King presenterar en helt ny maträtt

King lät Ola Andersson som är köksmästare på restaurang HAK på Scandic Europa skapa en helt ny maträtt inför julen 2014: Lutad skrei med chistorra, grönkålspuré och tomat!
King lanserar idag en ny svensk maträtt! Det är Lysekils som i samarbete med köksmästare Ola Andersson på restaurang HAK på Scandic Europa i Göteborg som har skapat lutad skrei med chistorra, grönkålspuré och tomat. Skrei är en torsk som lever större delen av sitt liv i Barents hav. Vid 5 års ålder vandrar den till den norska kusten för att leka. Den här långa vandringen gör att fisken får ett mycket fast och fint kött. I många år har lutad skrei varit en delikatess med tradition i Norge. Nu har King och Lysekils tagit den till Sverige inför julen 2014. Oavsett vad du tycker om den svenska lutfisken kan den inte jämföras med den lutade skreien. Dels beroende på fiskart och hur man lutar fisken. Lutningen av skrei är ett tidskrävande hantverk som både kräver precision och stort kunnande.

Lutad skrei med chistorra, grönkål och tomat
Ca 1 kg färdiglutad skrei från Lysekils
0,5 liter äppelmust
Salt och espilette
100 gr smör
4 salladslökar
250 g blandade tomater
200 g chistorra
Lite färsk chili
Grönkålpuré
2 dl förvälld grönkål
1 dl kokt pressad potatis
3 msk crème fraiche
2 msk äppelmos
Sås
2 dl av kokspadet
100 gr osaltat smör

Så här gör man:
Lägg skreien i isvatten någon timma.
Mixa samman ingredienserna till purén. Smaka av med salt och peppar. Passera den genom en finmaskig sil.
Dela tomaterna, korven och salladslöken i vackra bitar.
Lägg skreien i en ugnsfast form, häll äppelmusten, krydda med salt och espelette. Lägg på smöret och täck formen med aluminiumfolie och baka fisken på 200 grader i ca 40 minuter.
Stek korven knaprig, lyft upp den och stek sedan salladslöken lätt i korvfettet. Tillsätt tomaterna och chilin och låt dem bli genomvarma.
Värm på purén.
2 dl av fiskens kokspad mixas upp med smöret. Ska skumma.
Arrangera fisk, tomat, korv och puré på varma tallrikar och häll på lite sås. Servera med kokt potatis och resten av den skummiga såsen vid sidan om.




