Bygg bästa hemmabaren!

Micke Karlsson, barchef på cocktailaren Little Quarter, listar sju måsten i spritskpåpet.


1. Likör – COINTREAU
Om du bara ska ha en likör hemma så är det denna fantastiska klassiker. Gör sig utmärkt i bland annat citrusdrinkar. Drink: Sidecar

2. Vermouth – CARPANO CLASSICO
Kryddat starkvin som vanligtvis delas in i italiensk, söt vermouth (på bilden) och fransk torr vermouth (ex Noilly Prat). Köp små flaskor och håll öppnad flaska kyld då vinet snabbtoxiderar och blir dåligt. Drink: Manhattan

3. Smaksättare – ANGOSTURA BITTER
Använd i små doser för att sätta en bittrare ton på drinken samt förhöja de andra smakerna. Fyller samma funktion i cocktails som salt och peppar gör inom matlagning. Drink: Whiskey sour

4. Gin – BEEFEATER LONDON DRY
Gin som passar bra både i rörda och spritigare drinkar och i skakade lite ”snällare” dito. Drink: Dry Martini

5. Rom – HAVANA CLUB Añejo 3 años
En av de vanligaste, och bredaste, spritsorterna. Är det mörk rom du är ute efter är Havanas Añejo Reserva att föredra. Drink: Daiquiri

6. Bourbon – FOUR ROSES SINGLE BARREL
Hög alkoholhalt och en stor del råg i receptet gör att denna bourbon passar utmärkt både i Old fashioned och Whiskey sour. Drink: Old Fashioned

7. Whiskey – AUCHENTOSHAN, 12-årig
En lagom mild skotsk whiskey att blanda drinkar på. Drink: Blood and sand
Micke tipsar
Använd alltid färska juicer och produkter av hög kvalitet. Drinken blir aldrig bättre än den sämsta ingrediensen. Issen är väldigt viktig både under tillagning och servering. Använd is som är klar, hård och torr – hämtat direkt från frysen. Frys gärna in block i exempelvis gamla glasburkar och såga ut större bitar med kniv.
Marie Laveaus cocktailbar Little Quarter utsågs förra året till Året bar av White Guide och Årets cocktailbar av Bartenders’ Choice Award.