Modechefen: Så lyckas du med funktionsplaggen

Modechefen Claes Juhlin ger dig fem goda råd för att hitta rätt funktionsplagg.

 |  Publicerad 2017-01-16 12:49  |  Lästid: 3 minuter
Modechefen: Så lyckas du med funktionsplaggen

1. Överdriv inte

Modechefen: Så lyckas du med funktionsplaggen
Välj kläder efter tillfälle. Foto: Getty Images.

Ska du promenera 15 minuter i dugg-regn till ditt jobb på revisionsbyrån? Ja, i så fall kanske du inte behöver ha en relanserad variant av exakt den parkas Sir Edmund Hillary bar när han besteg Mount Everest? Det kanske snarare handlar om att investera i en överrock i vattenavvisande material som du kan använda oavsett väderlek. 

 

2. Jobba i tunna lager

Modechefen: Så lyckas du med funktionsplaggen
Hellre flera tunna lager än få tjocka. Foto: Getty Images.

Framgångsformeln för funktionsplagg är enkel: hellre många tunna lager än få tjocka. Börja med en långärmad underställströja närmast kroppen. Fortsätt med en stickad tröja, exempelvis en polotröja i merinoull. Addera en tunn och lätt jacka eller väst i dun som håller dig varm. Addera slutligen någon form av tunt skalplagg som håller vind och vatten borta. Kan vara alltifrån en skidjacka till en längre rock i funktionsmaterial.

 

 

3. Tänk huvud, händer och fötter

Modechefen: Så lyckas du med funktionsplaggen
Glöm inte mössan. Foto: Getty Images.

Du kan pälsa på dig hur mycket du vill i övrigt, men du kommer garanterat att börja frysa om du inte skyddar ovanstående kroppsdelar. Investera därför i en mössa, gärna en sober, ribbstickad variant med uppvik som du matchar med ytterplagget. Det mest funktionella du kan bära när det kommer till handskar är skinn eller mocka med ullfoder. När det kommer till fötterna så börjar du med att investera i riktiga ullstrumpor som når upp till knäna. Både elegant och funktionellt.

 

 

4. Läs på eller fråga om hjälp

Modechefen: Så lyckas du med funktionsplaggen
Prins Charles på skidresa i Klosters i Schweiz.

Funktionsplagg kan ibland vara klädernas motsvarighet till kärnfysik. Du kan med andra ord inte förvänta dig att kunna eller förstå allt. Börja med att göra lite research själv och gå sedan till ett etablerat varumärke alternativt en välsorterad multibrandbutik och konsultera personalen. Efter det kan du börja fundera på om du ska köpa en skaljacka i gore-tex nya 3-lagers c-knit-material eller en överrock i Loro Pianas Storm system-ull.

 

 

5. Matcha med övriga garderoben

Modechefen: Så lyckas du med funktionsplaggen
Tänk på att kläderna ska funka i olika miljöer. Foto: Getty Images.

Om du ska investera i nya – och inte sällan ganska kostsamma – funktionskläder, satsa på plagg i färger och modeller som du i första hand kommer att använda i vardagen snarare än på exempelvis skidsemestern. Grälla färger, stora loggor, kontrastsömmar etc kanske funkar bra till carvingskidorna på toppen av Åreskutan, men känns sällan lika roliga när du promenerar till bankkontoret för att ansöka om nytt lånelöfte.

 

 



Dela på Facebook
Tweeta