Vågat & smakfullt, del 1

Lär dig banbrytande matlagning och vinnande vinkunskap.

Denna sida presenteras i samarbete med Ravenswood.

Bästa sommarsalladen!
Gör som kökschef Graeme Brown på restaurang Moosehead Bar i Malmö – imponera med sommarens godaste och mest nyskapande sallad.
Kökschef Graeme Brown var tvungen att arbeta i omvänd ordning för att få till denna innovativa sommarsallad. Först fick sommeliererna analysera vinet Ravenswood Vintner’s Blend Zinfandel. Sedan skapade Graeme sex rätter utifrån deras upplevelser. Kvar fanns sedan segraren – ett nytt alternativ till klassiker som caesarsallad.
– Du vet, i vanliga fall matchar man vin till en färdig rätt, här gick vi bakvägen, säger Graeme Brown. Moosehead Bar ligger på Lilla Torg i Malmö och drivs av Johan Walterström och Eva Lundkvist, vars ambition är att hela tiden utveckla smakupplevelserna.
Graeme Browns sallad är inget undantag. Den innehåller vinmarinerad och lakritsrökt älgfilé. Päron kompletterar det rökta köttet och grönmögelost ger sälta. Till detta kommer en sötsyrlig dressing och nötighet från hasselnötter. Rätten passar utmärkt till vinet, som är fylligt, fruktigt och bärigt, med toner av lakrits och kaffe. Amerikanen Joel Peterson är vinmakare på Ravenswood – och minst sagt nöjd med resultatet.
– This is the best fucking combination I’ve ever tasted in my life with one of my own wines, säger han. En variant av salladen serveras på Moosehead Bar under sommaren.

Så här gör du salladen – recept:
Sallad
Sallad 100 g
salladsskott 200 g
svensk älgfilé 80 g
grönmögelost 40 g
hasselnötter
1 päron
Nymalen svartpeppar
Dressing
1 tsk dijonsenap
1 tsk socker
100 ml balsamvinäger
1 /2 citron
300 ml rapsolja
Saften av 1/3 citron
Nymalen svartpeppar
Havssaltflingor
• Rosta hasselnötterna i en torr panna. • Skiva älgfilén och skär osten i små kuber. • Skiva päronet tunt. Peppra skivorna och vänd runt. • Vispa senap, socker och vinäger. Tillsätt oljan i en tunn stråle samt citronsaft. • Smaka av med salt och peppar. Lägg alla ingredienser i en bunke och droppa över dressingen. • Blanda och servera med vin.

Rök älgköttet på egen hand
• Lägg köttet i en plastpåse, förslut och låt marinera över natten.
• Ta fram en röklåda, placera två centimeter rökspån i botten och bryt äkta lakritsrötter i småbitar och lägg ovanpå. Hur många du tar beror på hur stark lakritssmak du vill ha. Du bör ha cirka tio stycken för att få något resultat.
• Sätt fyr på brännarna, lägg köttet på gallret, förslut lådan och låt stå tills du tycker köttet är lagom stekt – det tar runt 45 minuter för att få en filé med rosa struktur.
Graemes tips: Vill du ha det genomstekt – då ska köttet kännas som när du trycker fingret mot din panna, vill du ha det medium som din haka eller om du vill ha det rosa så ska spänsten vara som din kind.