Klockexperten: Så blev Jaeger-LeCoultre Reverso en tidlös klassiker

Sportklockan för finsmakare firar 90 år. Kings klockexpert Andreas Weinås förklarar hur Jaeger-LeCoultre Reverso behållit sin legendstatus i snart ett sekel.

Andreas Weinås  |  Publicerad 2021-06-01 17:31  |  Lästid: 2 minuter

Historien bakom Jaeger-LeCoultres klassiska Reverso tar sin början i det koloniala Indien år 1930. Det var affärsmannen César de Trey som, efter att ha bevittnat en polomatch där en av spelarna fått glaset på sitt armbandsur krossat, kom på idén med en vändbar klocka som skulle kunna roteras så att dess stålbaksida kunde skydda glaset mot stötar och slag. Tillsammans med Jacques-­David LeCoultre kontaktade Trey ingenjören René-Alfred Chauvot som tog fram en konstruktion där klockans rektangulära boett placerades i en stålvagga. Bäraren kunde enkelt skjuta boetten i sidled för att vända klockan vid behov.

Reverso lanserades i mars 1931 och var en av världens första renodlade sportklockor. Den blev dock snabbt populär även utanför poloplanen, dels för den eleganta art déco-stilen men också för att den snobbiga målgruppen snabbt insåg att baksidan av klockan med enkelhet kunde graveras med personliga budskap, initialer eller vapensköldar.

I samband med andra världskriget hade intresset svalnat för modellen, som togs ur bruk fram till 1970-talet då en av företagets distributörer hittade några gamla boetter som försågs med urverk och såldes som en limiterad serie. Efterfrågan blev så stor att Jaeger-LeCoultre bestämde sig för att återintroducera modellen i sitt fasta sortiment 1984. Sedan dess har Reverson varit en av företagets absoluta bästsäljare och firar i år 90-årsjubileum.

Jaeger-LeCoultre Reverso, Classic Medium Thin kostar 62 500 kronor.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2021-06-01 21:36