Så gör du Sveriges bästa Gin & Tonic

Här är framgångsrecepten till landets officiellt bästa GT:s.

Rasmus Blom  |  Publicerad 2016-08-23 07:26  |  Lästid: 2 minuter

I helgen avgjordes Schweppes tävling Sveriges bästa Gin & Tonic 2016. Nio finalister gjorde upp om titeln på Grand Escalier i Stockholm och vinnare blev Johan Skofteröd med drinkarna Under Äppelträdet och På Myren.

– Temat på mina drinkar är skogens skafferi, från storstadspuls till naturen, säger Johan Skofteröd.

Så här gör du drinkarna hemma.

På Myren:

Så gör du Sveriges bästa Gin & Tonic
På Myren.

Ingredienser:

Tonic

5 cl gin

1 cl hjortronlikör

1 tsk granskottssirap

Grankvist

Hjortron

Isbitar

Gör så här:

Fyll ett kupglas på fot med is. Rör om isen med en sked för att kyla glaset. Blanda gin, hjortronlikör och granskottssirap i ett blandglas. Rör om med sked tillsammans med ett par isbitar. Häll av eventuellt smältvatten från isen i drinkglaset och fyll på med is så att det är helt fullt. Häll över drinkblandningen från blandglaset till drinkglaset. Fyll upp med tre gånger så mycket tonic som gin. Garnera med en grankvist och några hjortron. Granskottssirap är enkelt att göra själv, men går även att hitta i välsorterade livsmedelsbutiker.

 

Under Äppelträdet:

Så gör du Sveriges bästa Gin & Tonic
Under Äppelträdet.

Ingredienser:

Tonic

5 cl gin

7-8 blad harsyra

3 droppar äppelextrakt

Tre tunna äppelskivor

Gör så här:

Fyll ett smalt highballglas med is. Rör om isen med en sked för att kyla glaset. Krama harsyra försiktigt i ena handflatan, smäll till den med andra handen. Töm drinkglaset på is och lägg harsyran i botten. Häll i gin och tre droppar äppelextrakt (använd med fördel en pipett) och lägg i två isbitar. Håll för glaset med en servett och rör skeden upp och ned i botten så att isbitarna slår mot harsyran några gånger. Fyll upp med tonic. Skiva tre äppelskivor tunt och lägg i glaset. Dra den tredje äppelskivan runt glaskanten.

Johans tre bästa GT-tips:

Så gör du Sveriges bästa Gin & Tonic
Foto: iStock

1. Se till att både ginen och tonicen är kylda innan du börjar preppa.

2. Experimentera genom att använda flera olika ginsorter.

3. Våga testa nytt – det är lätt hänt att mixa drinkarna du redan kan, men då utvecklas du inte!


Dela på Facebook
Tweeta