Uppdrag expansion

Gant firade 60 år med stor fest på Konstnärshuset i Stockholm. King haffade företagets vd Dirk-Jan Stoppelenburg för en pratstund om svenskt mode, finanskris och gerillaevent.

Du tillträdde som vd för Gant maj 2008. Hur skiljer sig er situation åt om man jämför nu och då?
– Om man ser på vår tillväxt under de fem år som Europa hade högkonjunktur så växte vi med 20-30 procent per år. Nu när tiderna är tuffare ökar vi fortfarande, men vi har inte lika hög tillväxttakt. Men vi visar inga röda siffror som andra modeföretag gör.
Vad planerar ni för satsningar?
– Vi ökar investeringstakten trots krisen. Vi har köpt en flaggskeppsbutik på Biblioteksgatan i Stockholm, vi öppnar på Regent Street i London och på Fifth Avenue i New York kommer vi att utöka vår butik så att den blir över 1 000 kvadratmeter stor – det blir vår största i världen.
Vad vill du förändra?
– Vi har en omsättning på 8 miljarder kronor. Vi är Sveriges näst största modevarumärke, på lång distans efter H&M, och när ett företag växer är det vanligt att licensprodukter – parfym, solglasögon och skor – blir en stor del av företaget. För närvarande är det bara två procent av Gant, vilket kan bli mycket större.
I vilka länder behöver ni expandera?
– Vi vill komma in i Japan, Argentina och Mexico där vi inte alls finns representerade. Och det är ingen hemlighet att vi aldrig riktigt kom in i USA. Vi har designat en hel kollektion enbart för den amerikanska marknaden och nu växer vi där trots att hela branschen faller som en tegelsten där.
Hur skiljer ni er från övriga svenska modemärken?
– Alla de – Filippa K, Acne, Tiger och J.Lindeberg – är tillräckligt intressanta för att erövra världen. Men Gant var det första svenska företaget som lyckades med den bedriften. Vi var först med skandinavisk minimalism och stilrenhet. Många personer från andra modeföretag är väldigt nyfikna på hur Gant har gjort och de frågar mig ofta om saker som hur våra distributionsavtal har sett ut. Det är kul att det finns en öppenhet och att konkurrensen inte är så vass.
Var är Gant om tio år?
– Då är vår omsättning tre gånger högre, vi säljer mer damkläder, vi har hittat tillbaka till våra yngre konsumenter med vår yngre linje Rugger och vi arbetar i stor utsträckning med licensprodukter.
Ni firade med ett gerillaevent i Humlegården igår morse (23/9) då ni gav bort skjortor till förbipasserande, var det lyckat?
– Jag tror det. Jag har sett bevakningen i sociala medier och det verkar ha blivit ett buzz. Vi hade tvåhundra skjortor och alla var borta innan klockan tio.

Gant firar 60 år med en kollektion jubileumsskjortor…

…som de bland annat gav bort till förbipasserande i Humlegården i Stockholm under gårdagen.

Gant i retrospektiv, 1. Annonskampanj från 1977.

Gant i retrospektiv, 2. Annonskampanj från 1979.