Så gör du drinkarna från Kings stora modefest

Stämningen var på topp på restaurang Slipen på Djurgården när King hyllade 2024 års vassaste varumärken inom manlig stil. Så här blandar du de skräddarsydda drinkarna från festen.

Att en välblandad cocktail är nyckeln till en lyckad fest är sen gammalt. King bad Max Warner, Nordic Brand Ambassador på anrika whiskydestilleriet Highland Park, om hjälp att skräddarsy drinkmenyn till Kings stora modefest – baserat på chefredaktören Joel Ågrens och redaktionschefens Rasmus Bloms personliga smakpreferenser. Resultatet blev inget annat än en succé. Så här blandar du drinkarna hemma.
Fördrink: Velvet penicillin

”Joels förkärlek för syrliga drinkar som Gimlet och Basil smash är inspirationen bakom Velvet penicillin. Den här drinken är en modern twist på en klassisk Penicillin och tillför ett krämigt, silkeslent element som ger drinken en lyxig finish. Klarifieringsprocessen lyfter drinken och ger den en mjuk textur samtidigt som den lyfter fram smakerna av Highland Park 12, ingefära och honung. Resultatet är en perfekt kombination av syrliga, söta och rökiga smaker – precis som Joels unika smak. Denna cocktail passar alla som uppskattar de oväntade ögonblicken i livet. Slutresultatet blev så bra att drinken numera finns med på menyn på hyllade cocktailbaren Map Petite Maison i Stockholm.”
/Max Warner
Du behöver:
- 50 ml Highland Park 12 (nr 531, 489 kr)
- 20 ml färskpressad citronjuice
- 11,25 ml honungssirap
- 11,25 ml ingefärssirap
- 20 ml mjölk
Gör så här:
- Ställ fram alla ingredienser, en mixerskål, en behållare för mjölk, en sil och en stor tillbringare.
- Blanda Highland Park 12, citronjuice, honungssirap och ingefärssirap i en skål eller behållare. Häll den kalla mjölken i en separat behållare.
- Häll långsamt ner whiskyblandningen i mjölken under försiktig omrörning. Låt blandningen stå i
24 timmar i kylen. Mjölken kommer att stelna och separera fasta ämnen från den klarifierade vätskan. - Placera silen över tillbringaren. Häll blandningen genom silen, låt mjölkens fasta partiklar täcka silen.
- Häll vätskan genom silen igen för att öka klarheten. Filtrera vid behov genom ett kaffefilter för en helt klar slutprodukt.
- Väg den silade vätskan på en våg och tillsätt 10 % vatten för att balansera upp drinken. Häll upp den klarifierade drinken i en flaska och kyl före servering.
- Servera drinken i ett glas med is och garnera med kanderad ingefära eller en tunn skiva citron.
Avec: The Modern King

”Denna cocktail är inspirerad av Rasmus förkärlek för tidlösa drinkklassiker som Negroni och Dry martini. Rasmus slår mig som en kille som kan gå in på en bar, beställa en Negroni och få alla andra i baren att känna sig underklädda. The Modern King är Rasmus ”swagger” i drinkform. Highland Park 12 ger en rökig ryggrad till drinken, en hyllning till Orkneys otämjda natur, medan ginen adderar en ren, örtig edge. Apelsinbittern är i sin tur en hyllning till drinkklassikerna som Rasmus älskar, medan balansen mellan det syrliga och det söta ger ett smakfullt och lite kaxigt intryck – precis som Rasmus själv.”
/Max Warner
Du behöver
- 45 ml Highland Park 12 (nr 531, 489 kr)
- 45 ml Sloe Gin
- 15 ml citronsaft
- 5 ml sockerlag
- 10 ml fläderblomslikör
- 1 dash absint
- 1 dash apelsinbitter
Gör så här:
- Fyll ett rörglas med is.
- Addera Highland Park 12, gin, citronsaft, sockersirap, fläderblomslikör, absint och apelsinbitter.
- Rör om väl för att blanda och kyla ingredienserna.
- Sila ner i ett kylt drinkglas och garnera med ett apelsinskal eller en ätbar blomma för extra elegans.

