En lektion i slipsar

170 sidor slipsar. Låter det nördigt? Det är det också. Den nya Slipsboken är en djupdykning i slipsknutar, detaljer, varumärken och historia. Vi har pratat med författaren Marcus Gners. 

Redaktionen  |  Publicerad 2007-10-19 12:27  |  Lästid: 2 minuter
Varför behövdes det en slipsbok?
– För att slipsen är ett viktigt populärkulturellt fenomen som förtjänar uppmärksamhet. Kvinnor har massvis med smycken, men mannen har vid sidan av klockan bara slipsen att uttrycka sin personlighet med i kostymsammanhang.
Vilken är den viktigaste händelsen i slipshistorien?
– Dandyismen under slutet av 1800-talet, helt klart. Den gjorde manliga fåfänga okej även utanför överklassen. Att ha ett klädintresse blev folkligt. Dessutom funkade slipsen perfekt med dandyismens ideal, att klä sig klanderfritt men diskret.
Hur känner man igen en konnässör?
– Det är skillnad på konnässörer och dårar. Vi är inga slipssamlare, vi ville skriva en kul bok om ett viktigt fenomen. Alla andra böcker är skrivna av slipssamlande överstar på Östermalm som har med ordet gentleman i varannan mening.
Ok, jag formulerar om mig. Hur känner man igen en bra slips?
– Om den är i siden ska den ha en fet lyster. Det ska kännas att den är fodrad och välsydd när man håller i den, den ska kännas rejäl. Testa gärna att hålla slipsen i ena änden – är slipsen välsydd vrider den sig inte. Med en välsydd slips funkar knuten och slipsen håller länge.
Vad ska man tänka på när man bär slips?
– Att inte använda slipsklämma – som idag oftast felaktigt kallas slipsnål. Många drar också åt slipsen alldeles för hårt, eller har en för kort eller för lång slips. Den bör sluta strax ovanför byxlinningen. Typexemplet på en dålig slipsbärare är tjänstemannen som bara hänger på sig en slips för att han måste, utan att bry sig om att göra det snyggt.
Delar av boken är en historielektion med slipsen som utgångspunkt. Var det svårskrivet?
– Ja, jag tänker inte göra om det kan jag lova. Det finns väldigt lite skrivet, och mycket av det som finns skrivet är uselt. Det tog oss fyra år att få ihop boken.
Språket är ovanligt avslappnat för en bok riktad till slipsintresserade.
– Ja, det är tanken. Vi försökte använda ett språk som låter som en halvfull Roger Moore, som just kommit tillbaks från kasinot.
Bild 430490

Slipsboken i sitt rätta element.

Bild 430491

Marcus Gners till vänster, bredvid medförfattaren Per Sjölund.

Av: Text: Erik Gripenholm

Dela på Facebook
Tweeta