Så höjer du lönen

Karriärcoachen Nina Jansdotter ger sina bästa tips inför den fruktade löneförhandlingen.

1. Lista först så många positiva saker om dig som möjligt. Välj ut de tre bästa argumenten. Visa vad du tillför och lyft insatser som varit gynnsamma för företaget.
2. Sätt upp tre lönenivåer för dig: en lägstanivå, en realistisk nivå och en drömnivå. Lägg dig någonstans emellan den realistiska och drömnivån.
3. Tuffa löneförhandlingar resulterar ofta i högre lön, men en alltför aggressiv framtoning kan straffa sig på längre sikt. En framgångsrik löneförhandling innebär att båda parterna blir nöjda. Våga säga att du vill tänka på saken och boka in ett nytt möte om det inte känns rätt.
4. Att använda sin dåliga privatekonomi som ett argument är ett big no-no. Undvik också att jämföra dig med andra kolleger. Däremot är det bra att ha koll på vad kollegerna har i lön. Vissheten om löneskillnader inom företaget ger självförtroende.
5. Ett vanligt misstag, särskilt vid nyanställningar, är att den anställde lägger ett för lågt bud som chefen direkt nappar på. Ofta är det bättre att avvakta tills chefen lägger det första budet. Tänk på att lägga band på känslorna om erbjudandet visar sig bättre än väntat.
6. Fick du inte den lön du begärde? Fråga chefen vad du behöver prestera inför nästa lönesamtal. Kom ihåg att det inte behöver ta ett år till nästa löneförhandling. Begär en ny förhandling om 3–6 månader och ta tillfället att bevisa vad du är värd.