Moderedaktören: Här är säsongens bästa outdoor-kläder

Moderedaktör Daniel Lindström tillbringar mycket tid i naturen, både i skidbacken och i löparspåret. Här har han valt ut sina outdoor-favoriter hos Zalando vintersäsongen 19/20.

Outdoor – alltså kläder du använder ute i naturen – är den i särklass viktigaste trenden inom herrmodet 2019. Tekniska plagg för skidåkning och hiking syns överallt – från catwalken i Paris till de mest hippa modebutikerna världen över. Och det passar ju oss som bor i Skandinavien väldigt bra – de här kläderna är funktionella, vädertåliga och hållbara i många, många år.
Man behöver heller inte begränsa användningsområdet till skogen och berget, flera av plaggen jag valt ut här på sidan går lika bra att bära på stan till vardags.

Skaljackan

Själva nyckelplagget i en outdoor-garderob eftersom du kan använda jackan till så många aktiviteter, inte enbart skidåkning. Här betyder funktionen allt, jackan ska vara både vind- och vattenavvisande och lätt att justera. Plus många fickor!

Haglöfs Nengal Jacket, 4 145 kronor hos Zalando


Dunjackan

Att en dunjacka ska hålla dig varm under vintern är en självklarhet men en annan betydelsefull egenskap är vikten. Ju lättare en jacka är, desto enklare är det att använda den till vardags och att resa med. Svart är en bra färg eftersom det funkar både på berget och inne i stan.

The North Face Dunjacka, 2 395 kronor hos Zalando

Hjälmen

Säkerheten först! De nya och moderna skidhjälmarna har förutom skydd och prestanda även utrustats med inbyggda chip för spårbarhet vid eventuella lavinolyckor.

Oakley MOD1 Hjälm, 1 195 kronor hos Zalando


Skidglasögonen

Förutom de tekniska detaljerna är det viktigt att du trivs med skidglasögonens färg och form. Det kan vara snyggt (och praktiskt) med färgade linser.

Smith Optics Skidglasögon, 2 645 kronor hos Zalando.

Mössan

En svart eller grå mössa kan du använda när som helst, inte bara vid skidåkning. Vi rekommenderar en mössa som inte är alltför tjock (och ingen tofs!) eftersom den ibland ska få plats under en huva eller hjälm.

Peak Performance Embo mössa, 399 kronor hos Zalando

Fleecetröjan

Ett mycket viktigt plagg för utomhusaktiviteter på vintern. Främst fungerar fleecetröjan som ett isolerande lager mellan understället närmast kroppen och skaljackan ytterst. Men en fleece bär man även ofta som en vanlig jacka också, därför är det viktigt att du hittar en modell med lättburenfärg och bra passform.

Patagonia Better Zip Fleecetröja, 970 kronor hos Zalando


Ryggsäcken

När du ska välja ryggsäck är det viktigt att veta exakt vilka behov du har. Åker du skidor? En typ av ryggsäck. Klättrar du i berg? Välj en annan. Eller så kanske du bara ska använda den till jobbet på dagarna med gymkläder och laptop?

Burton Tinder Ryggsäck, 879 kronor hos Zalando


Skidbyxorna

På senare år har ”modet” inom skidvärlden gått mot lite lösare passformer. Jackorna är längre och rymligare och byxorna vidare. Eller så är de utformade som en traditionell cargobyxa med stora fickor på låret. Svart är en bra färg på byxor eftersom de går att kombinera med alla slags färger upptill.

O’Neill Hammer Slim Pants, 1 395 kronor hos Zalando

Dela på Facebook
Tweeta