”Det är lätt att tjäna stora pengar”

Sveriges roligaste man, Kristoffer Appelquist, avslöjar hur du får hans jobb.

Har du världens roligaste jobb?
– Det skulle jag absolut säga. Att få vara rolig på heltid och dessutom få betalt för det är helt fantastiskt. Hade jag inte haft det som yrke hade jag upträtt gratis.
Vilka är nackdelarna?
– Jobbar man med tv händer det ibland att folk vill komma fram och prata med en vilket jag tycker är skitkul. När folk kommer fram skitfulla på krogen är det däremot mindre kul. Men det händer så sällan att det knappt kan räknas som en nackdel.
Vilka är ingredienserna för en garanterad skrattfest?
– Vill man vara helt säker på att publiken skrattar så måste man nog blanda in dialekter. Dialekter är en utmärkt nödraket när man stått och pratat integrationspolitik i en kvart och tänkt ”fan vad vass jag är nu” – och ingen skrattar. Då frågar man någon i publiken: ”Var kommer du ifrån då? Östergötland, säger du?” Sedan är det igång.
Får man skämta om allt?
– Ja, fast inte alltid. Det är en fråga om tajming och vad man har för överenskommelse med publiken. Om publiken litar på mig och tycker att jag i grunden är en god människa kan jag säga i princip vad som helst på scen. Att skämta om känsliga ämnen kan också vara ett sätt att hantera smärta och ångest, där humorn fungerar som en ventil.

Vad är hemligheten bakom din framgång?
– Jag är ovanligt duktig på det jag gör. Jag har hållit mig till en regel under min karriär och det är att aldrig prata om saker jag skiter i. Det finns en passion i att prata om ämnen som man själv är intresserad av – som kriget i Afghanistan – istället för att skämta om Melodifesivalen som alla andra.
Berätta om din värsta bombning på scen?
– Jag blev utkörd från scen när jag uppträdde på Skatteverket i Kristianstad för ett par år sedan. Vd:n avbröt efter bara några minuter, tog mikrofonen ifrån mig och sa: ”Tack, det är bra nu, du kan gå härifrån.” Jag höll inte med och vägrade kliva av scen, samtidigt som chefen stod och drog i mikrofonsladden. Till slut gav jag upp och gick av. Då kände jag: Det här är inte ett värdigt människoliv, jag måste skaffa mig en utbildning.
Vad lärde du dig av detta trauma?
– Att det alltid kommer att finnas idiotiska kunder och att alla kan ha dåliga dagar. Det viktigaste är att man gör så gott man kan. Den insikten är rätt skön.
Kan man bli rik på komik?
– Ja, det är en överbetald bransch och lätt att tjäna stora pengar, åtminstone enligt mina mått mätt. Rik för mig är att kunna ta ut en lön som ligger strax under brytpunkten för statlig inkomstskatt. Då är jag nöjd.