör mer än att hylla duktiga kockar

  • Visste du att källan där San Pellegrino hämtar sitt mineralvattenn från har försett först Italien och sedan hela världen med sitt unika vatten – i över 600 år.
  • En av de mer kända San Pellegrino-fantasterna var 1500-talskonstnären Leonardo da Vinci. 
  • Har du vägarna förbi Bergamo i Italien bör du söka upp San Pellegrino Terme och smaka vattnet direkt från källan.

Svensk kan bli världens bästa kock
Dela på Facebook
Tweeta