Vassaste knivarna och hur du slipar dem

Johan Almin och Pigge Hall på Knivakademin hjälper dig slipa dina knivkunskaper.

Joel Ågren  |  Publicerad 2013-08-21 13:20  |  Lästid: 2 minuter
Vassaste knivarna och hur du slipar dem
Är kniven vass nog? Lägg eggen mot fingernageln. Fastnar den behöver kniven inte brynas.

Skärp kniven

Skärper kniven gör du kontinuerligt – företrädesvis med ett bryne. Tricket är att få till rätt brynvinkel. En för stor vinkel bryner ner skäreggen och gör kniven slö. Japanska knivar har en slipvinkel på cirka 15 grader medan europeiska knivar har en slipvinkel på 20 – 25 grader. 

Så gör du:

1. Ställ brynstaven upp och ner på en skärbräda. 

2. Dra kniven längs med brynet, med lätt hand, i en vinkel som motsvarar fem i och fem över tolv på en urtavla. 

3. Upprepa rörelsen fyra till fem gånger per sida. Hastigheten spelar mindre roll. 

Vassaste knivarna och hur du slipar dem

För att få 100 procent av av orginalskärpan på en kniv måste den slipas på slipsten. Detta bör göras en eller två gånger per år. Om du känner dig osäker – lämna in kniven till en professionell knivslipare. Kostar runt 100 kronor per kniv. 

Stål eller keramik?

Låt kvaliteten kosta och investera i kökets viktigaste redskap med omsorg. Kniven ska kännas bekväm i handen och vara riktigt vass. Japanska stålknivar och keramiska knivar är de vanligaste knivtyperna i de högre prissegmenten. Fördelen med keramiska knivar är att de är mycket hårdare än stålknivar och därför håller skärpan mycket längre. De avger heller ingen smak eller ”fläckar” sallader så som stålknivar har en förmga att göra. Fördelen med stålknivar är att de är tåligare och att utbudet än så länge är större. 

Vassaste knivarna och hur du slipar dem

Tre måsten i köket

1. Kockkniv

Kökets viktigaste kniv. Bladet ska vara minst 18 cm och tillräckligt högt för att du ska kunna hacka och skiva utan att slå knogarna i skärbrädan. 
Knivakademin rekommenderar:
Chroma Type 30 Design by F.A.Porsche (stål), 1195 kr.

2. Skalkniv

Skalkniven liknar en kockkniv men är betydligt mindre vilket möjliggör mer precision i arbetet. Kan bland annat användas till att skala och skära frukt och grönsaker. 
Knivakademin rekommenderar:
Satake HiTech- SHTW 130 (keramik), 795 kr.

3. Brödkniv

En brödkniv har ett räfflat blad för att smidigt kunna skära bröd och andra mjuka råvaror. Bladet är vanligtvis mellan 20 och 25 cm.
Knivakademin rekommenderar:
Mac- DABS 230 (damaskus), 3600 kr. 


Dela på Facebook
Tweeta