Så bär du upp den korta kostymbyxan

En ständig fråga inom kostymmodet: Hur långa ska egentligen byxorna vara? De extremkorta modellerna à la Thom Browne har vi lämnat bakom oss, men höstens trendigaste stannar vid ankeln.
Även den mer klassiska kostymsilhuetten har självklart påverkats av ett smalare och kortare byxtänk från catwalken, men det är svårt att kalla det en kortsiktig fluga. Den neapolitanska skräddartraditionen har utöver en närmast okonstruerad silhuett alltid förespråkat en byxlängd som faller med så få bryt som möjligt. För att undvika en fladdrig känsla vid fotleden bärs nästan uteslutande dessa byxor med en smalare fotvidd från knät och neråt. Väljer man ett markant slag nertill på byxan ger man mer tyngd och minskar således risken för fladder ytterligare.
Fördelen med den här typen av byxlängd är att det ger ett väldigt rent och skräddat intryck. Inga veck stör fallet för byxan och för tankarna till för stora, bylsiga kostymbyxor.
Självklart är detta inte den enda vägen att gå. Första gången man testar ett par No-break byxor kommer man troligtvis känna sig lite smått obekväm men ge det en chans och testa för det kan göra underverk med helhetsintrycket.
För den som inte vill gå fullt så långt finns självklart alternativet half break där byxan endast faller lätt på framsidan av skon och når ungefär halvvägs ner på hälen.
Andreas Weinås, Välklätt med Weinås
För mer inspiration om kortare kostymbyxor: Se Oscar Jacobsons höst- och vinterkollektion för 2011 här.