Tre snabba knivtips

Skärp dig – och ditt kök! King besökte Pigge och Johan på Knivakademin för att ge dig en bättre och vassare upplevelse på skärbrädan.

Gustaf Sjöholm  |  Publicerad 2013-02-04 10:10  |  Lästid: 2 minuter
Tre snabba knivtips
Slipade herrar – Pigge Hall och Johan Almling på Knivakademin – som jobbar för att utveckla den svenska knivmarknaden. Bland hedersmedlemmarna återfinns namn som Plura Jonsson, Erik Lallerstedt och Stefano Catenacci.
Tre snabba knivtips
Ja, knivar kan kosta nästan hur mycket som helst. Men en schysst kockkniv går att finna från 600 kronor.

Slöa knivar förstör råvarorna. När du inte skär utan trycker dig igenom en köttbit – sliter du sönder fibrerna. Köttsaften rinner ut och du garanterar en torrare tournedos på tallriken.

Tre snabba knivtips
Knivar gjorda av keramik istället för stål blir allt mer populära.

Komplettera knivflottan med en kniv av keramik! Förutom en lättare kniv som tack vare sitt hårdare material håller skärpan bättre – slipper du bruna snittytor på salladen som legat i kylen över natten. Den uppstår på grund av oxidering från stålet i din vanliga kniv.

Tre snabba knivtips
Stora skärbrädor av trä är att föredra. Trä är ett levande material som stöter bort bakterier – men givetvis kräver även dessa noggrann rengöring. Och du kör dem inte i diskmaskinen.

Skrapa inte av skärbrädan med eggen neråt! Och diska aldrig knivar i diskmaskinen. Förutom att du lätt skär dig när du plockar ur maskinen är slipmedlet i maskindiskmedlet rena tortyren för såväl stål- som keramikknivar.

Läs mer i Kings knivguide i kommande nummer 4/2013.

Dela på Facebook
Tweeta