Stjärnkockens bästa grilltips

Han driver värdshus, krogar och restaurangkonsultverksamhet, har vunnit Årets kock och komponerade i förra veckan en fiskrätt som blev utsedd till den bästa i hela Kock-EM. Här ger Tommy Myllymäki sina bästa tips för att göra dig till kungen runt grillen i sommar.
Johan Magnusson |
Publicerad 2010-06-14 12:16 |
Lästid: < 1 minut

Tommy Myllymäki.
Hur är svenskarna på att grilla?
– Vi är ett u-land! (Skratt.) Nej, men vi har mycket att lära, såsom att inte bara dunka på kolen utan göra det med känsla, och ibland har vi så bråttom att vi inte ens hinner med de allra mest grundläggande sakerna. Det är väldigt få svenskar som är duktiga på att grilla, säger Tommy Myllymäki.
Okej, det var ord och inga visor. Vad är det viktigaste för att kunna göra det bättre då?
– Jag säger som alla kockar – utan bra råvaror är det omöjligt att få till grillningen. Dubbelkolla vilken temperatur som gäller för det du ska grilla och sist men absolut inte minst är förberedelser a och o. Gör i ordning så mycket du kan innan gästerna kommer, så att du kan känna dig bekväm och njuta av en god fördrink i stället för att svettas med marineringen.
Vad grillar du helst i sommar?
– Jag brukar säga att ju mindre man konstlar till det desto bättre blir resultatet. Jag grillar gärna en entrecôte, blandar primörer med salt och smör och kompletterar med en enkel sallad. Det är lite svårare att grilla fisk, men om man kan få tag på några nyfiskade strömmingar är det en riktig höjdare, avslutar Tommy Myllymäki.

Den bästa fiskrätten av alla i Kock-EM, signerad Myllymäki.