Sluta smöra – så gör du Crambys Hollandaise på Eleplant
Så gör du modersåsen hollandaise på Eleplant. Frågan är – går det över huvudtaget att göra en smörsås utan smör? Jonas Cramby testar!
I Frankrike har man lagat Hollandaisesås sedan 1600-talet och det är en av de fem så kallade ”modersåserna”, den grund som alla de andra klassiska såserna bygger på och hela den franska gastronomin vilar på. Eftersom det är en väldigt enkel sås, som egentligen bara består av äggula, smält smör och citron, är det naturligtvis oerhört viktigt att varje ingrediens är av bästa kvalitet för att en emulsion ska kunna uppstå och, framför allt, för att det ska smaka fantastiskt.
Hollandaise är helt enkelt ingen sås som man fuskar sig till, så vad göra om man av någon anledning inte vill äta smör? Kanske är man allergisk, vill minska klimatavtrycket, dra ner på mättat fett eller bara spara lite pengar.
Går det över huvudtaget att göra en smörsås utan smör?
För att testa detta, gjorde jag Hollandaisesåsmaträtten nummer ett: Eggs Benedict. Denna brunchklassiker består av fyra komponenter; rostade english muffins, pocherade ägg, bacon (eller egentligen den skinkliknande Canadian bacon) samt, just det, Hollandaisesås.
Jag bakade egna english muffins, använde mitt vanliga Eggs Benedict-recept fast istället för det traditionella smöret använde jag lika mycket Eleplant.
Jag gjorde inga andra förändringar, bara böt rakt av. Redan vid första försöket visade det sig att det fungerade rent kemiskt, såsen gick ihop som den skulle och blev krämig och fin. Och inte bara det, när jag hällde den över det pocherade ägget och tog ett bett så smakade det… chockerande gott!

Eggs Benedict med växtbaserad Hollandaisesås
4 portioner
2 english muffins, delade och rostade
8 skivor bacon, knaperstekt
4 ägg
vitvinsvinäger
salt
Hollandaise:
2 äggulor
200 g Eleplant
2 msk citronsaft
1 krm salt
En nypa cayenne
Gör så här:
Hollandaise: Smält smöret långsamt och håll varmt, cirka 50 grader brukar vara lagom. Vispa äggulorna med citronsaft i en bunke över ett vattenbad tills de tjocknar lätt, cirka 50 grader är bra där också. Tillsätt det smälta smöret i en tunn stråle under vispning tills du har en krämig, tjock sås. Smaka av med salt och lite cayenne. Ställ åt sidan på en varm plats.

Pocherade ägg: Knäck äggen i en sil och låt stå någon minut så den rinniga delen av vitan rinner av. Koka upp vatten med salt och vinäger i en kastrull. Ta kastrullen från värmen och häll försiktigt i äggen, de håller ihop bättre nu när du silat av dem. Sätt på locket på kastrullen och låt stå utan värme exakt 3 minuter.

Montera: Ta upp dina perfekt pocherade ägg med hålslev, lägg dem på en rostad muffinshalva med bacon på och skeda över rikligt med hollandaise. Lite svartpeppar på är alltid snyggt.

Om Eleplant
Eleplant är en helt växtbaserad produkt med samma smak och egenskaper som smör – perfekt för smörgåsen, matlagning och bakning.
Eleplant – Som smör på alla sätt. Utom ett.
Av: Jonas Cramby