Nya skinkölet får julskinkan att jubla

Sveriges bästa julskinkmacka och tillhörande skinköl får man på stockholmsbaserade köttkrogen AG – i alla fall om man får tro dem själva, svenska Scan och ölbryggeriet Svenska Maltfabriken som tillsammans komponerat menyn.

Julen är en tid att umgås tillsammans runt mat och dryck. Det visar inte minst de mat-och dryck-samarbeten som haglar tätt i dessa tider. Kött- och charkvarumärket Scan har inlett ett samarbete med Stockholms köttfantaster, restaurang AG, och bryggeriet Södra Maltfabriken.

Tillsammans har de tagit fram en kombination av traditionella julsmaker – skinkmacka och öl. Johan Jureskog, krögare på Restaurang AG i Stockholm, serverar under november och december sin egen tolkning av den svenska klassikern – julskinkmackan, gjord på kött från Scans succéprodukt – svensk Rapsgris.
– Jag har alltid älskat julskinka, kanske allra helst på en skiva härligt knäckebröd med lite goda tillbehör, nu har jag chansen att komponera min egen drömskinkmacka vilket förstås ska bli väldigt roligt, säger Johan Jureskog.
Som en del av samarbetet har Södra Maltfabriken, ett litet bryggeri, tagit fram ett speciellt skinköl för att framhäva smaken i julskinkan.
– Vår ölfilosofi är att hantverksmässigt, mikrobryggt öl inte behöver vara så svårt, säger Niklas Hjelm på Södra Maltfabriken.
Fram till 21 december kan du smaka på julskinkmackan och skinkölet på Restaurang AG i Stockholm.