Så gör du Holy Smoke BBQ:s klassiska grillade ostron

Överraska middagsgästerna med sommarens mest minnesvärda aptitretare – hyllade BBQ-restaurangen Holy Smokes grillade ostron.

Joel Ågren | Foto: Calle Stoltz  |  Publicerad 2025-07-09 23:14  |  Lästid: 2 minuter

”En återkommande och enkel aptitretare, även uppskattad av dem som vanligtvis inte gillar ostron. Se till att öppna ostronen försiktigt och få inte med några skalrester. Se också till att ha hög värme i grillen – ju snabbare ostronet tillreds, desto bättre slutresultat.”
/Holy Smoke BBQ

Foto: Calle Stoltz.

Du behöver (4 portioner):

  • 12–16 ostron 
  • 100 g smör, rumstempererat
  • 1–2 msk salsa matcha
  • 3–4 msk red dragon sauce
  • 1–2 salladslökar, finskivade
  • Grovsalt
  • Nymald svartpeppar 

Gör så här:

Elda upp grillen till 280–300 grader. Öppna ostronen, lossa dem undertill men låt ligga i skalen. Lägg på en plåt med grovsalt i botten. Grovsaltet gör att de inte tippar och spiller ut sin vätska. Klicka i lite smör och strö på lite peppar och sätt in i grillen i 2–3 minuter. Ta ut ostronen och droppa i lite salsa matcha, red dragon sauce och strö över salladslök. Servera direkt.

Salsa matcha

Du behöver: 

  • 15 arbolchili
  • 2 moritachili
  • 1 guajillochili
  • 2 ½ dl olivolja
  • 10 vitlöksklyftor, hackade
  • 2 msk solrosfrön
  • 1 msk sesamfrön
  • 1 ½ dl jordnötter, rostade
  • 1 msk äppelcidervinäger
  • 1–2 tsk salt 

Gör så här:

Försök ta bort så mycket kärnor ur chilin som möjligt. Värm upp en mindre panna med hälften av oljan och stek vitlöken mjuk, i 3–4 minuter. Häll över i mixerskål. Ta samma panna, slå i resten av oljan och gör samma sak med chilin tills den blir lite mörk, i 1–2 minuter, slå i samma mixerskål. Rosta solrosfrön och sesamfrön i 2–3 minuter under omrörning, slå i samma mixer. Tillsätt jordnötter, vinäger och salt i mixern och mixa till önskad konsi-stens. Häll upp i burk.

Red dragon sauce 

Du behöver:

  • ½ gul lök, hackad och brynt i olja
  • 25 vitlöksklyftor  
  • 4 cm ingefära, skalad och skivad
  • ¼ dl sesamolja
  • ½ liter ketchup, gärna Heinz
  • 1 ¼ dl sriracha
  • ¾ dl ljus soja
  • 1 dl grovhackad koriander
  • 1 ½ dl kimchibase
  • 2 msk gochujang, koreansk chilipasta 
  • ½ dl vatten 

Gör så här: 

Mixa lök, vitlök och ingefära med sesamolja. Mixa i resterande ingredienser, späd eventuellt med lite mer vatten vid behov.

Holy Smoke BBQ i Bräcke är en av Sveriges mest kända BBQ-restauranger. Receptet är hämtat ur boken Holy Smoke BBQ – Tio år av eld, rök och kött (Natur & Kultur). 

Boken finns bland annat att köpa här

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2025-07-09 23:14